Външно привиква Елеонора Митрофанова да даде обяснение за журналиста Христо Грозев

Министерството на външните работи ще привика посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова за обяснение за действията на Москва срещу журналиста Христо Грозев, съобщи БНТ.

"Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците", пише в позиция на министерството. Това ще стане в четвъртък, 29 декември.

На срещата ще бъде обсъдена и забраната за изучаване на български език в окупираните от руската армия райони на Украйна, както и свалянето на портрети на български исторически личности.

Преди ден стана ясно, че Грозев, който е част от разследващия сайт Bellingcat, е обявен за федерално издирване от Русия. Не е ясно в какво е заподозрян, а и в съобщението за издирване руските служби не уточняват - казва се само, че е търсен във връзка с повдигнато обвинение по руския Наказателен закон.

Изслушване на министъра на външните работи в Народното събрание и търсене на обяснение от руския посланик в България Елеонора Митрофанова заради Грозев за издирване поискаха по-рано днес и от "Продължаваме промяната", и от ГЕРБ. От формацията на Бойко Борисов заявяват, че ще информират Европейската народна партия и чрез нея - европейските институции за случая.

Даниел Лорер от ПП на свой ред обяви, че още в първия работен ден на Народното събрание през новата година ще поиска изслушване на министъра в ресорната парламентарна комисия. ДПС също реагира.

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов написа още в понеделник, че е задал парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще бъде извикан посланикът на Русия у нас за обяснение защо Руската федерация издирва български журналист. Още повече, че Христо Грозев е персона нон грата в Русия от 2016 г., т.е. няма как да е влязъл на руска територия. В коментар в социалните мрежи Божанов също настоява за остра реакция на българските власти.

С остра реакция и настояване българските власти да реагират излезе и Асоциацията на европейските журналисти в България.

"Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на "Белингкат", а именно действията на агенти на руското разузнаване (ГРУ) на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година", заявяват още от АЕЖ.

Христо Грозев от Bellingcat е обявен за издирване от руското МВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024