Бойко Рашков замеси бивш вътрешен министър в схема за контролиран вот Снимка: © МВР

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви началото на полицейска акция срещу купуването на гласове и контролирания вот. В МВР се разследват няколко различни линии на "вътрешен изборен туризъм" с фиктивно прехвърляне на хора за гласуване по временно местожителство.

Рашков твърди още, че един от предшествениците му начело на министерството е участвал в среща в Кюстендилско заедно с бивш областен управител, при която е обсъждано "как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна". Имена на заподозрени и партии не бяха споменати по време на пресконференцията.

Доскорошният вътрешен министър Христо Терзийски (кандидат за депутат от ГЕРБ в Кюстендил) обаче явно се разпозна като потенциален адресат на думите на Рашков.

"Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен.

Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство", пише Терзийски в профила си във Facebook.

Установена е и схема за изборна манипулация чрез откриването на секция в Германия на база на фалшиви заявления.

Заподозреният е "български гражданин, който е установен трайно там като работещ, но не си е прекъснал контактите с оперативно интересни лица на територията на България", каза главният секретар на МВР Стоян Темелакиев.

"По информация на германските партньори, той е направил фиктивни заявления с цел откриване на изборна секция на територията на Германия. Една голяма част, да не кажа почти всички български граждани, не знаят, че са регистрирани да упражнят правото си на глас на територията на Германия. В момента сме възложили активни проверки и за подобен род "организации" на територията на други държави", каза още той, като заяви, че "най-вероятно точно тази секция няма да бъде открита".

Отделно от това е засечена и необичайна активност при регистрирането на гласоподаватели по настоящ адрес в село в Благоевградска облст.

Според данни на Бойко Рашков - "изведнъж се появяват хиляди граждани на един и същи адрес".

"Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони, сме в контакт с МРРБ и ще вземем всички възможни административни мерки, за да предотвратим този вътрешен изборен туризъм", каза той. Главният секретар на МВР коментира, че "не е тайна, че в миналото най-известното населено място в тази посока е Бяло поле, Благоевградско, но в момента ситуацията е по-различна".

Рашков анонсира и разследване срещу " известен в миналото политик", който е заподозрян за организиране купуване на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско.

"Те са показали на последните избори един "завиден" резултат в покупката на гласове за една партия от известен етнос", беше коментарът на служебния министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024