"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

"Ботев" (Пловдив) е новият носител на Купата на България. Тимът победи миналогодишния победител в турнира "Лудогоред" с 2:3 на финала на националния стадион "Васил Левски" в напрегнат двубой.

Отборът от Разград беше догонващ в резултата през по-голямата част от мача, след като "канарчетата" откриха още в 6-ата минута с гол на Антоан Конте. Само две минути по-късно обаче Квадво Дуа възстанови равенството. Малко преди края на първото полувреме Мартин Секулич вкара втория гол в полза на "Ботев", а в 58-ата минута и Уме Емануел отбеляза във вратата на "Лудогорец".

До края на мача, който продължи 12 минути след редовните 90, бившите вече носители на купата успяха да върнат едно попадение - чрез Руан Круз в 71-вата минута.

Но не липсваше драма до последната секунда - буквално. В 101-вата минута Руан изпусна дузпа в полза на "Лудогорец" и отборът пропиля шанса си в последния момент да се върне в мача, да го докара до продължения и да се опита да защити титлата си от предишния сезон. Веднага след като нападателят на "орлите" прати топката в трибуните, вместо във вратата на "канарчетата", главният съдия Драгомир Драганов свири край.

След последния сигнал жълто-черните победители понесоха треньора си - Душан Керкез - на ръце. Той пое тима едва миналата година.

Това е 4-тата Купа на България за "Ботев" (Пловдив) след общо 14 изиграни финала от 1947 г. до днес. В А група на първенството на Бълтария тимът от града под тепетата е на 7-о място през сезон 2023/2024, което не дава място в европейските турнири, но спечелването на купата праща тима в турнира Лига Европа на Уефа следващия сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024