Бойко Ноев: БНР трябва да изтегли кореспондента си от Москва Снимка: © Стопкадър, БНТ

"Мисля, че е крайно време ръководството на Българското национално радио да изтегли българските журналисти от Русия," каза пред БНР Бойко Ноев - експерт по национална сигурност, бивш военен министър и бивш посланик на България в НАТО. Поводът за коментара му беше обявянето на българския журналист, базиран в Австрия Христо Грозев за издирване от руските власти. А причината за призива - че в Русия няма журналист, който да може пълноценно да си върши работата.

Бойко Ноев припомни, че като руската армия нахлу в Украйна, Кремъл наложи много строга цензура, която не позволява адекватното изпълнение на журналистическата дейност на българските кореспонденти. За използването на думата "война" или разпространяване на "неверни" - тоест извън линията на кремълската пропаганда твърдения за случващото се в Украйна, наказанието е затвор - според руския закон.

"Направих си труда да отида на сайта на кореспондента на БНР в Москва и виждам един рупор на руската пропаганда. Трябва да го кажа с голямо съжаление. Не искам да обвиня журналиста. Той сигурно е добър журналист. Но как може един журналист да действа в среда, в която, ако той напише истината, ще бъде вкаран в затвора - както е обвинен и Христо Грозев," посочи бившият министър на фона на обявяването за международно издирване на главния редактор на Bellingcat.

На аргумента, че "различните гледни точки дават пълната картина", много чужди медии имат екипи в Москва и отразяването на случващото се там е важно, Ноев отговори: "Ние слушаме какво казва Лавров, какво казва Путин, не слушаме какво казва руската опозиция, нямаме обективна гледна точка от Русия. Слушаме къде украинските ракети падали, но не чуваме къде падат руските. За това говоря - акредитираният журналист в Москва няма възможност да пише обективно оттам."

Ноев засегна и дейността на руските кореспонденти в България: "Има обосновани предположения, че журналистическата дейност е последното нещо, с което те се занимават. Например кореспондентът на РиА Новости, за когото аз съм чувал, така се говори. Когато българските власти обмислят реакция на това, което се случва, може би трябва ситуацията да послужи като повод да се погледне цялостно на медийната политика по отношение на Руската федерация. Аз бих призовал да се отнеме акредитацията на Риа Новости - ако прочетете какво пише там за България, ще се учудите в каква държави жиеем - някаква сибирска държава."

Новинарската агенция на Кремъл - РиА Новости - засега не е сред санкционираните от Европейския съюз, който започна да налага ограничения за пропагандно руско медийно съдържание. Сред забранетите за излъчване в ЕС са каналите RT (Russia Today), "Спутник", Россия 24 и др., както и прилежащите им сайтове.

Бившият военен министър не спести и критики към Външно министерство, което реагира на новината за издирването на Грозев със закъснение - тя излезе официално в понеделник, а МВнР обяви във вторник, че в четвъртък ще привика на среща руския посланик Елеонора Митрофанова. Преди това вече редица европейски страни бяха се свързали с българския журналист, за да му предложат помощ - по думите на самия Грозев.

"По такъв очевидно важен обществен въпрос да чакаме ние да свършат празниците, при това неизвестно какви. Аз зная, че вчера е работен ден, както и онзи ден (б.а. - понеделник). Когато стават такива важни събития с международно значение, няма почивен ден за Външното министерство, а и за правителството, бих казал."

Христо Грозев: Страхувам се да не бъда убит или отвлечен от някой, който иска да направи услуга на Кремъл

Той смята, че политическата реакция в страната е притеснителна:

"Не ме учудва реакцията на Русия и въобще това, което се случва там. Неприятно изненадан съм от коментара на ръководството на българските политически партии. Христо Грозев е журналист с международно признание. Напоследък получи най-високите световни награди за разследваща журналистика. Ръководството на БСП го нарича "информационен терорист и интригант," посочи Ноев, цитирайки думи на депутата и член на Националния съвет на социалистическата партия Александър Симов пред сайта "Епицентър".

"Това не мога да си го обясня. Това дава една завършеност на образа на БСП и на ръководството на партията по въпросите на войната и мира и на това къде стоим ние спрямо Русия. Ние знаем, те на практика подкрепят политиката на Путин на тероризъм и убийства. Те защитават на българската политическа сцена действията на Путин," коментира още той.

Все пак бившият български посланик в НАТО добави, че е разговарял с Грозев и журналистът е в контакт със съответните български органи, които предприемат мерки, за да допринесат за неговата сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024