Борисов приписа на ПП скандала с "Лукойл", който служебният кабинет заформя Снимка: © Getty

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да обвини "Продължаваме промяната" за действията на служебния кабинет, който от седмици се опитва да издейства изключение от санкциите на ЕС спрямо "Лукойл" - не за вноса на руски петрол (което ЕК вече разреши на България), а за износа от България на преработени нефтени продукти на руската компания.

Според Борисов - Асен Василев и Кирил Петков трябвало да забранят всякакъв износ на продукти на "Лукойл" от България още през юни, когато санкциите на ЕС бяха одобрени.

  • "Ние месеци наред обяснявахме как Кирил Петков и Асен Василев с тяхното правителство дават възможност на "Лукойл", изнасяйки преработените горива, да печели милиарди. Чак сега са пуснали прессъобщение, видите ли, това ние сме го започнали. Не, бе, вие трябваше юни месец", каза той на брифинг за партията, излъчван във Facebook-профила му.

Твърденията на Борисов обаче драматично се разминават с реалността, а това е лесно проверимо - с документи.

Правната информационна система на Министерския съвет свидетелства, че още на 29 юли 2022 г. - тоест още през лятото - кабинетът на Кирил Петков одобрява решение № 569 в изпълнение на регламента на ЕС, с който се въвежда ембарго за руския петрол. Първа точка от въпросното решение гласи дословно:

  • (Министерският съвет и неговата администрация) Забранява считано от 5 декември 2022 г. износа и вътрешнообщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с код по КН 2709 00 и КН 2710, с произход от Русия или изнасяни от Русия.

В превод - правителството, начело с Петков, е въвело забрана "Лукойл" да изнася горива, произведени от руски нефт в унисон с правилата на ЕС, приети в началото на юни и влизащи в сила идния месец.

Бойко Борисов пропусна да обърне внимание, че влизането в сила на европейските санкции беше отложено с месеци и все още не са задействани в нито една държава на ЕС:

  • забраната за внос на руски петрол в ЕС влиза в сила на 5 декември 2022.
  • забраната за купуване или трансфер на петролни продукти от руски произход влиза в сила от 5 февруари 2023 г.
  • През лятото на 2022 г. кабинетът "Петков" поиска временно изключение за България само за вноса на петрол, защото засега страната няма друг достъпен метод за снабдяване.
  • Това изключение важи и за други страни, които поради географското си положение имат особена зависимост от руските доставки и нямат алтернатива (за вътрешния си пазар)

Борисов пропусна и факта, че натискът за второ изключение за "Лукойл" минава не през ПП, а през служебния кабинет на Румен Радев - особено през министрите Росен Христов и Христо Алексиев.

Служебното правителство вече бетонира и концесията на "Лукойл" на пристанището в Росенец - казус, който ГЕРБ избягва да коментира.

В момента тече обществено обсъждане за отмяна на въпросното Решение № 569 на МС, прието от кабинета "Петков", с което се забравява износът на "Лукойл" на продукти, произведени от руски нефт. Инициативата е на служебното правителство.

ЕК два пъти сигнализира на България, че отварянето на "вратичка" за продължаване на търговията на "Лукойл" в Европа през България след влизането на санкциите в сила е неприемливо.

На втората позиция от Брюксел се позоваваше и Борисов, но не за да критикува действията на служебното правителство, а за да атакува стария кабинет за това, че допускал "Лукойл" да изнасят парите си в чужбина.

Българският бизнес на руската компания се контролира от формално търговско дружество в Швейцария - "Литаско" - схема, чрез която "Лукойл" не плащаше данък печалба в продължение на десетилетия, включително и при управлението на ГЕРБ.

"Ако "Лукойл" казват, че ще платят данъци 2,1 млрд. лв. - над милиард са излезли във вид на горива от България и е свръхпечалба. Дали някой няма интерес? Защо не го направиха тези праведници (да забранят износа на петролни продукти преди санкциите да влязат в сила - което всъщност е факт от 29 юли - б.р.)? Всеки ден обяснявахме, че по левче се краде - или не се краде, а се изнася", беше заключението на Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023