Борисов представи проектокабинета на Даниел Митов на патерици

Премиерът в оставка Бойко Борисов представи състава на проектоправителството на Даниел Митов, който ще получи първия проучвателен мандат на ГЕРБ.

"Знам колко е важно това за държавата. В момента има огромно управляващо мнозинство. Ние искаме да бъдем достойна опозиция. Те ако имаха малко морал, ако се бяха събличали да играят физическо, слагаш за председател на парламента първата политическа сила. Партията единодушно застава зад Даниел Митов", каза той в пряко включване във Facebook от заседателна зала в болница "Софиямед", където все още е хоспитализиран заради операцията на дясното си коляно.

Вместо Митов - Борисов започна да представя предложените за министри:

Румен Христов - председателят на СДС е предложен за вицепремиер и министър на отбраната. Борисов обяви изрично, че е поканил Красимир Каракачанов да остане на поста си, но "за разлика от другите партии той приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента".

Калин Вельов - министър на културата, бивш перкусионист на "Ку ку бенд"

Любен Дилов - министър на туризма (преди да влезе в политиката, дълги години беше сценарист на "Ку ку", "Каналето", "Хъшове и др., като е работил със Слави Трифонов и в продуцентската компания "Седем осми")

Александър Иванов - министър на регионалното развитие

Томислав Дончев - "най-големият капацитет в еврофондовете"

Екатерина Захариева - външен министър

Кирил Ананиев - министър на финансите

Деница Сачева - "за мен най-добрия социален министър, който сме имали"

Десислава Ахладова - министър на правосъдието, която "беше избрана с огромно монзинство от гражданите на Перник заедно с Кирил Ананиев"

Костадин Ангелов - здравен министър, "във Варна победи с 10% Слави Трифонов"

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите ("ново лице, но добре забаравено старо, изключително добре подготвена, и "Зелените" трудно ще са против нея")

Жечо Станков - министър на икономиката ("четири езика знае")

Десислава Танева - министър на земеделието

Делян Добрев - министър на енергетиката ("преби ги всички в Хасково, по безапелационен начин народът в Хасково го реабилитира от клеветите по негов адрес")

Красен Кралев - министър на спорта

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката

Росен Желязков - министър на транспорта

Името на Христо Терзийски не беше споменато като министър на вътрешните работи, но стана ясно, че в МВР няма да има смяна на титулярния ръководител.

"Толкова години носих отговорността сам. Добро утро, добър ден, добър вечер, само Бойко Борисов. Сега се отдръпнах. Отговорните хора правят кабинети, управляват и в зависимост от направеното носят своите пасиви. Нашите коалиции доведоха до 200 000 гласа отлив. Ние го приемаме. Знаете ли как се работеше с Краси Каракачанов и Томислав Дончев на една маса? Каракачанов носи закони за задължителната казарма и ромите, Дончев тича и казва: "Това приемем ли го, аз не мога да звънна в Европа". Да не се оправдават. Няма вече пълни мнозинства. При мажоритарен вот можеше да има пълно мнозинство, но те го отхвърлиха", каза Борисов.

Той призова да бъде "забравен" и че няма да говори по други теми извън партията си, като няколко пъти намекна, че няма да се яви на изслушване в Народното събрание в сряда. "Който иска в парламента да говорим, ето го кандидата за премиер", каза той, като посочи Даниел Митов.

"Всеки ден така задържам хората на ГЕРБ да не отидат (на протест) пред парламента. Останалите мачкат нашите депутати, а после се оплакват, че ги псуват. Те също имат предел", каза Борисов. Той се обърна към Любен Дилов-син, като попита дали си спомня, че бившият вътрешен министър Младен Маринов е работил като охранител на Слави Трифонов: "Знаеш на какво е способен".

"В момента двамата най-силни политици в държавата куцат", пошегува се Дилов, като сравни контузията в коляното на Борисов със травмата, която Слави Трифонов претърпя преди години със счупване на тазобедрена става.

"Истерични и злобни жени - Таня, Капон, Мая, Корнелия - и няколко мъже като тях не допринасят с нищо за държавата. Но те искат да викат и да направят патаклама в парламента", каза Борисов по адрес на критиките, че няма смелост да се яви на изслушване пред депутатите.

"Аз ще се върна накрая. Ще спра да куцукам, ще си почина и когато се види какво правят другите, ще се върна. Като какъв, няма никакво значение".


Малко по-рано той реши да почете годишнината от Априлското въстание с многозначително послание към избирателите си.

Той определя въстанието от 1876 г. като "събитие, доказало желанието на българите за свобода и държавност", което постига целите си "на висока цена с кръв и жертви".

"Показва ни, че невинаги загубената битка означава край на войната. Стига да вярваш достатъчно в целите си. Урок, който трябва да помним и днес. Омразата и разделението ни водят само по пътя на разрухата и никога не са довели до нещо добро. Успехите се постигат бавно и трудно – с единство и смелост", пише в профила на Борисов във Facebook.

Това е първото послание на министър-председателя след претърпяната операция заради скъсан менискус в понеделник. Очаква се той да бъде изписан от болница в сряда, и не се очаква да се яви на планираното изслушване в Народното събрание, защото още се води в отпуск.

Борисов няма да се появи и в президентството на 20 април, когато се очаква Румен Радев да връчи проучвателен мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. За първи път партията не е номинирала лидера си за премиер, а самият Борисов излъчи Даниел Митов за формалното приемане на мандата.

Независимо от оттеглянето от оперативни функции и престоя в болница - Борисов е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник вечер.


Бойко Борисов е в добро състояние след операцията в "Софиямед"

България падна до №112 по медийна свобода заради насилие и непрозрачно финансиране

Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024