Борисов уличи "съседа по месторабота" Радев в компроматна война Снимка: © European Council
  • Премиерът Бойко Борисов уличи президентството в предварително подготвена кампания за "разклащане" и "пуч" на кабинета.
  • Изявлението му дойде часове след като каталунският вестник El Periodico обяви, че местната полиция и антикорупционна служба водят разследване за пране на пари във връзка с необяснимо имуществено състояние на български граждани и фирми, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, и обвързва следствието с българския премиер.
  • Полицията в Каталуния потвърждава, че се води разследване, но "на този етап не може да бъде обявен нито предметът му, нито кои лица са обект на интерес".
  • От прокуратурата и МВР в България твърдят, че няма "никакви данни в Барселона да тече проверка, свързана с България и премиера Борисов".

Разследването за пране на пари

Каталунският вестник El Periodico обвърза разследване за пране на пари от страна на местната полиция срещу българката Борислава Йовчева със сигнал срещу премиера Бойко Борисов.

Вилата, в която Йовчева живее в Барселона, е закупена за три милиона евро през 2013 г. от Numin Invest SL. Между януари и юни 2013 Йовчева е била едноличен ръководител на компанията, която е разполагала с капитал 3 000 евро. След това тази позиция е била заета от баща ѝ Георги, бивш електротехник, който е допринесъл с още 3 006 евро.

Втора фирма EMA BGS SL, собственик на магазин за дрехи в Барселона, и свръзана с Борислава и Георги Йовчеви, е получила най-малко 2,3 млн. евро от кипърска офшорна компания, пише медията. Общата сума на средствата, за които се подозира, че са минали през двете им дружества, се оценява на 5 милиона евро.

Полицията не е открила данни за законни източници на средства, които да оправдават високия стандарт на живот на бившата манекенка и баща й. В статията се посочва, че Йовчева ползва бял Porsche Macan за 70 000 евро, придобито от EMA BGS SL под лизинг през 2017 г., като се цитира становище на полицията, че "транзакцията не отговаря на загубите на притежавания от нея магазин и компанията, която почти е фалирала".

Затова полицията и антикорупционната прокуратура разследва приходите, данъчните декларации и банковите наличности и транзакции на Йовчева, баща й и още петима души, чиито имена не се разкриват.

Статията е илюстрирана със снимка на Борисов и брата на Йовчева - Станко - по време на футболен мач на "Витоша Бистрица" и "Локомотив" Пловдив.

Разследването в Испания е започнало, след като на 20 март 2019 г. е получен сигнал от Гражданско движение БОЕЦ. Според статията имотът е бил наблюдаван от агенти на службата за икономически престъпления.

El Periodico обвързва разследването на полицията с твърденията в сигнала за лична връзка между Бойко Борисов и Йовчева. Българката живее в Барселона с родителите си и своята дъщеря на 8 г.

Вестникът допълва статията си за разследването с още два очерка за Бойко Борисов, озаглавени "Борисов - Батман от Балканите" и "Борисов, големият ласкател". Трети свързан материал е озаглавен "Полицията открива руска връзка с мрежата, която "пере" пет милиона евро в Барселона".

Изданието твърди, че е пратило запитване до кабинета на Бойко Борисов още на 13 февруари по случая, но не е получило отговори на въпросите.

bTV и "Свободна Европа" са потърсили потвърждение от полицията в Каталуния по случая. Говорител на службата е заявил, че описаното във вестника разследване е факт, но "на този етап не може да бъде обявен нито предметът му, нито кои лица са обект на интерес".

"Отговорих, отговорих, отговорих. Нямам, нямам, нямам"

Пред журналисти в Брюксел Борисов обяви, че "нито има къща, нито има имоти, нито е ходил там (в Барселона, б.р.)".

"Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, някои от които не съм виждал по 10-20 години дори. Към мен в този момент нито една служба, власт, полиция не ме е потърсила да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. На неговото шествие. Там ясно пише от кой са сигналите, от кои неправителствени организации", каза той.

