Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е получил призовка за явяване на разпит, който е насрочен за четвъртък, 15 юли.

Борисов показа призовката си по време на партийна пресконференция на ГЕРБ, посветена на проблемите с отчитането на гласовете от чужбина.

"Бойко Рашков ме призовава да се явя в четвъртък на разпит - като лидерски победител в София, победил всички в моя избирателен район - за извършване на следните действия: снемане на сведения. И да носи задължително лична карта. Понеже питате къде е Рашков - ето тука е, писал е призовки, сладурът", каза Борисов пред журналистите.

Анонсът за евентуален разпит на Борисов беше направен от служебния вътрешен министър още преди месец, след като полицията започна разследване по сигнал за сплашване на свидетел срещу Мирослав Найденов през 2009 г. В МВР бяха разпитвани двама бивши прокурори, които са се занимавали с този сигнал още преди 12 г. Тогава Рашков коментира, че Борисов също "трябва да бъде повикан на разпит", но след изборите.

Междувременно, от ГЕРБ повториха обвиненията си срещу ЦИК за това, че "сменят процентчетата", така че да излъчат победител от вота, различен от бившите управляващи.

"В конституцията пише, че президентът дава мандата на партията с най-много депутати. Само че не урежда какво става, ако са 64 на 64. Тогава на кой го дава? И сега два дена правят чудеса хората да сменят процентчето, да ни падне едно мандатче и да стане 65 на 63. За една нощ са преброили 95%, а два дни не могат да преброят два процента. През това време ми пращат призовка, плашат ме. Не се плаша, Рашков, ела ме разпитай ти обаче. Не ги подлагайте момчетата на това унижение да ми искат личната карта", каза бившият премиер.

Той обяви, че по негова информация част от техниците, обслужвали машините в чужбина, били "чужденци, а чужденците от Венецуела са по-податливи... могат да вземат една бяла пластика и да направят каквото си искат с машините".

Борисов призова останалите партии в 46 Народно събрание да обявят позицията си спрямо предложението на Слави Трифонов за нов кабинет с мандат на ИТН и го обвини в "самозванство" заради това, че е лансирал правителство още преди да са ясни резултатите от изборите.

"Народът ни нареди наравно с Трифонов и след това - други партии. Народът каза - не искаме ГЕРБ да се изчегърта, но и не искаме ГЕРБ да управлява", беше разборът му след вота. "Касиране на изборите, нови избори, нов хаос, това народът вече няма да може да го издържи. Ще дойде септември, ще се върнат тъжни от почивката с похарчени пари, кисели, че трябва да се ходи на работа... тогава ще се вдигне коронавирусът нагоре, няма да има ваксини. Затова казвам на партиите - направете си мнозинство"

Отговорът на ЦИК: Няма забавяне в чужбина

"Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите. В момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента.За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. ", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

"При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно остановава каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката