"Пътният знак за "винетка" и предизборният билборд на ГЕРБ с водач - бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се преплeтоха в една тема - тол системата, с която проблемите са твърде много", написа във Facebook профила си министърът на електронното управление в правителството на Кирил Петков - Божидар Божанов.

В поста си Божанов изтъква 4 проблема на тол системата, които са познати на всички, които пътуват по републиканската пътна мрежа.

"Първият, който засяга гражданите пряко, е липсата на елементарни функционалности на сайта за онлайн винетки на пътната агенция (АПИ). Той не ни известява, когато ни изтече винетката. Трупат ни се глоби за едно и също нарушение, ако сме забравили да си купим нова. И за тях не получаваме известия, макар че сме си оставили имейла. Сайтът работи бавно, а понякога не работи.", пише бившият министър.

Той изтъква още, че още през февруари е изпратил писмо до АПИ, за да добавят тези "прости, но важни за гражданите функционалности". От агенцията са обещали, че ще заявят към изпълнителя това да бъде реализирано.

"Вторият проблем са грешките (съзнателни или от некомпетентност) при възлагането - сметната палата в свой доклад до Народното събрание установи, че възлагането на втората поръчка е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Изпълнителят е избран без търг с аргумент, че никой друг не може да поддържа системата. Ако това е вярно, то първият договор не е бил изпълнен, тъй като там има изрични изисквания изходният код да бъде предоставен на АПИ. Това, обаче, не се е случило, а под ръководството на министър Нанков системата е приета, в ущърб на държавата, обвързвайки ни с Капш завинаги.", пише Божанов.

Божанов посочва още, че посредниците в системата прибират 7% комисионна от всяка винетка.

"В доклада на Световната банка, на база на който е изградена тол системата, изрично се казва, че не е целесъобразно посредници (т.нар. НДУ) да продават винетки. Въпреки това, политическото ръководство на МРРБ при ГЕРБ в лицето на министър Нанков променя този модел и посредниците не само продават винетки онлайн, а благодарение на google реклама излизат преди сайта на АПИ (а АПИ не си плаща за реклама). Съответно държавата губи милиони (по оценка на предходен служебен кабинет, около 25 милиона годишно). Самите условия за посредничество са излишно тежки, така че дори телекомите, които имат технически капацитет да изградят връзка с тол системата, минават през трета страна, като така губят част от собствената си комисионна.", пише той.

И добавя, че липсата на технически капацитет в тол управлението също е сериозен проблем и че извън няколкото IT експерта, там за толкова години не е изградена достатъчен капацитет, за да управлява тол системата.

"Пример за това е, че въпреки мое изрично писмо като министър, все още в публичния регистър на мрежите (RIPE DB), мрежата на тол управлението се води, че се управлява от единия от подизпълнителите на Капш.", добавя Божанов.

На 34 години Божидар Божанов оглави Министерството на електронното управление, формирано в структурата на проектокабинета на Кирил Петков. Божидар Божанов е софтуерен инженер и специалист по информационни технологии, основател и изпълнителен директор е на компанията за IT сигурност LogSentinel.

Той е член на ръководството на "Да, България", а на 14 ноември беше избран за депутат от листите на "Демократична България".

След падането на кабинета "Петков" потребители във Facebook, предимно от IT сектора, създадоха петиция за назначаването му в служебния кабинет на Румен Радев. Тогава министърът в оставка коментира, че в дългосрочен план ще е по-удачно да участва в предстоящата предизборна кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер