Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи обвинения срещу ЦИК и служебния кабинет за това, че изборите ще бъдат "провалени", а новите машини за гласуване са "пипани". 

"Или ще провалят изборите, или... Спорът е дали всеки трети или пети глас за ГЕРБ ще отива за друга партия. Кодовете и софтуера пипат. Затова направиха смени в "Информационно обслужване", каза Борисов по време на партийна сбирка на ГЕРБ в Монтана. Той така и не даде повече обяснения по твърденията си за манипулация на устройствата за гласуване. 

ЦИК обяви поръчка за допълнителни 1693 машини за гласуване, след като постигна договорка с производителя "Смартматик" и реши да направи сделката с посредничеството на "Информационно обслужване" вместо със "Сиела норма". ИО е оторизиран представител на компанията-производител.

От изявлението на Борисов не стана ясно и кои са отстранените кадри от ръководството на държавната фирма, която се занимава с компютърната обработка на данните от РИК и ЦИК в деня на изборите. В последните седмици имаше слухове за предполагаемо пенсиониране на проф. Михаил Константинов - дългогодишен член на съвета на директорите на "Информационно обслужване". 

Малко по-рано кандидат-депутати от партията дадоха пресконференция, на която също изказаха съмнения за честността на машинното гласуване заради казуса с броенето на контролните разписки в избирателните секции. 

ЦИК реши да се направи броене в представителна извадка от определен брой секции, докато ГЕРБ настоява това да се прави навсякъде - т.е. отново да се извършва фактическо броене на ръка на хартиените бележки по подобие на традиционното гласуване с бюлетини. 

По време на речта си в Монтана Борисов обяви, че "след толкова години управление на ГЕРБ ни подхожда да бъдем опозиция". 

"Когато тичаш сам напред ставаш първи, но всички останали се обединяват и искат да те спрат. Това се случи в момента. Случи се заради тяхната слабост. Те не могат да боядисат това, което ние сме постигнали... Трябва да ни махнат по някакъв начин - ми да не се явяваме на избори, за да се успокоят тези хора? Мога на 100% да съм сигурен, след като днес слушах много експерти, те видяха, че на тези избори не могат да ни бият. Не направиха правителство, за да уплашат хората. ГЕРБ е яка партия, има мощен гръб от кметове и много опитни хора в нея. Ние излезнахме срещу Тройната коалиция през 2009 г., кой мисли, че ще ни уплаши... От вас искам кураж, смелост, и това ще мине. Ние трябва да се запазим. Когато народът започне да страда, когато дойдат проблемите, да има кой да се притече и да свърши работа", каза Борисов в изказването си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности