Снимка: © МВР

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви началото на полицейска акция срещу купуването на гласове и контролирания вот. В МВР се разследват няколко различни линии на "вътрешен изборен туризъм" с фиктивно прехвърляне на хора за гласуване по временно местожителство.

Рашков твърди още, че един от предшествениците му начело на министерството е участвал в среща в Кюстендилско заедно с бивш областен управител, при която е обсъждано "как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна". Имена на заподозрени и партии не бяха споменати по време на пресконференцията. 

Доскорошният вътрешен министър Христо Терзийски (кандидат за депутат от ГЕРБ в Кюстендил) обаче явно се разпозна като потенциален адресат на думите на Рашков. 

"Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен.

Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство", пише Терзийски в профила си във Facebook. 

Установена е и схема за изборна манипулация чрез откриването на секция в Германия на база на фалшиви заявления. 

Заподозреният е "български гражданин, който е установен трайно там като работещ, но не си е прекъснал контактите с оперативно интересни лица на територията на България", каза главният секретар на МВР Стоян Темелакиев. 

"По информация на германските партньори, той е направил фиктивни заявления с цел откриване на изборна секция на територията на Германия. Една голяма част, да не кажа почти всички български граждани, не знаят, че са регистрирани да упражнят правото си на глас на територията на Германия. В момента сме възложили активни проверки и за подобен род "организации" на територията на други държави", каза още той, като заяви, че "най-вероятно точно тази секция няма да бъде открита". 

Отделно от това е засечена и необичайна активност при регистрирането на гласоподаватели по настоящ адрес в село в Благоевградска облст. 

Според данни на Бойко Рашков - "изведнъж се появяват хиляди граждани на един и същи адрес". 

"Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони, сме в контакт с МРРБ и ще вземем всички възможни административни мерки, за да предотвратим този вътрешен изборен туризъм", каза той. Главният секретар на МВР коментира, че "не е тайна, че в миналото най-известното населено място в тази посока е Бяло поле, Благоевградско, но в момента ситуацията е по-различна".

Рашков анонсира и разследване срещу " известен в миналото политик", който е заподозрян за организиране купуване на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско.

"Те са показали на последните избори един "завиден" резултат в покупката на гласове за една партия от известен етнос", беше коментарът на служебния министър.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джонсън отменя почти всички мерки за Covid-19 - при над 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - вълната от Омикрон вече е преодоляна, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност