Борисов отказа подкрепа за смяна на Антон Славчев като шеф на КПК Снимка: © ScreenShot

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отказа подкрепа за искането на ПП-ДБ за смяна на Антон Славчев като председател на Комисията за противодействие на корупцията.

Предложението ще бъде подложено на дебат и гласуване в Народното събрание в четвъртък.

"Няма да допринесе нито за спокойствието, нито за съвместната работа на партиите. Ще видим как ще минат дебатите. В тяхната (на ПП-ДБ) програма имаше само едно посочено име - това на Бойко Рашков за шеф на КОНПИ. Когато после си дебатирахме, просто начинът им на разсъждение за това как да работи тази комисия ме плаши. Ние за разлика от другите сме много потърпевши", каза Борисов.

Думите му бяха препратка към ареста му от 2022 г., когато Рашков беше министър на вътрешните работи. Освен него бяха задържани за 24 часа PR-ът Севделина Арнаудова и бившият министър на финансите Владислав Горанов. И тримата впоследствие спечелиха дела, с които съдът обяви арестите им за незаконни.

"Когато дойдат да ви извлечат от вас като Севда пред децата и да пикаете в кофата без никакво обяснение… ще ви питам дали ви е страх и какво толкова ще мислите", реагира гневно Бойко Борисов пред журналистите в парламента.

Междувременно Лена Бориславова от ПП-ДБ предупреди, че очаква "грозни сцени" в пленарната зала от защитниците на Антон Славчев.

"Разследване за корупция няма, разследване на "Магнитски" няма, а в същото време има дела на трупчета, както по делото на Румен Гайтански. Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива, за да може да се понесе политическа отговорност, вместо отговорност за извършени престъпления", казва Бориславова.

Тя напомни, че ПП-ДБ са настоявали за приемането на правилата за избор на нова Антикорупционна комисия в две предходни Народни събрания наред с действащото, но са бавени "умишлено".

Самият Славчев вече е дал сигнал, че планира да продължи кариерата си извън КПК. В края на 2023 г. той спечели конкурс за прокурор, но не е встъпил в длъжност заради продължаващата неяснота как ще се избере нов състав на комисията.

Засега единствената публична подкрепа за смяна на Антон Славчев идва от групата на "Възраждане".

Костадин Костадинов го обвини в това, че не си върши работата и че превръща държавна институция в "бухалка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024