Премиерът Бойко Борисов реши да направи първия си коментар на изборния резултат на ГЕРБ през Facebook-профила си - на открито, но зад стените на резиденцията си, без журналисти, на фона на своя джип. 

"Мои мили опоненти, познавам ви всичките, всички сте работили с мен, израдвайте се хубаво, вече сте в парламента. Това беше зорът още от лятото. Искахте преврат, обяснявахте, че не ни искат хората. Най-мирната, толерантна, позитивната и евтина кампания проведохме ние. Не се съмнявайте, че при този изборен резултат, можехме да имаме по 20-30 млади и буйни членове на ГЕРБ, които да ви преследват като чакали, където и да сте. На война като на война. 

Аз ви предлагам мир. Аз ви предлагам да сложим експертите, да поемем отговорност и до декември да направим максимални усилия да излезем от пандемията, да тръгнем нагоре", каза той.

Борисов обяви, че "познава много добре как работят институциите в Европа" и че ако няма политическа стабилност в следващите няколко месеца, докато влезе в сила плана за възстановяане на ЕС, "нищо няма да се получи" с очакваното финансиране за икономиката. 

"Никога не съм казвал, че сме идеални. Омръзна ми сам да нося отговорност. Вие нямате експертиза, нямате хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал. Да видим дали не можем през тези последни 8 месеца да бъдем консолидирани. Защото Европа ни гледа", каза той. 

Борисов сравни призвите на по-малките парламентарно представени сили за съставяне на кабинет "анти-ГЕРБ" със ситуацията от 2013 г. и съставянето на кабинета "Орешарски". 

"Когато не си спечелил изборите, нямаш морала и правото да кажеш, че си по-достоен", каза той. "И без петел ще съмне, и без Борисов, и без ГЕРБ, и без вас, разбира се."

Той отправи специално послание към съпартийците си, като ги поздрави за това, че "и без втори, трети и четвърти човек" (имайки предвид отстранения Цветан Цветанов), могат да се справят прекрасно. 

"Разбирам огромното самочувствие на тези, които искат да говорят от името на народа, изкарали по 5-9 процента. Не е много, и 25 не са много. Но да имаш 5 или 9 процента и да говориш от името на народа, е доста смешно", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията