Бойко Рашков: МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира съда за инхаус договорите Снимка: © Screenshot

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е направило нито една стъпка, за да сезира съда за инхаус договорите в пътното строителство по времето на кабинета на ГЕРБ. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за bTV.

Той посочи, че договорите трябва да бъдат проверени внимателно от съда и ако се установи, че са законосъобразни, тогава държавата да се разплати със строителните фирми. Именно парите за пътищата са една от причините, заради които "Има такъв народ" оттегли подкрепата си от кабинета Петков и напусна управляващата коалиция. Проблемът се породи около актуализацията на бюджета и как да бъдат похарчени допълнителните средства в размер на малко под 4 млрд. лв. към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) .

"Строителният пазар у нас е завзет от тези фирми с инхаус договорите. Няма други фирми в момента и единствената възможност е тези 4 млрд. лева е да се изсипят отново към тях, а няма гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори отново", каза Рашков.

Вътрешният министър не потвърди дали би оглавил Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той каза, че първо трябва да се задвижи процедурата в тази връзка, а "не само да слушаме намерения".

Рашков определи като "предизвикателство" евентуалното заемане на поста, но каза, че промяната от вътрешен министър в председател на КПКОНПИ "няма да бъде съществена", тъй като има опит с разследванията.

"Това е едно предизвикателство, особено в съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на антикорупционната комисия и нейната дейност; с нови правомощия, които включват и разследвания на редица престъпления, което доближава комисията в нейната разследваща структура до всяко едно разследващо поделение или служба в нашата страна“, обясни той.

Рашков отговори и на обвиненията на депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, че вътрешният министър оглави институцията само защото не е могъл да се справи в реформата в МВР. По въпроса Рашков коментира:

„Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неинформираността на народния представител Балабанов, който очевидно говори по материя, която не му е позната".

Вътрешният министър заяви още, че реформата в МВР "в 98% е приключена", тъй като се преструктурирани основни звена в министерството. Той отхвърли и твърденията на Балабанов, че не се е справил със съкращаването на 7 хил. души от системата и посочи, че за последните 6 месеца са освободени от работа около 2 хил. души и се очакват близо още толкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023