Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от новите управляващи да премахнат предложения от партията му мораториум върху увеличението на цената на тока.

Две седмици след като парламентът наложи замразяване на цените до март 2022 по предложение на ГЕРБ, бившият премиер заяви, че това е „много вредна мярка“ и обеща подкрепа от партията си за премахване на мораториума.

„Какво бих препоръчал на колегите - веднага да отменят мораториума. Ако трябват гласове, веднага ще им ги дадем. Този мораториум не трябва да го има в този му вид, защото той до такава степен изкривява пазара, че само на електроразпределителните дружества на първи април трябва да платим милиарди, защото те в момента губят заради тези разлики, а договорите им са железни и ще ни осъдят“, каза Борисов в четвъртък по време на брифинг в партийната централа.

Според него трябва да се свика извънредно заседание на парламента още утре, за да се обсъдят и приемат предложените от него мерки. ГЕРБ обаче нямало да предложат заседание и да внесат решение за отмяна на мораториума.

Замразяването на цените беше прието първо със задна дата от 1 януари 2021, но по-късно депутатите го прегласуваха заради неразбиране за какво са гласували. В крайна сметка мораториумът влиза в сила от 1 януари 2022 до 31 март 2022 г. и цените ще се замразят на нивата към 16 декември 2021 г.

Бойко Борисов показа раздразнението си, че работодателите са на среща с президента Румен Радев заради скъпия ток. "Или вече сме реална президентска република, за да отиват работодателите там, или работодателските организации са изчерпали контактите с кабинета", коментира лидерът на ГЕРБ.

Срещата се състоя на 30 декември. На нея работодателските организации призоваха отново да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат. Не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ.

„Надяваме се да се стигне до справедливо компенсиране. Ако това се случи, имаме златен шанс да се включим в пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове на продажбите и работните заплати, а инфлацията би се ограничила", заяви Васил Велев от АИКБ.

Работодателите посочиха, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"