Снимка: © Rainbow Hub

Бойко Борисов, “Да, България”, “Продължаваме промяната”, Николай Хаджигенов и Радан Кънев са сред партиите и личностите, които осъдиха нападението над ЛГБТ центъра Rainbow Hub от група мъже водена от лидера на БНС Боян Расате.

В думите си те осъждат насилието, като наблягат на политическите цели зад действията на нападателите. В малка част от изявленията се адресира фактът, че става дума за престъпление от омраза.

Във връзка с нападението е образувано досъдебно производство за хулиганство, а полицията е разпитала хора в офиса на организацията.

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия Расате коментира, че е част от гражданските му права да се въздържи от коментар на въпроса дали е участвал в нападението. “Общността не трябва да се изненадва от подобни нападения. Те се занимават с пропаганда сред малолетни. Съвсем естествено е някога да се случи нещо подобно”, заяви той.

Боян Расате е един от кандидатите за президент на България на предстоящите избори на 14 ноември.

Във Facebook Бойко Борисов пише, че “осъждаме нападението на офис на ЛГБТ с бито момиче от някакъв кандидат президент!” Той допълва, че е недопустимо да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически. “Осъждаме всякакво насилие и виновните трябва да си понесат отговорността”.

Евродепутатът Радан Кънев е сред малкото, които отбелязват, че престъпленията от омраза към хора с различна сексуалност не са засегнати в наказателния кодекс на България. “Крайно време е, очевидно сме закъснели, престъпленията мотивирани от омраза към различната сексуалност, да бъдат квалифицирани като състав в НК. Защото те са реален проблем с висока степен на обществена опасност”, пише той.

Той казва, че насилието, основано на омраза към различната сексуалност, не е нов проблем у нас, за което критикува медиите и обществото, че култивират нетърпимост и омраза. “Най-страшното, потресаващото в този случай е съчетаването на престъпление на омразата с политическо насилие - защото това е съзнателно действие на политик в предизборна кампания”, пише още Кънев.

Кандидатът за депутат и общински съветник в София от “Демократична България” Михаил Паргов също отбелязва липсата на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хората в Наказателния кодекс. От “Зелено движение” също заявиха, че трябва да има промени в Наказателния кодекс, като техният съпредседател Владислав Панев е посетил Rainbow Hub и е направил лично дарение за възстановяването му.

От “Продължаваме промяната” описват случая като ужасяващ. “Фактът, че главатарят на тази банда е кандидат за президент единствено подсилва ужаса от това събитие”, пише още в позицията публикувана във Facebook. В нея се призовава за сваляне на имунитета на “предводителя на тази банда”, както и незабавен арест на извършителите. 

“Българската прокуратура, която системно отказва да застане в защита на българските граждани срещу грабежите и кражбите, поне да направи необходимото да застане в защита на тяхната сигурност”, завършва становището на “Продължаваме промяната”.

От “Да, България” също заявяват, че очакват бързи и ефективни действия на правоохранителните органи. Партията също така призовава “всички отговорни политически сили недвусмислено да осъдят използването на насилие и тормоз, особено когато това се прави за политически цели”.

В позицията си партията определя атаката като “пореден етап от ескалираща кампания по планирана агресия”. Според “Да, България” нападателите са от организация, “която последователно работи за заразяването на политическия и обществения ни живот с екстремизъм с помощта на полуприкрито използване на фашизоидни похвати и стил”.

И двете партии не споменават, че нападението е акт на омраза срещу ЛГБТ. Част от исканията на ЛГБТ общността в България от години е криминализирането на престъпленията омраза на базата на сексуална ориентация. По-рано през октомври представители на Фондация “Билитис” внесоха в Министерство на правосъдието петиция, с която над 8000 подписали настояват за промени в Наказателния кодекс, с цел включване на сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни