Борисов от Словения: Светът се провали с Covid-19 Снимка: © Getty Images

„Провали ли се светът с Covid-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!“- Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в Словения. Там той участва в 15-ото издание на Стратегическия форум в гр. Блед, съобщиха от правителствения пресцентър.

„Показахме ли, че в условията на война и пандемия не сме готови – показахме! Март месец се пазаряхме една с друга държавите как да пуснем зелените коридори. Надпреварвахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си“, отбеляза българският министър-председател, цитиран от bTV.

Всяка година събитието в Блед събира държавни и правителствени ръководители, външни министри и представители на международни организации, които обсъждат актуалните предизвикателства в региона на Югоизточна Европа и търсят решения за преодоляването им. Тази година темата на Стратегическия форум е „Предизвикателства и възможности пред света след COVID-19; Съседи-региони-глобален свят – партньори или съперници?“.

Българският премиер ще участва в лидерския панел за дискутиране на бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от коронавируса. Заедно с премиерите и президентите на държавите от Югоизточна Европа, Борисов ще обсъди начините за бързото справяне със социалните и икономическите последици от пандемията и ще фокусира вниманието си върху необходимостта от солидарност и единство в действията на лидерите за стабилност и устойчивост на Европа. В рамките на форума в гр. Блед премиерът Борисов ще проведе и двустранни срещи със свои колеги от региона.

„Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие", каза Борисов.

Вече 15 години Стратегическият форум в Блед е платформа за дискусии на лидерите от Югоизточна Европа, които търсят решения за преодоляване на предизвикателствата пред съвременните европейски общества.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024