Христо Грозев: Страхувам се да не бъда убит или отвлечен от някой, който иска да направи услуга на Кремъл

"Включването на чуждестранен гражданин в списъците за федерално търсене е прецедент" - това сподели разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев пред Нова телевизия, след като бе обявен за издирване от Русия.

Българинът смята, че към момента няма голяма вероятност да се направи опит да бъде ликвидиран от руските служби, но се опасява, че е възможно някой отвъд тях да действа по самоинициатива и да опита да направи услуга на Кремъл:

"Знаем, че от години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания и сме получавали сигнали от източници, които работят или си работили в руските служби, да внимаваме с новите запознанства, с хора, които искат да се срещнат с нас. Страхувам се от това, което на руски наричат "ексцес на изпълнителя" - това някой да реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини смърт или да опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая."

Разследващият журналист бе обявен за издирване на 26 декември, а на 27-и Министерството на външните работи обяви, че привиква руския посланик Елеонора Митрофанова - срещата с нея ще се проведе на 29 декември.

Българската реакция обаче не бе най-бързата. "Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ," посочва Грозев. Към момента Холандия, Австрия, Швеция и Естония са изразили готовност да му окажат подкрепа.

С него са се свързали всички български партии, с изключение на БСП. Никой от служебния кабинет не е направил опит да инициира разговор.

Макар предвид настоящото развитие на ситуацията местонахождението му да е тайна, той разкри, че със семейството си се е намирал на друг континент, когато е обявен за международно федерално издирване в Русия:

"Реших да остана известно време там, но нека да не конкретизираме. Поне от две-три години с колегите в Bellingcat имаме особен режим на пътуване с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано какво разследваме. В случая, след това обявяване нещата минават на друго ниво - за да се върна в Австрия, където живея, ще трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна в териториално пространство на страна, която може да извърши услуга на Кремъл. Отсега нататък ще бъде много по-сложно."

Грозев не знае какво е породило включването на името му в списъка на ФСБ, като адвокатите му в Русия също "не могат да разберат в какво точно" е заподозрян и обвинен.

"Наех адвокат от правозащитната организация "Агора". Вече втори ден не могат да получат информация," добави той.

Според него е много вероятно да е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 година с разследването си на свалянето на малайзийския самолет.

"Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г. на излизане от страната ми беше сложен черен печат," разказва той. "През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза още Грозев.

Знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за "руската военна операция" - названието, което Кремъл даде на инвазията си в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024