Премиерът Бойко Борисов поздрави екипите на БНБ и Министерството на финансите за приемането на България във валутно-обменния механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. 

В същото време той посочи, че не може да се зарадва на успеха, тъй като "на тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. 

"Криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетилетия напред. Само след няколко месеца ще има избори, но днес трябваше да сме заедно. Народът трябва да е заедно. Цяла Европа в момента гърми, че българските финанси са там, при белите държави. А ние цял ден се мъчим да покажем кой колко мрази някого. Вместо да броим кой колко подкрепя нас или Радев, хората отвън да се прегърнат и да играят хоро. Да ни е кеф, свършили сме огромна работа. А ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които искат да попречат на това, което се опитваме да направим.", каза Борисов на третия пореден брифинг за деня в Министерски съвет. 

В същия момент пред сградата се организират два паралелни протеста за и против правителството. 

Той обяви, че се обижда, когато протестиращите го наричат "Мутра": "Майка ми е учителка, баща ми е пожарникар. Създали са ме малко по-силен физически. Как ще си позволи да ме обиди някой по този начин? Защо? Боли ме от това. Нима ние нямаме епитети?". 

"Виждате, че прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство. Ще дойде време да няма кой да поиска да стане премиер или министър като в Румъния. Аршинът за всички е еднакъв. А политическата класа - това, което направихме днес, да го направим и утре. Ако не си правим мръсотии едни на други, България ще дръпне напред. Ще е трудно в края на годината и началото на следващата, но от другата година ще започнем отново да качваме ръста на икономиката. Истински съм за това, че съединението прави силата. Истински щях да бъда щастлив, ако тук беше президентът на нацията. Това е голям наш успех. Всички медии ще го напишат, всички финансови институции ще го прочетат", каза той. 

"Не се радвам истински, защото не сме заедно. Разделена държава, изправена пред граждански протести, етнически протести, не е държавата, която искам да виждам - просперираща, силна, яка държава. Ако аз съм причината, ходил съм си два пъти. Считате ли, че има нещо хубаво в това да си премиер в момента или президент, и на него не му е лесно? Това ли е животът, който искаме ние, политиците? Да се плашим всеки ден със затвор? ", каза още той. 

Борисов не отговори на журналистически въпроси, но излезе за кратко сред митинга пред Министерски съвет, организиран от партийните структури на ГЕРБ и повтори призива си за единство. 

"Днес трябваше да сме заедно с президента, но те са избрали да си доведат футболни агитки", каза той пред площада, докато отсрещният протест скандираше срещу него. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС