Снимка: © Unsplash

Премиерът Бойко Борисов направи показно гневно порицание на управителя на АПИ Георги Терзийски заради недоволството на жители от Нови Искър, Банкя и Кремиковци срещу въвеждането на контрол за винетки по пътищата, които ги свързват със София. 

Терзийски присъстваше на заседанието на Министерски съвет за около минута и половина, по време на която Борисов го обвини за "изкарването на хората на улицата за някаква абсолютна глупост". 

"Шефът на АПИ тука ли е? Що ми правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите? Репетирате дали ще ви оправя още днес или какво? Провокирате ме много бързо да го направя или до следобед, това ли искате да ви кажа?", попита премиерът, без да чака обяснения от Терзийски. 

Борисов инструктира ръководителя на АПИ да отиде лично в засегнатите квартали и "като глашатаите да викаш по три пъти "Няма да има винетка", след което го освободи от присъствие на заседанието на кабинета и прекрати протоколните кадри за медиите. 

Защо протестираха в Нови Искър?

Проблемът с винетките за населените места в близост до София възникна още в края на 2018 г., когато предишният ръководител на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов поиска да се събират такси от преминаващите коли по Северната тангента от Околовръстното шосе. 

Причината - скоростната отсечка е част от републиканската пътна мрежа и през нея минава значителен транзитен трафик от и до Сърбия. Северната тангента обаче е част от маршрута, по който се придвижват и хиляди граждани от населени места, които вече са приобщени към Столична община и са нейни райони. Поради тази причина кметът на София Йорданка Фандъкова и финансовият зам.-кмет Дончо Барбалов влязоха в открит конфликт с Пътната агенция.

Борисов зае страната на общината през 2019 г., макар че АПИ остана отговорник за поддръжката на Северната тангента. 

Нерешеният казус се върна на дневен ред в навечерието на пускането на тол-системата през март 2020 г. и монтирането на камери за наблюдение на нарушителите по пътищата от републиканската мрежа. Това провокира протести на жители на кварталите, които обвиниха властите за неясни правила и отмяна на предварително поетия ангажимент. 

От Столична община и СОС твърдят, че са постигнали споразумение с АПИ за изключването на няколко пътищата около София, по които всеки ден хора пътуват всеки ден, за да стигнат до работа. 

"За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол-системата. Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", каза кметът на София Йорданка Фандъкова малко след поредното недоразумение с АПИ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени