Снимка: © Unsplash

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще отпусне 156 млн. лв., насочени към микро-, малки и средни предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки срещу Covid-19. Малко след това обаче министър-председателят получи „коледно писмо“ от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която поиска отпускане на още 150 млн.

В него се настоява за подкрепа на предприятията с голям спад на приходите, причинен от Covid-19, които, макар и да не са затворени формално, изпитват големи затруднения. Става въпрос за авиационния бизнес, хотелите и търговските обекти, свързани с туризма.

От АИКБ се обръщат към премиера, към министъра на туризма Мариана Николова, финансовия министър Кирил Ананиев, на икономиката – Лъчезар Борисов, социалния Деница Сачева и транспортния – Росен Желязков.

„Считаме, че мярката 60 на 40 плюс 290 лв. за всяко работно място в сферата на транспорта и туризма е работеща и дава, макар и частична, възможност за смекчаване на натиска върху гражданската авиация, транспорта и туризма като цяло. Но огромният спад на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85%. В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения, а резервите, използвани досега от авиокомпаниите и бранша, практически са изчерпани. Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена“, пишат от асоциацията.

По думите им – същото се случва с хотелите и търговските обекти, свързани с туризма.

„Затова е крайно наложително дейностите със спад, надвишаващ определен размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019-та година, да се подпомогнат за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи. Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите“, пишат от АИКБ.

Допълват, че ЕК е позволила държавна помощ с до 90% за микро- и малки предприятия, както и до 70 на сто за средни и големи, при спад на продажбите най-малко с 30%.

„Ние предлагаме с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост, предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес“, пишат от АИКБ.

„Предлагаме подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г. (втората вълна) с финансов ресурс в размер на 150 млн. лева, заделен от бюджета в рамките на планирания дефицит с последната актуализация на бюджета. Такава сума, заедно с пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики. В същото време считаме, че такава сума е напълно по възможностите на бюджета предвид неговата балансираност допреди няколко дни и планирания 5-милиарден дефицит за след няколко дни“, пише председателят на Управителния съвет Васил Велев.

По-рано днес Борисов обяви, че се отпускат общо 56 млн. лв. за туризма, за да се предотвратят последиците от Covid-19. Ще се предостави държавна помощ на туроператорите и туристическите агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Мярката засяга близо 1600 предприятия.

"На заседанието на Министерския съвет одобрихме допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма. Предвиждаме две години след отмяната на извънредното положение министерството да предоставя на туроператорите държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на чартърните полети", съобщи премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"