Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е получил призовка за явяване на разпит, който е насрочен за четвъртък, 15 юли. 

Борисов показа призовката си по време на партийна пресконференция на ГЕРБ, посветена на проблемите с отчитането на гласовете от чужбина. 

"Бойко Рашков ме призовава да се явя в четвъртък на разпит - като лидерски победител в София, победил всички в моя избирателен район - за извършване на следните действия: снемане на сведения. И да носи задължително лична карта. Понеже питате къде е Рашков - ето тука е, писал е призовки, сладурът", каза Борисов пред журналистите. 

Анонсът за евентуален разпит на Борисов беше направен от служебния вътрешен министър още преди месец, след като полицията започна разследване по сигнал за сплашване на свидетел срещу Мирослав Найденов през 2009 г. В МВР бяха разпитвани двама бивши прокурори, които са се занимавали с този сигнал още преди 12 г. Тогава Рашков коментира, че Борисов също "трябва да бъде повикан на разпит", но след изборите. 

Междувременно, от ГЕРБ повториха обвиненията си срещу ЦИК за това, че "сменят процентчетата", така че да излъчат победител от вота, различен от бившите управляващи. 

"В конституцията пише, че президентът дава мандата на партията с най-много депутати. Само че не урежда какво става, ако са 64 на 64. Тогава на кой го дава? И сега два дена правят чудеса хората да сменят процентчето, да ни падне едно мандатче и да стане 65 на 63. За една нощ са преброили 95%, а два дни не могат да преброят два процента. През това време ми пращат призовка, плашат ме. Не се плаша, Рашков, ела ме разпитай ти обаче. Не ги подлагайте момчетата на това унижение да ми искат личната карта", каза бившият премиер. 

Той обяви, че по негова информация част от техниците, обслужвали машините в чужбина, били "чужденци, а чужденците от Венецуела са по-податливи... могат да вземат една бяла пластика и да направят каквото си искат с машините". 

Борисов призова останалите партии в 46 Народно събрание да обявят позицията си спрямо предложението на Слави Трифонов за нов кабинет с мандат на ИТН и го обвини в "самозванство" заради това, че е лансирал правителство още преди да са ясни резултатите от изборите. 

"Народът ни нареди наравно с Трифонов и след това - други партии. Народът каза - не искаме ГЕРБ да се изчегърта, но и не искаме ГЕРБ да управлява", беше разборът му след вота. "Касиране на изборите, нови избори, нов хаос, това народът вече няма да може да го издържи. Ще дойде септември, ще се върнат тъжни от почивката с похарчени пари, кисели, че трябва да се ходи на работа... тогава ще се вдигне коронавирусът нагоре, няма да има ваксини. Затова казвам на партиите - направете си мнозинство"

Отговорът на ЦИК: Няма забавяне в чужбина 

"Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите. В момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента.За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. ", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

"При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно остановава каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни", каза още тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други