Борисов остава в Брюксел, за да "сближава позициите на Севера и Юга" Снимка: © Европейски съвет

Премиерът Бойко Борисов обяви, че полага "огромни усилия да сближава позициите" на правителствените ръководители от ЕС за постигането на съгласие около пакета с икономически помощи след коронакризата. Борисов все още се намира в Брюксел, където започва четвърта поредна вечер на консултации на Европейския съвет по пакета с грантове и заеми за възстановяване на икономиките.

"Заседавахме до 6:30 ч. сутринта. Цял ден продължаваме двустранни и многостранни срещи и консултации. Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера и от Юга, и от Централна и Източна Европа. И го казвам от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение", каза Борисов на влизане в залата за преговори.

Срещата на върха беше отлагана неколкократно в рамките на понеделник, докато отделните лидери се опитват да договорят компромисни решения. Заради блокирането на преговорите Борисов не присъства на дебатите за вота на недоверие срещу правителството му, които се проведоха в София. Не е ясно и дали ще остане в Белгия до вторник, когато се предвижда гласуването на вота.

"Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко важно е ЕС да излезе единен днес, ще постигнем компромис от всички страни", каза Борисов.

Той обяви, че е разочарован от това, че "медицинската част на пандемията изобщо не се коментира" по време на разговрите на Европейския съвет.

"Мерки за преодоляване на пандемията и за следващи вълни изобщо не се коментират. Считам, че ако не го направим този единен медицински протокол за всички страни от ЕС и останалите страни от Европа, октомври-ноември отново ще има изказвания на държавните глави по телевизиите с обръщения към нациите с трагични събития и хиляди починали хора", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024