Премиерът Бойко Борисов предупреди, че истинският удар от кризата с Covid-19 ще се усети от началото на 2021 г. заради спада на приходите в държавния бюджет и песимистичните прогнози за помощ отвън. 

Борисов намекна, че е готов "да работи заедно" с опозиционните партии за "година време" и призова за единство. 

"Не тази година е тежката година. Догодина ще е тежкото. За тази все още имаме приходи за миналата година, харчим внимателно, стискаме. Догодина светът ще влезе в много тежка криза. И ако политическата класа имаше чувство за самосъхранение, щяхме да работим заедно. Народът няма да може да го понесе. Догодина няма да можем да понесем кризата, ако не сме единни като нация. Ще свършат парите, в Европа ще свършат парите. Компании за милиарди понасят такива загуби. Грант за кой ще дадеш - за своите компании или за други. Затова този спор не се реши и вчера. Държавите с повече пари и дисциплина казват: Бихме ви дали назаем, но за кратко време, иначе се оправяйте", каза Борисов на среща пред симпатизанти и активисти на ГЕРБ в Стара Загора. 

В същото време той коментира с ирония струпването на летовници на границата с Гърция, като вметна, че колегите му от съседната страна го попитали "Вие корона нямахте ли?". 

"Българите забогатяха, обичат да се разхождат, не могат да изчакат да отворят границите към Гърция, сутринта от 7.00 правят опашка към плажовете и ресторантите", каза той. На фона на препълнената зала в Стара Загора, Борисов повтори, че трябва да се спазват "трите Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. 

"По пътя разбрах, че сте толкова много. Казах да дадат маски, дезинфектанти. Въобще не е минало. Няма да затваряме, но трябва да се пазим, както се пазим на пътя, както се пазим от други болести. Категорично нямам желанието и не вярвам, че е правилно отново да привеждаме старите мерки. Искрено разчитам на хората да се пазят", каза той. Малко по-късно обаче в профила му във Facebook бяха разпространени снимки, на които се вижда, че премиерът се снима и прегръща с десетки свои привърженици без предпазни средства. 

На няколко въпроса от кметове на местни населени места за отпускане на средства за ремонти или саниране, Борисов отговори: 

"До този момент се опитваме да не режем, да изпълняваме бюджета в този му вид. Имаме много допълнителни плащания - за лекарите на първа линия, за полицаите, за РЗИ-та. Много пари се харчат, които не са планирани. Тестове, лекарства, облекла, много пара. Затова гледаме да не се разпростираме много.... Много кметове нямат никакво усещане, че сме в криза. Не започнаха с това "Нали няма да ни вземете пари?", а започнаха с "Допълнително ще ни дадете ли пари". Справихме се добре, защитихме хората, когато епидемията беше най-яростна. Сега усещнето им е, че всичко се е разминало, а то не е". 

орисов поздрави един от кандидатите за лидер на БСП Кирил Добрев за това, че е заявил амбиции да стане министър-председател. 

"Ами така трябва, да излезе и да носи отговорност, а не да се крият зад Орешарски", каза той. Името на бившия министър-председател (2013-2014) отново влезе в речта на Борисов по повод нуждата от присъединяване на България към банковия съюз и еврозоната: 

"Влизането в банковия съюз също е много важно, всички започват от чакалнята. Банковият съюз гарантра, че и проф. Орешарски да се върне, няма да фалират банките. Тяхната основна специалност - на комунистите, е фалит, а после ние им допълваме липсващите милиарди", каза той. 

На коментар от кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участъка от АМ "Тракия", строен по време на Тройната коалиция, при който скоростта на движението е намалена до 90 км/ч заради неравния път, премиерът препоръча "Да сложим една табела: "Това не го е строил Борисов и Живков". Защото със сигурност нас ни попържат". 

Борисов обърна специално внимание на отцепването на Цветан Цветанов от ГЕРБ, като призова съпартийците си да не обръщат внимание на критиките от страна на бившия му заместник. 

"Пред мен не стои въпросът да мисля, че нито съм незаменим, нито ГЕРБ не може без мен. Виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата - а това беше неговата роля. Затова и сега партията е демократична. Толкова години Цветанов е бил до мен. А се бил срамувал от нас. До вчера викахме "Победа". Пожелавам му успех на политическия проект, чувам, че все хора, работили с нас, ще са в проекта му. Както казват тези, които могат да играят карти, "Приятна игра". Злобата и озлобяването убиват. Врагът ви сам ще се изяде от злобата си... Не обръщайте внимание на Цветанов и на всеки, който ви хули. Ние имаме да построим още, защото построеното остава за 100 години напред", каза Бойко Борисов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед