Третият мандат на Йорданка Фандъкова като кмет на София най-вероятно ще бъде и последен, а бъдещият кандидат на ГЕРБ за най-важната позиция в местната власт ще дойде от редиците на младежката организация. 

Това стана ясно от думите на Бойко Борисов по време на поредната партийна сбирка по Facebook от резиденция "Бояна". 

"Това ни е бъдещата смяна и след 3 години от тях ще избираме новия кмет на София, новия СОС, новите депутати и министри. Искам вие да поемете още 2,5 години, да направим това, което софиянци още очакват от нас... Какво очакват софиянци от вас? София е модерен град. Следващите ни дни, месеци, година максимум, трябва да бъде дигитална София", каза Борисов пред младежкия актив на ГЕРБ, част от които заемат позиции в администрацията на Столична община или в СОС. 

Йорданка Фандъкова стана кмет на София през 2009 г. на частични местни избори, като замени Бойко Борисов на позицията малко след като той беше избран за премиер. Преди това тя пак беше част от екипа на Столична община, но като зам.-кмет по образованието и културата. 

Тя беше преизбрана през 2011 и 2015 г. още на първи тур, но през 2019 г. се наложи да отиде на балотаж срещу Мая Манолова, за да получи нов мандат. Слабият резултат на ГЕРБ в два от трите столични избирателни райони на парламетнарните избори през 2021 г. накара Бойко Борисов да прехвърли вината върху недостатъчната агитационна активност на кмета на София. На 11 май се очаква да бъдат направени и промени в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

"С теб си имаме и кандидат-кметове на София. С работата си те ще се наложат. Вече идват времена, когато красота, харизма, сила ловкост... хората търсят кой ще им свърши работа", каза още той, като се обърна към Фандъкова. 

Борисов, който в момента е в отпуск по болест заради операция на коляното, обяви, че "чака (партиите в 45 Народно събрание) да се намотаят", за да започне да се занимава с партията си. 

"Мога много работа да свърша тук. Познавам ви, знам ви, такива сте стотици. Имаме готови кадри. Аз съм удовлетворен", каза още той. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