Снимка: © Президентство

Премиерът Бойко Борисов обяви допълнителни месечни възнаграждения от по 1000 лв. за всички медицински лица, които се включват "на първа линия" в борбата с пандемията от новия коронавирус. Това съобщи министър-председателят на извънреден брифинг след срещата си с президента Румен Радев.

"Всички, които са на първа линия и работят срещу коронавируса, получават по хиляда лева месечно възнаграждение", каза Борисов.

Той допълни, че медиците няма да се делят на лекари, санитари и лаборанти, а ще получат еднакви суми.

Президентът Радев приема извънредното положение въпреки критиките му за начина, по който е гласувано

"Време е да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и общетствена солидарност", каза Румен Радев. "Искам да благодаря на всички българи, които се записаха като доброволци", сподели той за студентите и специализантите във ВМА и Александровска болница.

"Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Необходима е нашата отговорност. Строгите мерки ще са от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място в борбата с коронавируса", каза държавният глава.

"Извънредното положение е един месец и аз го приемем като временна мярка въпреки моите критики за начина, по който беше прието", сподели държавният глава.

"Не трябва да се поддаваме на паника, а да изпълняваме указанията на властите. Тези ограничителни мерки са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като здраво общество. Здравната криза поражда сътресения в икономиката и здравната система. Тя поставя в изпитание малкия и средния бизнес.  И тук българското правителство следва да предложи механизими за подпомагане на най-засегнатите. Знам колко е трудно, защото ресурсите в държавата са ограничени", смята Радев.

"Да се преоценят приоритетите, да се търси помощ от ЕС" - към това призова президентът. "С мор от бедност не се спасява този вирус. Трябва всички да сме солидарни с най-засегнатите. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите - на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата. Тази криза е възможност да се върнем по-силни и единни като народ. Ако преодолеем тази епидемия, ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми", каза президентът.

"Най-важно в момента е здравето, животът и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е единство и солидарност", каза Румен Радев.

Бойко Борисов: Съгласен съм с президента

"Абсолютно съм съгласен с това, което каза президентът", каза министър-председателят.

"Индустрията, която разработва защитно облекло - в тази сфера ще наваксаме в следващите дни. Съгласен съм с президента, че трябва да подпомагаме бизнеса, но трябва да видим финансите на държавата. През социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират, ще бъдат защитени", каза Борисов.

"Щетите върху икономиката са по цял свят. Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не е ясно колко дълго ще продължи кризата, лекарите също не знаят. Ако не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати. Всеки лев пресмятаме за дълъг период от време, защото не се знае кога ще излезем от кризата. С президента се разбрахме ежедневно да му предоставяме нашите сметки", каза Борисов.

"Съгласен съм с президента. Ако е имало противоречия, забравяме ги – мобилизираме се и излизаме от кризата“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"