Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков призова за кадрови промени в няколко звена от сектор "Сигурност" заради данни за нарушения и политически обвързаности. 

“Ръководителят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, който е жив участник в незаконното прилагане на СРС, все още е на мястото си. Съветникът на Бойко Борисов по националната сигурност - Георги Кръстев, е назначен като експерт в бюрото за контрол на СРС, а съпругата му работи в ДАНС и бди за класифицираната информация. Защо шефът на ДАНС държи тези хора там?”, попита Рашков в интервю за БНР. Той призова директорът на ДАНС да освободи длъжностните лица от предишното управление и да ускори промените в агенцията. 

Рашков обвини службата и за това, че е бездействала, когато са получавани неколкократни данни от банката по АМ "Хемус" до финансовото разузнаване за необичайното теглене на огромни финансови ресурси.

Банката е подавала сигнали към ДАНС, които по думите на министъра са струпани в "някой кабинет" и никой не е проверил защо се плащат милиони в кеш. 

Рашков коментира, че би трябвало да бъдат разпитани бившите ръководители на ДАНС Димитър Георгиев (председател на агенцията към онзи момент), както и бившият му заместник Недялко Недялков.

“Предишното ръководство на ДАНС се е отнасяло с безразличие към бездействието на служителите си по случая", каза още той. 

“Искаме да видим цялата истина за Хемус и да стигнем до най-високия етаж на властта, където се е случвало това. Забелязвам странно поведение на прокуратурата - неглижира желанието на някои лица да направят самопризнания, които да се ползват за скъсяване на пътя за разкриване до истината. Според мен целта е да не приключи разследването и да не стигне до съдебната зала, ако то касае някого от бившите управляващи”, каза още Рашков. Тегленето на пари в брой от "Хемус" е станало по-активно през 2020 г. по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3" .

“За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай.”

“МВР в момента е ограничена - не може да направи това, което би направила при друг главен прокурор. Затова съдебната реформа по отношение на прокуратурата трябва да започне от главния прокурор и се стигне до специализираните звена, които в момента са спирачката за движението на делата напред”, подчерта Рашков и даде пример с 25 дела за организирани престъпни групи, които не се движат от специализираната прокуратура. Той призова ръководителката на Спецпрокуратурата да излезе и да каже къде са видели основание за използване на СРС срещу мирни протестиращи български граждани през лятото на 2020 г. 

Рашков обвини прокуратурата в “подмяна на тезата” и отрече да е настоявал за споразумения със свидетели по разследването. Според него това е схема за стопиране на разследване. Служителите на ГДБОП са разговаряли с лице, което е под домашен арест, което би направило признание, стига да не се протестира мярката му домашен арест пред компетентния съд.

Този разговор е доведен до вниманието на наблюдаващата прокурорка и тя е изразила пълно безразличие към това евентуално самопризнание.

“Разследването трябва да приключи и тогава наблюдаващият прокурор да вземе такова решение, но хипотезата далеч не е такава - тя е една прагматична ситуация, в която се създава предпоставка разкриването на истината да стане много бързо. Не става дума за притискане. Това, че лицето е в ареста, няма да го стимулира да направи истинско самопризнание.”

Рашков призова Прокуратурата да довърши делото по изтеклия разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според него то е осуетено, за да се пази Борисов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента