Премиерът Бойко Борисов няма да се върне като депутат в 45 Народно събрание, след като мандатът му като ръководител на правителството бъде прекратен.

Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от мандатите си и в двата избирателни района, от които се кандидатира - 25-ти МИР София и 16-ти МИР Пловдив-град.

"Понеже вече прекаляват със заплахите си, а уж са демократи, днес подадох заявление и напуснах... депутатските заплати, и на първо място имунитет. На мен имунитет не ми трябва. Напуснах и двата избирателни района, където си спечелих и лидерския "дебат" - и с г-жа Нинова, и с Христо Иванов, и със Слави Трифонов", каза той при оглед на пътя при Рилския манастир.

Той призова опозиционните партии за "скромност и толерантност" след деня на изборите.

"Едни наши много високоинтелигентни колеги се опитаха да говорят за "срутището ГЕРБ" и какво стана? Срутиха се те. Такова срутване като на БСП аз не съм виждал десетилетия наред. Тук ми е призивът към всички - недейте обиждайте избирателите на която и да е партия, дали са наши, дали на Слави, дали на Христо, Мая, Корнелия. Няма значение. Не се шегувайте помежду си с тежки обиди. Не викай дявола. Тези, които се срутиха, да си направят изводи. С тези обиди дотам се докараха", каза той.

Коалицията на ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в 45 Народно събрание, но няма работещи опции за съставяне на кабинет, а за първи път от създаването си партията на Борисов взе по-малко от 1 милион гласа (837 671 според последните резултати на ЦИК).

По време на изненадващо сутрешно посещение на Рилския манастир той обяви резултатът на ГЕРБ за задоволителен по собствените си критерии - брой на многомандатни избирателни райони, в които партията е на първа позиция.

"От 31 МИР-ове моята партия печели в 24. Следващата партия (ДПС) след нас има три района, а ние - 24. Считаме ли, че сме победени? Слизаме ли? Не трябва ли да сме доволни от това, което сме направили? Ние винаги проявяваме скромност и толерантност, нека и тези с по 1-2 района да проявяват. Ние с 24 си мълчим", каза той в диалог с игумена на манастира епископ Евлогий.

В разговора си с него Борисов направи и препратка към срещата на председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и Европейския съвет Шарл Мишел с турския президент Реджеп Тайип Ердоган от сряда, като посочи, че "преди тези срещи ЕС-Турция се провеждаха във Варна.

"Те забравят бързо. По принцип тези срещи се провеждаха в България, във Варна. Понеже все ме иронизират, че сам си карам джипа - президента Ердоган, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск аз ги разведох из Варна да видят как е. Беше в България. Да видят разликите сега. Те са много съществени ", каза той по повод развръзката от изборите.

Повод за посещението на Борисов, който беше придружен от новия директор на БТА Кирил Вълчев, финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, беше отварянето на пътя до Рилския манастир, който беше затворен в продължение на 3 месеца заради тежкото срутище. В сряда правителството реши да отпусне 240 000 лв. за обезщетение на манастира, който остана блокиран заради ремонта на пътя.

"Исках се извиня, че 3 месеца беше затворен пътят. Видяхте какви огромни скални маси имаше там. При резки интервали на температурите от минус 3 до 24 градуса камъкът се пръсва. Като извинение вчера отпуснахме допълнителни пари, колкото пожелахте вие, толкова, заради загубата от продажба на свещи", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество