Снимка: © Unsplash

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще отпусне 156 млн. лв., насочени към микро-, малки и средни предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки срещу Covid-19. Малко след това обаче министър-председателят получи „коледно писмо“ от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която поиска отпускане на още 150 млн.

В него се настоява за подкрепа на предприятията с голям спад на приходите, причинен от Covid-19, които, макар и да не са затворени формално, изпитват големи затруднения. Става въпрос за авиационния бизнес, хотелите и търговските обекти, свързани с туризма.

От АИКБ се обръщат към премиера, към министъра на туризма Мариана Николова, финансовия министър Кирил Ананиев, на икономиката – Лъчезар Борисов, социалния Деница Сачева и транспортния – Росен Желязков.

„Считаме, че мярката 60 на 40 плюс 290 лв. за всяко работно място в сферата на транспорта и туризма е работеща и дава, макар и частична, възможност за смекчаване на натиска върху гражданската авиация, транспорта и туризма като цяло. Но огромният спад на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85%. В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения, а резервите, използвани досега от авиокомпаниите и бранша, практически са изчерпани. Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена“, пишат от асоциацията.

По думите им – същото се случва с хотелите и търговските обекти, свързани с туризма.

„Затова е крайно наложително дейностите със спад, надвишаващ определен размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019-та година, да се подпомогнат за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи. Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите“, пишат от АИКБ.

Допълват, че ЕК е позволила държавна помощ с до 90% за микро- и малки предприятия, както и до 70 на сто за средни и големи, при спад на продажбите най-малко с 30%.

„Ние предлагаме с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост, предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес“, пишат от АИКБ.

„Предлагаме подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г. (втората вълна) с финансов ресурс в размер на 150 млн. лева, заделен от бюджета в рамките на планирания дефицит с последната актуализация на бюджета. Такава сума, заедно с пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики. В същото време считаме, че такава сума е напълно по възможностите на бюджета предвид неговата балансираност допреди няколко дни и планирания 5-милиарден дефицит за след няколко дни“, пише председателят на Управителния съвет Васил Велев.

По-рано днес Борисов обяви, че се отпускат общо 56 млн. лв. за туризма, за да се предотвратят последиците от Covid-19. Ще се предостави държавна помощ на туроператорите и туристическите агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Мярката засяга близо 1600 предприятия.

"На заседанието на Министерския съвет одобрихме допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма. Предвиждаме две години след отмяната на извънредното положение министерството да предоставя на туроператорите държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на чартърните полети", съобщи премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"