Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи обвинения срещу ЦИК и служебния кабинет за това, че изборите ще бъдат "провалени", а новите машини за гласуване са "пипани". 

"Или ще провалят изборите, или... Спорът е дали всеки трети или пети глас за ГЕРБ ще отива за друга партия. Кодовете и софтуера пипат. Затова направиха смени в "Информационно обслужване", каза Борисов по време на партийна сбирка на ГЕРБ в Монтана. Той така и не даде повече обяснения по твърденията си за манипулация на устройствата за гласуване. 

ЦИК обяви поръчка за допълнителни 1693 машини за гласуване, след като постигна договорка с производителя "Смартматик" и реши да направи сделката с посредничеството на "Информационно обслужване" вместо със "Сиела норма". ИО е оторизиран представител на компанията-производител.

От изявлението на Борисов не стана ясно и кои са отстранените кадри от ръководството на държавната фирма, която се занимава с компютърната обработка на данните от РИК и ЦИК в деня на изборите. В последните седмици имаше слухове за предполагаемо пенсиониране на проф. Михаил Константинов - дългогодишен член на съвета на директорите на "Информационно обслужване". 

Малко по-рано кандидат-депутати от партията дадоха пресконференция, на която също изказаха съмнения за честността на машинното гласуване заради казуса с броенето на контролните разписки в избирателните секции. 

ЦИК реши да се направи броене в представителна извадка от определен брой секции, докато ГЕРБ настоява това да се прави навсякъде - т.е. отново да се извършва фактическо броене на ръка на хартиените бележки по подобие на традиционното гласуване с бюлетини. 

По време на речта си в Монтана Борисов обяви, че "след толкова години управление на ГЕРБ ни подхожда да бъдем опозиция". 

"Когато тичаш сам напред ставаш първи, но всички останали се обединяват и искат да те спрат. Това се случи в момента. Случи се заради тяхната слабост. Те не могат да боядисат това, което ние сме постигнали... Трябва да ни махнат по някакъв начин - ми да не се явяваме на избори, за да се успокоят тези хора? Мога на 100% да съм сигурен, след като днес слушах много експерти, те видяха, че на тези избори не могат да ни бият. Не направиха правителство, за да уплашат хората. ГЕРБ е яка партия, има мощен гръб от кметове и много опитни хора в нея. Ние излезнахме срещу Тройната коалиция през 2009 г., кой мисли, че ще ни уплаши... От вас искам кураж, смелост, и това ще мине. Ние трябва да се запазим. Когато народът започне да страда, когато дойдат проблемите, да има кой да се притече и да свърши работа", каза Борисов в изказването си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна