Боряна Димитрова: Пистата към предсрочни избори е открита Снимка: © БГНЕС

Оценката Много добър 5, която премиерът в оставка Кирил Петков даде на изминалото управление, е знак за подготовка за предсрочни избори, каза в предаването "Неделя 150" по БНР Боряна Димитрова, управител на "Алфа рисърч".

Проучванията на агенцията от края на юни сочат, че общественото мнение е разделено - 46% смятат, че трябва да се ходи на избори, а 49,7% - че трябва да се направи опит за съставяне на ново правителство в рамките на 46-я парламент.

Според Димитрова се наблюдава "укротяване на ръста на "Възраждане" и разделяне на ляво-русофилското пространство между БСП, "Български възход" на Стефан Янев и "Възраждане", а в "Има такъв народ" се наблюдава ясно продължаващ регрес.

Социоложката е скептична към бъдещето на технократски кабинет, предложен от Христо Иванов, защото този подход би изисквал регенериране на "Има такъв народ" и в момента политическите играчи са в режим “Знам какво направи миналото лято”. Малка е и вероятността според нея "Продължаваме промяната" да даде подкрепата си за най-малкия коалиционен партньор.

Според Димитрова "Продължаваме промяната" са поели грешен подход чрез търсенето на отделни депутати и той е пример за пожелателно мислене.

"Тезата, че е възможно голямо мнозинство от 140 депутати също е пожелателна. Нямаме никакви индикации, че е възможно да се получи различна ситуация в следващ парламент. Възможно е ПП да бъде отново първа политическа сила, но с крехко мнозинство пред втората, третата и с доста фрагментиран парламент".

"Обикновено парламентът се владее от управляващите, а улицата - от опозицията, а в България имаме парадоксалната ситуация, при която това е обратното", констатира още Боряна Димитрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024