Борисов обяви допълнителни възнаграждения за медицинските лица Снимка: © Президентство

Премиерът Бойко Борисов обяви допълнителни месечни възнаграждения от по 1000 лв. за всички медицински лица, които се включват "на първа линия" в борбата с пандемията от новия коронавирус. Това съобщи министър-председателят на извънреден брифинг след срещата си с президента Румен Радев.

"Всички, които са на първа линия и работят срещу коронавируса, получават по хиляда лева месечно възнаграждение", каза Борисов.

Той допълни, че медиците няма да се делят на лекари, санитари и лаборанти, а ще получат еднакви суми.

Президентът Радев приема извънредното положение въпреки критиките му за начина, по който е гласувано

"Време е да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и общетствена солидарност", каза Румен Радев. "Искам да благодаря на всички българи, които се записаха като доброволци", сподели той за студентите и специализантите във ВМА и Александровска болница.

"Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Необходима е нашата отговорност. Строгите мерки ще са от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място в борбата с коронавируса", каза държавният глава.

"Извънредното положение е един месец и аз го приемем като временна мярка въпреки моите критики за начина, по който беше прието", сподели държавният глава.

"Не трябва да се поддаваме на паника, а да изпълняваме указанията на властите. Тези ограничителни мерки са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като здраво общество. Здравната криза поражда сътресения в икономиката и здравната система. Тя поставя в изпитание малкия и средния бизнес. И тук българското правителство следва да предложи механизими за подпомагане на най-засегнатите. Знам колко е трудно, защото ресурсите в държавата са ограничени", смята Радев.

"Да се преоценят приоритетите, да се търси помощ от ЕС" - към това призова президентът. "С мор от бедност не се спасява този вирус. Трябва всички да сме солидарни с най-засегнатите. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите - на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата. Тази криза е възможност да се върнем по-силни и единни като народ. Ако преодолеем тази епидемия, ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми", каза президентът.

"Най-важно в момента е здравето, животът и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е единство и солидарност", каза Румен Радев.

Бойко Борисов: Съгласен съм с президента

"Абсолютно съм съгласен с това, което каза президентът", каза министър-председателят.

"Индустрията, която разработва защитно облекло - в тази сфера ще наваксаме в следващите дни. Съгласен съм с президента, че трябва да подпомагаме бизнеса, но трябва да видим финансите на държавата. През социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират, ще бъдат защитени", каза Борисов.

"Щетите върху икономиката са по цял свят. Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не е ясно колко дълго ще продължи кризата, лекарите също не знаят. Ако не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати. Всеки лев пресмятаме за дълъг период от време, защото не се знае кога ще излезем от кризата. С президента се разбрахме ежедневно да му предоставяме нашите сметки", каза Борисов.

"Съгласен съм с президента. Ако е имало противоречия, забравяме ги – мобилизираме се и излизаме от кризата“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023