Бойко Рашков: МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира съда за инхаус договорите Снимка: © Screenshot

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е направило нито една стъпка, за да сезира съда за инхаус договорите в пътното строителство по времето на кабинета на ГЕРБ. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за bTV.

Той посочи, че договорите трябва да бъдат проверени внимателно от съда и ако се установи, че са законосъобразни, тогава държавата да се разплати със строителните фирми. Именно парите за пътищата са една от причините, заради които "Има такъв народ" оттегли подкрепата си от кабинета Петков и напусна управляващата коалиция. Проблемът се породи около актуализацията на бюджета и как да бъдат похарчени допълнителните средства в размер на малко под 4 млрд. лв. към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) .

"Строителният пазар у нас е завзет от тези фирми с инхаус договорите. Няма други фирми в момента и единствената възможност е тези 4 млрд. лева е да се изсипят отново към тях, а няма гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори отново", каза Рашков.

Вътрешният министър не потвърди дали би оглавил Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той каза, че първо трябва да се задвижи процедурата в тази връзка, а "не само да слушаме намерения".

Рашков определи като "предизвикателство" евентуалното заемане на поста, но каза, че промяната от вътрешен министър в председател на КПКОНПИ "няма да бъде съществена", тъй като има опит с разследванията.

"Това е едно предизвикателство, особено в съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на антикорупционната комисия и нейната дейност; с нови правомощия, които включват и разследвания на редица престъпления, което доближава комисията в нейната разследваща структура до всяко едно разследващо поделение или служба в нашата страна“, обясни той.

Рашков отговори и на обвиненията на депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, че вътрешният министър оглави институцията само защото не е могъл да се справи в реформата в МВР. По въпроса Рашков коментира:

„Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неинформираността на народния представител Балабанов, който очевидно говори по материя, която не му е позната".

Вътрешният министър заяви още, че реформата в МВР "в 98% е приключена", тъй като се преструктурирани основни звена в министерството. Той отхвърли и твърденията на Балабанов, че не се е справил със съкращаването на 7 хил. души от системата и посочи, че за последните 6 месеца са освободени от работа около 2 хил. души и се очакват близо още толкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024