Борисов се сравни с Навални и видя заговор за ареста му заради подкрепата на ГЕРБ за Украйна

Бившият премиер Бойко Борисов уличи ръководството на МВР в нарочна наказателна акция срещу него, с която да се осуети евентуална подкрепа на ГЕРБ за военна подкрепа на България за Украйна.

На първата си пресконференция след задържането на 17 март Борисов сравни ситуацията с ареста си като "Путин с Навални в Русия - разпорежда, и всички "так-так-так", още 7, още 8, още 9 години затвор".

Председателят на ГЕРБ обвърза хронологията на ареста със серия от официални срещи, които той е провел с украински представители в дните преди акцията на МВР.

"Във вторник (15 март, б.р.) тук беше посланикът на Украйна. Ние дадохме пълна подкрепа за Украйна. Ако правителствтото внесе такова искане, ще го подкрепим. Нахалството ми продължи в следващия ден, когато с Порошенко и Кличко преподтвърдихме тази подкрепа. В четвъртък ме арестуваха, за да може ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи", каза Борисов.

Той обаче обяви, че ГЕРБ няма да се откаже от решението си да даде гласове в Народното събрание, ако мандатоносителите поискат одобрение на военна подкрепа за Киев.

"Може да сме обидени, наранени, огорчени, но нашата евроатлантическа линия е непоколебима за разлика от Христовци, Атанасовци, които крепят коалцията, разбиват държавата и основните системи в нея", беше коментарът му.

Борисов обяви още, че научил от свой "източник" от управляващото мнозинство каква била аргументацията на Кирил Петков за извършените арести на 17 март пред партньорите.

"Така или иначе ще се ходи на избори, на него му трябва за предизборната кампания да каже "Аз арестувах Бойко, гласувайте за мен". Това е целият план", каза още той.

Той потвърди, че е привикан на нов разпит в прокуратурата в понеделник, 28 март.

Борисов отказа да коментира твърденията на Васил Божков за провеждана среща в резиденция "Бояна", на която бившият хазартен бос казва, че е принуждаван да отчислява дял от печалбата си в полза на ГЕРБ.

"Всичко, което сме правили, е било много съобразено със закона. Нищо няма да говоря по това. Каквото и да кажем, ще го извадите и ще го пуснете като друг сигнал", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024