Божанов: Изборите не могат да бъдат манипулирани, когато се гласува с машина

Винаги сме призовавали да се гласува с машина, защото по този начин изборите не могат да бъдат манипулирани. Това заяви депутатът от "Продължаваме Промяната-Демократична България" Божидар Божанов в интервю пред БНТ във връзка с предстоящите местни избори.

По думите му гласуването с машина има своите ползи - помага срещу опити от човешка манипулация, оставя следа на т.нар. "магически флашки", която може да бъде разследвана впоследствие, а машинната разписка не може да бъде невалидна.

"Важно е да се отбележи, че на парламентарни избори резултатите не носят промяна на депутатски места или на мандати. Но на местни избори, ако има концентрация на такива разлики, може да се сменят общински съветници например. Това, което винаги сме призовавали, е да се гласува с машина. Макар в момента тя да е принтер, има съответните ползи при отчитане на резултата", посочва Божанов.

Според бившия министър на електронното управление проверката показва още, че няма умишлено манипулиране на изборите, а само човешки грешки.

"Това, което видяхме на последните избори е, че няма съзнателен опит за манипулация, но човешките грешки допринасят за няколко хиляди гласа разлика, което в национален мащаб не е значимо, но все пак всеки глас е важен и трябва да бъде отчетен правилно", заяви той.

Божанов коментира и т.нар. "изборен туризъм" и подчерта, че това е реален проблем, защото може да промени гласа на населението от съответната община генерално. Според него проблемът идва от некачествения контрол на протоколите, които общините трябва да изготвят преди изборите.

"Това е плюсът на електронното управление, защото всички тези проверки могат да се направят служебно, без да ходиш на място да видиш дали има там адрес или не. В сравнение с кадастъра, с НАП, с местни данъци и такси, с имотния регистър, един от проектите, който отдавна трябваше да е стартирал, е нова система за гражданска регистрация, където да могат да се правят повече такива автоматизирани проверки и да се избегне изборния туризъм", каза Божанов.

На местните избори на 29 октомври избирателите ще могат да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Гласуването с машина е равностойно на гласуването с хартия и избирателят трябва да избере само един от двата варианта. Само хартиенa бюлетини (т.е. без опция за избор на начина на гласуване) ще се използва в избирателни секции с по-малко от 300 регистрирани избиратели, както и в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други специализирани институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024