Борисов приписа на ПП скандала с "Лукойл", който служебният кабинет заформя Снимка: © Getty

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да обвини "Продължаваме промяната" за действията на служебния кабинет, който от седмици се опитва да издейства изключение от санкциите на ЕС спрямо "Лукойл" - не за вноса на руски петрол (което ЕК вече разреши на България), а за износа от България на преработени нефтени продукти на руската компания.

Според Борисов - Асен Василев и Кирил Петков трябвало да забранят всякакъв износ на продукти на "Лукойл" от България още през юни, когато санкциите на ЕС бяха одобрени.

  • "Ние месеци наред обяснявахме как Кирил Петков и Асен Василев с тяхното правителство дават възможност на "Лукойл", изнасяйки преработените горива, да печели милиарди. Чак сега са пуснали прессъобщение, видите ли, това ние сме го започнали. Не, бе, вие трябваше юни месец", каза той на брифинг за партията, излъчван във Facebook-профила му.

Твърденията на Борисов обаче драматично се разминават с реалността, а това е лесно проверимо - с документи.

Правната информационна система на Министерския съвет свидетелства, че още на 29 юли 2022 г. - тоест още през лятото - кабинетът на Кирил Петков одобрява решение № 569 в изпълнение на регламента на ЕС, с който се въвежда ембарго за руския петрол. Първа точка от въпросното решение гласи дословно:

  • (Министерският съвет и неговата администрация) Забранява считано от 5 декември 2022 г. износа и вътрешнообщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с код по КН 2709 00 и КН 2710, с произход от Русия или изнасяни от Русия.

В превод - правителството, начело с Петков, е въвело забрана "Лукойл" да изнася горива, произведени от руски нефт в унисон с правилата на ЕС, приети в началото на юни и влизащи в сила идния месец.

Бойко Борисов пропусна да обърне внимание, че влизането в сила на европейските санкции беше отложено с месеци и все още не са задействани в нито една държава на ЕС:

  • забраната за внос на руски петрол в ЕС влиза в сила на 5 декември 2022.
  • забраната за купуване или трансфер на петролни продукти от руски произход влиза в сила от 5 февруари 2023 г.
  • През лятото на 2022 г. кабинетът "Петков" поиска временно изключение за България само за вноса на петрол, защото засега страната няма друг достъпен метод за снабдяване.
  • Това изключение важи и за други страни, които поради географското си положение имат особена зависимост от руските доставки и нямат алтернатива (за вътрешния си пазар)

Борисов пропусна и факта, че натискът за второ изключение за "Лукойл" минава не през ПП, а през служебния кабинет на Румен Радев - особено през министрите Росен Христов и Христо Алексиев.

Служебното правителство вече бетонира и концесията на "Лукойл" на пристанището в Росенец - казус, който ГЕРБ избягва да коментира.

В момента тече обществено обсъждане за отмяна на въпросното Решение № 569 на МС, прието от кабинета "Петков", с което се забравява износът на "Лукойл" на продукти, произведени от руски нефт. Инициативата е на служебното правителство.

ЕК два пъти сигнализира на България, че отварянето на "вратичка" за продължаване на търговията на "Лукойл" в Европа през България след влизането на санкциите в сила е неприемливо.

На втората позиция от Брюксел се позоваваше и Борисов, но не за да критикува действията на служебното правителство, а за да атакува стария кабинет за това, че допускал "Лукойл" да изнасят парите си в чужбина.

Българският бизнес на руската компания се контролира от формално търговско дружество в Швейцария - "Литаско" - схема, чрез която "Лукойл" не плащаше данък печалба в продължение на десетилетия, включително и при управлението на ГЕРБ.

"Ако "Лукойл" казват, че ще платят данъци 2,1 млрд. лв. - над милиард са излезли във вид на горива от България и е свръхпечалба. Дали някой няма интерес? Защо не го направиха тези праведници (да забранят износа на петролни продукти преди санкциите да влязат в сила - което всъщност е факт от 29 юли - б.р.)? Всеки ден обяснявахме, че по левче се краде - или не се краде, а се изнася", беше заключението на Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024