Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Росен Плевнелиев създаде медиен смут, след като се опита да лансира в ефир нова оферта на ГЕРБ към "Продължаваме промяната".

Плевнелиев обяви, че щом Бойко Борисов е готов да отстъпи от властта, то и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев трябва да се откажат от лични претенции за позициите на премиер и финансов министър в бъдещ кабинет и да направят завой към "програмно проевропейско правителство" в коалиция с ГЕРБ и Демократична България.

Интервюто на Плевнелиев обаче беше интерпретирано като намек, че Бойко Борисов може да подаде оставка и като председател на ГЕРБ - сценарий, който Борисов реши да отхвърли изрично от първо лице, единствено число.

Пред bTV Росен Плевнелиев обяви, че за него е "повече от ясно, че Кирил Петков и Асен Василев не може да бъдат повече премиер и министър на финансите, но ако се смирят, България може да тръгне в позитивен сценарий".

Бившият държавен глава (2012-2017) обяви, че Бойко Борисов също е "готов да го направи" и да "постави решенията пред собственото си его и разрушителността", като си остане "в Банкя". От думите му се разбра, че по-скоро Борисов е дал заявка, че няма да участва в изпълнителната власт, а не че ще се оттегли като председател на ГЕРБ.

"Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той си я е създал и той ще продължи да бъде основният фактор в тази партия. Но самият той знае много добре, че след като сте били 8-10-12 години всеки ден по телевизорите, това води до една степен на изхабяване. Хората ще искат да видят нови лица", каза той.

Няколко часа по-късно Бойко Борисов се видя принуден да внесе уточнения - пред в. "Сега" той заявява, че няма намерения да подава оставка като председател на ГЕРБ, а оттеглянето му е свързано с това, че се е "дръпнал от депутатството да не дразни" и е предложил кабинет без свое участие.

"Оттук нататък да им играя по свирката, да оставя една силна партия да стане брошка на ПП като ДБ, няма да стане. Категорично избори", казва още Борисов пред в. "Сега".

Колкото до Плевнелиев - той използва случая да обвини Кирил Петков в това, че "дори да е имал добри намерения, катастрофира с лошо изпълнение" и "не направи нищо, за да промени хода на историята", докато е бил министър-председател, като обяви, че Петков имал "по-нисък рейтинг от рейтинга на Виденов" (не цитира данни, на базата на които прави този извод).

Той омаловажи протестите в София срещу свалянето на Никола Минчев и срещу вота на недоверие, като ги противопостави на това "какво искат милионите българи и как решаваме техните проблеми".

Плевнелиев препоръча на Петков и Василев "да се смирят" и да търсят връзка с опозицията, като призова: "Дайте да ги обединим тези проевропейско мислещи българи".

Той описа евентуален "експертен" кабинет на партиите, които до този момент са твърди съперници в 47 Народно събрание, като "един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и Шенген. Обратното е съсипия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024