Борисов ще поиска извънредно положение заради Covid-19 Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи на Народното събрание обявяване на извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус.

Той посочи, че се надява всички политически сили да подкрепят предложението, защото то е изготвено на база на препоръките от Националния оперативен щаб: "Може да им го предложи и друго правителство, но други специалисти няма".

"Това ще даде възможност за затваряне на училища, детски градини, заведения, спортни мероприятия и др. Министерството на външните работи ще актуализира сайта за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването ще обяви от кои държави няма да може да се влиза в България. Държавата трудно събира пари, защото потреблението пада. Много е тънка границата и единствено и само дисциплината може да помогне в тази ситуация. Спорът е един: колко твърди да са мерките. Финансовият министър е категоричен, че с темпа, в който бюджетът не събира приходи, 3 милиарда минимум ще е загубата", каза Бойко Борисов.

Предложението за обявяване на извънредно положение ще се направи по чл. 84, т. 12 от конституцията.

Правителството ще предложи и въвеждането на глоба от 5000 лева за хора, които нарушават карантината си. Причината - за един ден 14 души със съмнения за заболяване от коронавирус са "избягали" (по думите на Борисов) от временната карантина.

"Икономическата криза ще е по-тежка от финансовата криза през 2008 г. Размерите на щетите за световната икономика ще надминат в пъти това, което се знае в момента", каза още Борисов.

Министерски съвет е решил да не налага затваряне на ресторантите и заведенията за хранене, но нощните заведения, баровете и дискотеките ще бъдат спрени. Една от идеите на премиера е да се мобилизират освободените студенти за помощ на социалната и здравната система, а НЗОК да разработи специална клинична пътека за лечението на новия коронавирус, за да знаят всички лекари и медицински сестри колко средства ще получат за извънредния си труд.

Университетите и училищата ще преминат към форми на дистанционно обучение.

"Ако беше само в България, да бяхме подали оставка и да сме си заминали. Но в цял свят въвеждат мерки, които ние сме заложили от 28 февруари. Това е сигнал за обединяване, за да дадем възможност на специалистите да свършат работата си", каза още Борисов.

Случаите на Covid-19 в България са общо 23 (към 12 март), с един починал пациент.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024