Борисов поиска незабавна отмяна на предложения от ГЕРБ мораториум върху цените на тока

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от новите управляващи да премахнат предложения от партията му мораториум върху увеличението на цената на тока.

Две седмици след като парламентът наложи замразяване на цените до март 2022 по предложение на ГЕРБ, бившият премиер заяви, че това е „много вредна мярка“ и обеща подкрепа от партията си за премахване на мораториума.

„Какво бих препоръчал на колегите - веднага да отменят мораториума. Ако трябват гласове, веднага ще им ги дадем. Този мораториум не трябва да го има в този му вид, защото той до такава степен изкривява пазара, че само на електроразпределителните дружества на първи април трябва да платим милиарди, защото те в момента губят заради тези разлики, а договорите им са железни и ще ни осъдят“, каза Борисов в четвъртък по време на брифинг в партийната централа.

Според него трябва да се свика извънредно заседание на парламента още утре, за да се обсъдят и приемат предложените от него мерки. ГЕРБ обаче нямало да предложат заседание и да внесат решение за отмяна на мораториума.

Замразяването на цените беше прието първо със задна дата от 1 януари 2021, но по-късно депутатите го прегласуваха заради неразбиране за какво са гласували. В крайна сметка мораториумът влиза в сила от 1 януари 2022 до 31 март 2022 г. и цените ще се замразят на нивата към 16 декември 2021 г.

Бойко Борисов показа раздразнението си, че работодателите са на среща с президента Румен Радев заради скъпия ток. "Или вече сме реална президентска република, за да отиват работодателите там, или работодателските организации са изчерпали контактите с кабинета", коментира лидерът на ГЕРБ.

Срещата се състоя на 30 декември. На нея работодателските организации призоваха отново да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат. Не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ.

„Надяваме се да се стигне до справедливо компенсиране. Ако това се случи, имаме златен шанс да се включим в пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове на продажбите и работните заплати, а инфлацията би се ограничила", заяви Васил Велев от АИКБ.

Работодателите посочиха, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024