Бойко Рашков ще сезира конкретен прокурор със сигнала срещу Иван Гешев Снимка: © Булевард България

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще сезира "конкретен прокурор на определено ниво" във връзка с наличието на данни за законово нарушение от страна на главния прокурор Иван Гешев при публикуване на СРС.

Рашков съобщи намеренията си пред пленарната зала на Народното събрание по време на изслушването му за сигнала срещу Гешев, на база на който правосъдният министър Янаки Стоилов поиска оставката на главния прокурор. В четвъртък ВСС очаквано отхвърли това искане като "недопустимо".

Министърът на вътрешните работи посочи, че Наказателният кодекс забранява оповестяването на сведения, събирани със специални разузнавателни средства и даде пример с публикуването на стенограми от подслушани телефонни разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с хора като бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов през 2020 г.

"Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", каза Рашков.

Той посочи като пример за нарушения от страна на главния прокурор и публикуването на подслушани телефонни разговори на президента Румен Радев с тогавашния ръководител на ВВС.

"Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно - има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата, естествено е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък към опазване на националната сигурност", каза Рашков.

Той цитира и част от доклада, по който беше внесено искането до ВСС за освобождаване на Иван Гешев, като напомни исканията на протестиращите след показната акция в президентството на 9 юли 2020:

"Гешев е позор", "Вън мафията", прочете Рашков, като след всяко изречение следваха ръкопляскания от страна на депутатите от дясното крило на пленарната зала.

На въпрос на Николай Хаджигенов "Недосегаем ли е Иван Стоименов Гешев", служебният вътрешен министър каза:

"Досегаем е главният прокурор у нас юридически. Както видяхме вчера - недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Съмнявам се, че ВСС се състои от членове с високи професионални и нравствени качества. Ние нямаме никакви очаквания от този състав на ВСС. Те няма да потърсят отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза, дори при толкова ясно описани случаи".

Рашков влезе в размяна на реплики с депутата от ГЕРБ Тома Биков, който го обвини в това, че като ръководител на Националната следствена служба през 90-те години не се е справил с разрастването на мутренската престъпност, изброявайки имената на вече покойни ръководители на силови групировки като Васил и Георги Илиеви и Илия Павлов.

"Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност", беше отговорът на Рашков.

Това накара бившия вицепремиер Томислав Дончев (в момента - депутат от ГЕРБ) да уличи служебния вътрешен министър в отправяне на заплахи срещу Бойко Борисов и да направи аналогия с комунистическия терор след преврата от 1944.

"Министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: „Вие отивате в затвора“, беше репликата на Дончев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024