Борисов за ареста си: Решението е взето на оргия с уиски, вино и пици на кристали Снимка: © Getty Images

Решението за ареста ми е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали, и заря - с единствена задача: да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки че 100% извършват незаконни действия. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на Столичния административен съд, което обявява задържането му през на март за незаконно.

Той благодари на хората, които на две инстанции са взели това решение и обвини тогавашното правителство в лицето на бившия премиер Кирил Петков и бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че са знаели, че заповедта е била в нарушение на закона.

"След като се отърваха от терора в Министерски съвет, много хора започнаха да разказват как е извършена тази грозна сцена. Те са знали, че е незаконна. Те са занаели, че е произвол. И точно тези хора, които видно са корумпирани, са се захваналаи да правят съдебна реформа и да искат техният сатрап да е едноличен господар в КПКОНПИ", посочи Борисов.

Бившият премиер беше арестуван на 17 март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който в момента се укрива в Дубай. Освен Борисов бяха задържани и неговата бивша говорителка Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Те бяха освободени 24 часа по-късно, след като българската прокуратура прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения и на тримата.

Борисов обвини Кирил Петков в "лош пиар" по повод ареста и допълни, че е научил за "оргията" от хора, които са се осмелили да му разкажат, след като правителството е паднало.

"Сега ми разказаха всичко. Като паднат, всичко разказват, нали знаете - българинът е страхлив. Много уиски, бяло вино, ресторанти за хранене в МС. Царете си мислят, че ще стоят там доживот", коментира той.

С решение от 22 август съдът оставя в сила решението на Софийския районен съд, според което в заповедта за задържането на Борисов не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление. Арестът на Бойко Борисов е обявен за незаконен от съда

С решение от 22 август съдът оставя в сила решението на Софийския районен съд, според което в заповедта за задържането на Борисов не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление. Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

През април Софийският районен съд обяви заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ за незаконна, като посочи, че тя е в нарушение на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и за нея няма събрано "нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност" на Борисов за извършване на престъпление. В решението си от 22 август Административният съд в София потвърждава този извод.

Впечатление прави, че решението на районния съд е обжалвано не от структура на МВР, а от служител на министерството, посочва "Медиапул". Става въпрос за разузнавача към "Икономическа полиция" Цветан Йоцов, издал заповедта за ареста, който твърди, че в нея изрично е формулира правната квалификация на престъпното деяни и словесно е изписано в какво е заподозрян бившият премиер.

Решението на административния съд е произнесен от съдийски състав, към който не може да има никакви съмнения за тяхната независимост, пише още "Медиаупул", тъй като и двамата съдии - Мария Ситнилска и Елка Атанасова са доказани професионалисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024