Бойко Рашков отрече ДАНС да прави акция в ГДБОП и Националната полиция Снимка: © Булевард България

Служебният вицепремиер Бойко Рашков опроверга твърденията на БНТ за това, че агенти на ДАНС са влезли в ГДБОП и "Национална полиция".

"На мен не ми е известно да има действия на ДАНС в Националната полиция. Аз се връщам буквално преди един час от Националната полиция, като представих новия й директор (Станимир Станев, б.р.) и там всичко беше спокойно. Никакви операции и никакви действия на ДАНС не видях да се извършват. След като се върнах от Националната полиция, приех директора на ГДБОП - той не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция и такова нещо няма. Но разбрах, че служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където по линия на прекия контрол, който ДАНС осъществява, извършват проверка на материали. Не виждам в това никаква "бомба" или нещо черезвичайно", каза Бойко Рашков в интервю за "Свободна Европа".

Според източници на националната телевизия – агенти от Държавна агенция "Национална сигурност" "изземат секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания".

Бойко Рашков нарече това твърдение "измислици".

"Това не е възможно да стане, това са поредните измислици. Някой цели да внесе някакъв смут в предизборния период. В никакъв случай това не е настоящото служебно правителство. А кой друг - възможности различни. Една от тези възможности е ГЕРБ. Служебният кабинет няма никакъв интерес от такива смущения в живота в нашата страна.", коментира той.

Президентът Румен Радев също засегна проверката на ДАНС в изказване пред журналисти.

"Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите, напротив, те трябва да работят координирано срещу корупцията и организираната престъпност. Но тази борба изисква и съдебна система, най-вече прокуратура, изисква да има не избирателен подход. Изисква правораздавателната система да се задейства преди медиите и институциите от чужди държави да осветяват какво се случва в България", каза той.

ДАНС (която е служба към МС) и ГДБОП, както и дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, бяха замесени в скандала със СРС-тата за подслушване на опозиционни политици. На 4 юни прокуратурата заяви, че не е установила данни за извършване на незаконно подслушване след разпит на 11 служители в дирекциите и агенцията.

В края на миналия месец служебният кабинет освободи ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев заради „накърняване престижа на службата“, както заяви премиерът Стефан Янев. Мястото на Георгиев бе заето от Пламен Тончев.

"Някои от ръководителите на ДАНС са за съд още от времето, когато аз бях председател на Бюрото за контрол на СРС. Но тогава те бяха много приближени до бившия министър-председател Борисов и той не даваше косъм да падне от главите им, въпреки че аз го информирах за нарушенията, които те допускат в службите, които ръководят.

Ръководни длъжностни лица от ДАНС, които получаваха възможност да прилагат СРС в абсолютно нарушение на закона. Случаите са десетки, да не кажа стотици. Тогава съм информирал и главния прокурор Сотир Цацаров. Не знам дали по свое усмотрение или по разпореждане на Борисов реши да се образува обвинение само по един случай и срещу един съдия - Владимира Янева", каза Бойко Рашков в интервюто пред Полина Паунова.


Рокадите по високите етажи в МВР продължават


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024