На въпрос защо мисли, че президентът Румен Радев стои зад тези публикации, Борисов отговори: "Не, не, вие го казахте. Аз казах само "Съсед по месторабота". Те са много съседи. Но бяха до него онзи ден. Не знам защо тръгнаха в тази посока, защото по всички телевизии това го правиха по време на евроизборите децата... децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в Европарламента, го говориха това. Това беше преди една година. Един месец това се говори в България и те загубиха евроизборите. Отговорих, отговорих, отговорих. Нямам, нямам, нямам. Какво да кажа повече?".

Темата за къщата в Барселона и връзката на Борисов с благодетелите на Йовчева се появи за първи път през 2016 г. след изтичането на записи между бившия председател на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова. В един от файловете Янева казва: "Факт е, че към определени жени (Борисов, б.р.) има и положително отношение. От тия, с които е бил. (...) Има една, на която и купи къща в Барселона за милион и половина евро". През пролетта на 2019 г. Елена Йончева (водач на листата с евродепутати на БСП) отново повдигна казуса, като подаде сигнал до прокуратурата за имотни сделки между Борисов, негов братовчед на име Радослав Иванов и Иван Саздов, за когото твърдеше, че е прехвърлил 1,7 млн. евро на фирма на Борислава Йовчева. Първоначално Иван Саздов заведе дело за клевета срещу Йончева, но впоследствие процесът беше прекратен заради невнесена държавна такса от ищеца.

"Защо да отговарям на нещо, което пише... дори и ТАСС, които веднага го препечатаха,... пише, че не са открити доказателства. Какво да кажа? Да, Иван Саздов беше шеф на Комсомола в Банкя, когато бях ученик. И като кажа така - значи, а, познават се. Или с Христов съм играл тенис преди 15 години - да, истина е. С хиляда футболисти на "Бистрица" съм играл футбол. Истина е. Изведнъж да кажат "А, значи е истина". Аз ги разбирам ченгеджийските номера, те са много ясни", каза той.

Според думите на Борисов - той е бил предупреден за публикациите преди два месеца.

"Те трябваше да излизат в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, по една статия. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, за да се направи пуч. Аз не съм казал, че някой ги манипулира. Те си пишат хората. Пише по кои сигнали и кога са дадени. То е ясно откъде са. Като завърши разследването, ще го коментирам", каза той.

Борисов не потвърди, но и не отрече дали се познава с Борислава Йовчева, защото "не се занимава с личния живот".

"Това дали познаваш някого, не те прави замесен в каквото и да е. Затова много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой кого познава, защото ще станат бели. Още повече, много хора си имат семейства след това. Имат си съвсем друг живот. За 10-15 години и да съм познавал, дето се вика, аз съм забравил. При моята интензивност на работа. Нека да си проведат разследването, но съм почти сигурен, че има и от Изток... И съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая", каза още той, като намекна за руска връзка в интереса към къщата в Барселона.

"Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите (обвиненията в шпионаж срещу руски граждани, б.р.), това с търсенето с червена бюлетина на определени лица, мисля, че би могло... надявам се да не е така. Ние работим много активно по всички проекти, които са значими и за двете страни. Не го разбирам защо се прави. Беше подготвено, знаехме го, очаквахме го. Пикът трябваше да бъде в сряда. Само че нещо се обърка и не стана, много рехави бяха. И сега искаха да ме разклатят през нощта за преговорите (за новия бюджет на ЕС)", каза той.

Борисов не посочи кои са "определените лица", които се издирват от Интерпол. Последният българин, обявен за международно издирване, беше Васил Божков.

Прокуратурата и МВР: Не сме сезирани

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че няма "никакви данни в Барселона да тече проверка, свързана с България и премиера Борисов".

Вътрешният министър Младен Маринов също твърди, че "по официални канали няма запитвания от испанските власти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024