Борисов: "Щях да намеря 3 депутати, които са ми верни, да подкрепят Василев - те хвърлиха мандата и заминаха"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заложи на курс към нови избори, на които поиска от партията си да постигне преднина от 8 процента, защото "тогава машините не могат да ни ги вземат".

В същото време той се обяви за следизборно сближаване на "евроатлантическите партии", като заяви, че "нашите избиратели не са врагове с избирателите на ПП, "Да България" и другите партии".

"Няма да вземем 2 мандат, защото имаме принципи пряко свързани с еврозона, евроатлантическа солидарност, Западни Балкани и просперитет. Оставете лидерите на страна, те са важни да си водят хората. Тези, които гласуват, са важни за нас. Това приятелство между вас - дясно центристките партии - трябва да е факт", каза Борисов на среща с партийния актив в Бургас.

Той обяви, че е имал намерение да накара "3 депутати, които са ми верни" от групата на ГЕРБ да гласуват за евентуален проектокабинет на Асен Василев, ако такъв беше предложен в Народното събрание.

"Споделих с най-близки и те скъсаха проектокабинет, хвърлиха мандата и заминаха", беше коментарът му.

Борисов даде задача на партията да спечели следващите избори с "поне 8%, за да не оставим с машините да манипулират".

Лидерът на ГЕРБ призна, че в момента няма доказателства за подмяна на вота с машинното гласуване, защото IT специалистите, които е привлякъл, са му казали, че имат нужда от кода на устройствата, за да докажат дали те може да "прехвърлят проценти" (по думите му).

На въпросите дали ГЕРБ би участвала в преговори за трети мандат с БСП, ДБ или ИТН, Борисов даде негативен отговор.

Той посочи, че според решение на конреса на партията му не може да прави коалиции с БСП, а Христо Иванов смята, че е "рано" за преговори с ГЕРБ.

Колкото до ИТН: "Това ще е неработещо. Аз търся успокоение на хората, намаляване на страстите", каза още той.

Борисов се обърна и задочно към Румен Радев, като иронично му "пожела успех" с управлението чрез служебен кабинет.

"Каквото си надробиш, това ще си сърбаш накрая. Това направиха момчетата, които ти доведе, направи министри, направи им партия, вдигна ги и ги доведе да съсипят всичко", коментира той.

В същото време Борисов отправи предизвикателство към Кирил Петков срещу Радев, като го призова да внесе проектозакон за "сто процента диверсифициран газ, различен от руския", като му обеща, че ГЕРБ ще гласува с 59 гласа "За" подобно предложение.

Борисов не каза как точно си представя, че ще изглежда такъв законопроект извън това, че трябва да е "два реда", а парламентът да се разпусне едва след като го приеме.

В останалата част от изказването си пред партийната организация в Бургас Борисов разкритикува кабинета "по конспект" - от неподдържаната АМ "Тракия", през цените на горивата, до редактираната публикация на Кирил Петков във Facebook, от която беше изтрита репликата за "меките диалогични китки" след публичните критики.

Борисов обвини ПП и в "корупцията в сегашното правителство, бензин, нафта, контрабандни канали, цигари", като намекна за "две илюзии, които да бъдат разнищени от медиите". Една от тях, за която той предупреди, че ще извади допълнителна информация след седмица, се оказа свързана с акцията на МВР в петък.

При нея е спрян автомобил на бул. "България" след гонка и в него са намерени сигнална лампа на предното стъкло и две радиостанции. Шофьорската книжка на водача е изтекла още преди година. Според Борисов - МВР опитвало да прикрие случая заради предполагаеми връзки с ПП, а в багажника на автомобила са намерени пари.

В съобщението на МВР не се споменава самоличността на шофьора, а само, че е 40-годишен мъж и че е съпровождан от още двама души на 30 и 37г.

При инспекцията е установено, че е счупено предното стъкло на колата, в лекия автомобил са открити светлинна сигнализация и две радиостанции. По данни на сектор „Видеонаблюдение“-СДВР, снимки от преди дни показват, че автомобилът се е движел с поставена на предното стъкло светлинна сигнализация. Извършени са неотложни процесуално-следствени действия.

И тримата са арестувани за 24 часа и е образувано досъдебно производство, като разследването продължава под наблюдението на прокуратурата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023