Снимка: © Европейски съвет

Премиерът Бойко Борисов обяви, че полага "огромни усилия да сближава позициите" на правителствените ръководители от ЕС за постигането на съгласие около пакета с икономически помощи след коронакризата. Борисов все още се намира в Брюксел, където започва четвърта поредна вечер на консултации на Европейския съвет по пакета с грантове и заеми за възстановяване на икономиките. 

"Заседавахме до 6:30 ч. сутринта. Цял ден продължаваме двустранни и многостранни срещи и консултации. Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера и от Юга, и от Централна и Източна Европа. И го казвам от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение", каза Борисов на влизане в залата за преговори.

Срещата на върха беше отлагана неколкократно в рамките на понеделник, докато отделните лидери се опитват да договорят компромисни решения. Заради блокирането на преговорите Борисов не присъства на дебатите за вота на недоверие срещу правителството му, които се проведоха в София. Не е ясно и дали ще остане в Белгия до вторник, когато се предвижда гласуването на вота. 

"Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко важно е ЕС да излезе единен днес, ще постигнем компромис от всички страни", каза Борисов. 

Той обяви, че е разочарован от това, че "медицинската част на пандемията изобщо не се коментира" по време на разговрите на Европейския съвет. 

"Мерки за преодоляване на пандемията и за следващи вълни изобщо не се коментират. Считам, че ако не го направим този единен медицински протокол за всички страни от ЕС и останалите страни от Европа, октомври-ноември отново ще има изказвания на държавните глави по телевизиите с обръщения към нациите с трагични събития и хиляди починали хора", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина