Снимка: © Screenshot

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е направило нито една стъпка, за да сезира съда за инхаус договорите в пътното строителство по времето на кабинета на ГЕРБ. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за bTV.

Той посочи, че договорите трябва да бъдат проверени внимателно от съда и ако се установи, че са законосъобразни, тогава държавата да се разплати със строителните фирми. Именно парите за пътищата са една от причините, заради които "Има такъв народ" оттегли подкрепата си от кабинета Петков и напусна управляващата коалиция. Проблемът се породи около актуализацията на бюджета и как да бъдат похарчени допълнителните средства в размер на малко под 4 млрд. лв. към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) .

"Строителният пазар у нас е завзет от тези фирми с инхаус договорите. Няма други фирми в момента и единствената възможност е тези 4 млрд. лева е да се изсипят отново към тях, а няма гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори отново", каза Рашков.

Вътрешният министър не потвърди дали би оглавил Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той каза, че първо трябва да се задвижи процедурата в тази връзка, а "не само да слушаме намерения".

Рашков определи като "предизвикателство" евентуалното заемане на поста, но каза, че промяната от вътрешен министър в председател на КПКОНПИ "няма да бъде съществена", тъй като има опит с разследванията.

"Това е едно предизвикателство, особено в съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на антикорупционната комисия и нейната дейност; с нови правомощия, които включват и разследвания на редица престъпления, което доближава комисията в нейната разследваща структура до всяко едно разследващо поделение или служба в нашата страна“, обясни той.

Рашков отговори и на обвиненията на депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, че вътрешният министър оглави институцията само защото не е могъл да се справи в реформата в МВР. По въпроса Рашков коментира:

„Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неинформираността на народния представител Балабанов, който очевидно говори по материя, която не му е позната".

Вътрешният министър заяви още, че реформата в МВР "в 98% е приключена", тъй като се преструктурирани основни звена в министерството. Той отхвърли и твърденията на Балабанов, че не се е справил със съкращаването на 7 хил. души от системата и посочи, че за последните 6 месеца са освободени от работа около 2 хил. души и се очакват близо още толкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"