Росен Плевнелиев създаде медиен смут, след като се опита да лансира в ефир нова оферта на ГЕРБ към "Продължаваме промяната".

Плевнелиев обяви, че щом Бойко Борисов е готов да отстъпи от властта, то и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев трябва да се откажат от лични претенции за позициите на премиер и финансов министър в бъдещ кабинет и да направят завой към "програмно проевропейско правителство" в коалиция с ГЕРБ и Демократична България.

Интервюто на Плевнелиев обаче беше интерпретирано като намек, че Бойко Борисов може да подаде оставка и като председател на ГЕРБ - сценарий, който Борисов реши да отхвърли изрично от първо лице, единствено число.

Пред bTV Росен Плевнелиев обяви, че за него е "повече от ясно, че Кирил Петков и Асен Василев не може да бъдат повече премиер и министър на финансите, но ако се смирят, България може да тръгне в позитивен сценарий".

Бившият държавен глава (2012-2017) обяви, че Бойко Борисов също е "готов да го направи" и да "постави решенията пред собственото си его и разрушителността", като си остане "в Банкя". От думите му се разбра, че по-скоро Борисов е дал заявка, че няма да участва в изпълнителната власт, а не че ще се оттегли като председател на ГЕРБ.

"Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той си я е създал и той ще продължи да бъде основният фактор в тази партия. Но самият той знае много добре, че след като сте били 8-10-12 години всеки ден по телевизорите, това води до една степен на изхабяване. Хората ще искат да видят нови лица", каза той.

Няколко часа по-късно Бойко Борисов се видя принуден да внесе уточнения - пред в. "Сега" той заявява, че няма намерения да подава оставка като председател на ГЕРБ, а оттеглянето му е свързано с това, че се е "дръпнал от депутатството да не дразни" и е предложил кабинет без свое участие.

"Оттук нататък да им играя по свирката, да оставя една силна партия да стане брошка на ПП като ДБ, няма да стане. Категорично избори", казва още Борисов пред в. "Сега".

Колкото до Плевнелиев - той използва случая да обвини Кирил Петков в това, че "дори да е имал добри намерения, катастрофира с лошо изпълнение" и "не направи нищо, за да промени хода на историята", докато е бил министър-председател, като обяви, че Петков имал "по-нисък рейтинг от рейтинга на Виденов" (не цитира данни, на базата на които прави този извод).

Той омаловажи протестите в София срещу свалянето на Никола Минчев и срещу вота на недоверие, като ги противопостави на това "какво искат милионите българи и как решаваме техните проблеми".

Плевнелиев препоръча на Петков и Василев "да се смирят" и да търсят връзка с опозицията, като призова: "Дайте да ги обединим тези проевропейско мислещи българи".

Той описа евентуален "експертен" кабинет на партиите, които до този момент са твърди съперници в 47 Народно събрание, като "един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и Шенген. Обратното е съсипия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени