Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи на Народното събрание обявяване на извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус. 

Той посочи, че се надява всички политически сили да подкрепят предложението, защото то е изготвено на база на препоръките от Националния оперативен щаб: "Може да им го предложи и друго правителство, но други специалисти няма". 

"Това ще даде възможност за затваряне на училища, детски градини, заведения, спортни мероприятия и др. Министерството на външните работи ще актуализира сайта за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването ще обяви от кои държави няма да може да се влиза в България. Държавата трудно събира пари, защото потреблението пада. Много е тънка границата и единствено и само дисциплината може да помогне в тази ситуация. Спорът е един: колко твърди да са мерките. Финансовият министър е категоричен, че с темпа, в който бюджетът не събира приходи, 3 милиарда минимум ще е загубата", каза Бойко Борисов. 

Предложението за обявяване на извънредно положение ще се направи по чл. 84, т. 12 от конституцията. 

Правителството ще предложи и въвеждането на глоба от 5000 лева за хора, които нарушават карантината си. Причината - за един ден 14 души със съмнения за заболяване от коронавирус са "избягали" (по думите на Борисов) от временната карантина.

"Икономическата криза ще е по-тежка от финансовата криза през 2008 г. Размерите на щетите за световната икономика ще надминат в пъти това, което се знае в момента", каза още Борисов. 

Министерски съвет е решил да не налага затваряне на ресторантите и заведенията за хранене, но нощните заведения, баровете и дискотеките ще бъдат спрени. Една от идеите на премиера е да се мобилизират освободените студенти за помощ на социалната и здравната система, а НЗОК да разработи специална клинична пътека за лечението на новия коронавирус, за да знаят всички лекари и медицински сестри колко средства ще получат за извънредния си труд.

Университетите и училищата ще преминат към форми на дистанционно обучение. 

"Ако беше само в България, да бяхме подали оставка и да сме си заминали. Но в цял свят въвеждат мерки, които ние сме заложили от 28 февруари. Това е сигнал за обединяване, за да дадем възможност на специалистите да свършат работата си", каза още Борисов. 

Случаите на Covid-19 в България са общо 23 (към 12 март), с един починал пациент.

Очаквайте подробности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа