Борисов за ареста си: Решението е взето на оргия с уиски, вино и пици на кристали Снимка: © Getty Images

Решението за ареста ми е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали, и заря - с единствена задача: да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки че 100% извършват незаконни действия. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на Столичния административен съд, което обявява задържането му през на март за незаконно.

Той благодари на хората, които на две инстанции са взели това решение и обвини тогавашното правителство в лицето на бившия премиер Кирил Петков и бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че са знаели, че заповедта е била в нарушение на закона.

"След като се отърваха от терора в Министерски съвет, много хора започнаха да разказват как е извършена тази грозна сцена. Те са знали, че е незаконна. Те са занаели, че е произвол. И точно тези хора, които видно са корумпирани, са се захваналаи да правят съдебна реформа и да искат техният сатрап да е едноличен господар в КПКОНПИ", посочи Борисов.

Бившият премиер беше арестуван на 17 март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който в момента се укрива в Дубай. Освен Борисов бяха задържани и неговата бивша говорителка Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Те бяха освободени 24 часа по-късно, след като българската прокуратура прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения и на тримата.

Борисов обвини Кирил Петков в "лош пиар" по повод ареста и допълни, че е научил за "оргията" от хора, които са се осмелили да му разкажат, след като правителството е паднало.

"Сега ми разказаха всичко. Като паднат, всичко разказват, нали знаете - българинът е страхлив. Много уиски, бяло вино, ресторанти за хранене в МС. Царете си мислят, че ще стоят там доживот", коментира той.

С решение от 22 август съдът оставя в сила решението на Софийския районен съд, според което в заповедта за задържането на Борисов не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление. Арестът на Бойко Борисов е обявен за незаконен от съда

С решение от 22 август съдът оставя в сила решението на Софийския районен съд, според което в заповедта за задържането на Борисов не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление. Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

През април Софийският районен съд обяви заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ за незаконна, като посочи, че тя е в нарушение на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и за нея няма събрано "нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност" на Борисов за извършване на престъпление. В решението си от 22 август Административният съд в София потвърждава този извод.

Впечатление прави, че решението на районния съд е обжалвано не от структура на МВР, а от служител на министерството, посочва "Медиапул". Става въпрос за разузнавача към "Икономическа полиция" Цветан Йоцов, издал заповедта за ареста, който твърди, че в нея изрично е формулира правната квалификация на престъпното деяни и словесно е изписано в какво е заподозрян бившият премиер.

Решението на административния съд е произнесен от съдийски състав, към който не може да има никакви съмнения за тяхната независимост, пише още "Медиаупул", тъй като и двамата съдии - Мария Ситнилска и Елка Атанасова са доказани професионалисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024