Бойко Рашков: Нямам съмнение къде са отишли парите за "Хемус" Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков призова за кадрови промени в няколко звена от сектор "Сигурност" заради данни за нарушения и политически обвързаности.

“Ръководителят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, който е жив участник в незаконното прилагане на СРС, все още е на мястото си. Съветникът на Бойко Борисов по националната сигурност - Георги Кръстев, е назначен като експерт в бюрото за контрол на СРС, а съпругата му работи в ДАНС и бди за класифицираната информация. Защо шефът на ДАНС държи тези хора там?”, попита Рашков в интервю за БНР. Той призова директорът на ДАНС да освободи длъжностните лица от предишното управление и да ускори промените в агенцията.

Рашков обвини службата и за това, че е бездействала, когато са получавани неколкократни данни от банката по АМ "Хемус" до финансовото разузнаване за необичайното теглене на огромни финансови ресурси.

Банката е подавала сигнали към ДАНС, които по думите на министъра са струпани в "някой кабинет" и никой не е проверил защо се плащат милиони в кеш.

Рашков коментира, че би трябвало да бъдат разпитани бившите ръководители на ДАНС Димитър Георгиев (председател на агенцията към онзи момент), както и бившият му заместник Недялко Недялков.

“Предишното ръководство на ДАНС се е отнасяло с безразличие към бездействието на служителите си по случая", каза още той.

“Искаме да видим цялата истина за Хемус и да стигнем до най-високия етаж на властта, където се е случвало това. Забелязвам странно поведение на прокуратурата - неглижира желанието на някои лица да направят самопризнания, които да се ползват за скъсяване на пътя за разкриване до истината. Според мен целта е да не приключи разследването и да не стигне до съдебната зала, ако то касае някого от бившите управляващи”, каза още Рашков. Тегленето на пари в брой от "Хемус" е станало по-активно през 2020 г. по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3" .

“За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай.”

“МВР в момента е ограничена - не може да направи това, което би направила при друг главен прокурор. Затова съдебната реформа по отношение на прокуратурата трябва да започне от главния прокурор и се стигне до специализираните звена, които в момента са спирачката за движението на делата напред”, подчерта Рашков и даде пример с 25 дела за организирани престъпни групи, които не се движат от специализираната прокуратура. Той призова ръководителката на Спецпрокуратурата да излезе и да каже къде са видели основание за използване на СРС срещу мирни протестиращи български граждани през лятото на 2020 г.

Рашков обвини прокуратурата в “подмяна на тезата” и отрече да е настоявал за споразумения със свидетели по разследването. Според него това е схема за стопиране на разследване. Служителите на ГДБОП са разговаряли с лице, което е под домашен арест, което би направило признание, стига да не се протестира мярката му домашен арест пред компетентния съд.

Този разговор е доведен до вниманието на наблюдаващата прокурорка и тя е изразила пълно безразличие към това евентуално самопризнание.

“Разследването трябва да приключи и тогава наблюдаващият прокурор да вземе такова решение, но хипотезата далеч не е такава - тя е една прагматична ситуация, в която се създава предпоставка разкриването на истината да стане много бързо. Не става дума за притискане. Това, че лицето е в ареста, няма да го стимулира да направи истинско самопризнание.”

Рашков призова Прокуратурата да довърши делото по изтеклия разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според него то е осуетено, за да се пази Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024