Божанов: Липсват елементарни функционалности на сайта за онлайн винетки

"Пътният знак за "винетка" и предизборният билборд на ГЕРБ с водач - бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се преплeтоха в една тема - тол системата, с която проблемите са твърде много", написа във Facebook профила си министърът на електронното управление в правителството на Кирил Петков - Божидар Божанов.

В поста си Божанов изтъква 4 проблема на тол системата, които са познати на всички, които пътуват по републиканската пътна мрежа.

"Първият, който засяга гражданите пряко, е липсата на елементарни функционалности на сайта за онлайн винетки на пътната агенция (АПИ). Той не ни известява, когато ни изтече винетката. Трупат ни се глоби за едно и също нарушение, ако сме забравили да си купим нова. И за тях не получаваме известия, макар че сме си оставили имейла. Сайтът работи бавно, а понякога не работи.", пише бившият министър.

Той изтъква още, че още през февруари е изпратил писмо до АПИ, за да добавят тези "прости, но важни за гражданите функционалности". От агенцията са обещали, че ще заявят към изпълнителя това да бъде реализирано.

"Вторият проблем са грешките (съзнателни или от некомпетентност) при възлагането - сметната палата в свой доклад до Народното събрание установи, че възлагането на втората поръчка е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Изпълнителят е избран без търг с аргумент, че никой друг не може да поддържа системата. Ако това е вярно, то първият договор не е бил изпълнен, тъй като там има изрични изисквания изходният код да бъде предоставен на АПИ. Това, обаче, не се е случило, а под ръководството на министър Нанков системата е приета, в ущърб на държавата, обвързвайки ни с Капш завинаги.", пише Божанов.

Божанов посочва още, че посредниците в системата прибират 7% комисионна от всяка винетка.

"В доклада на Световната банка, на база на който е изградена тол системата, изрично се казва, че не е целесъобразно посредници (т.нар. НДУ) да продават винетки. Въпреки това, политическото ръководство на МРРБ при ГЕРБ в лицето на министър Нанков променя този модел и посредниците не само продават винетки онлайн, а благодарение на google реклама излизат преди сайта на АПИ (а АПИ не си плаща за реклама). Съответно държавата губи милиони (по оценка на предходен служебен кабинет, около 25 милиона годишно). Самите условия за посредничество са излишно тежки, така че дори телекомите, които имат технически капацитет да изградят връзка с тол системата, минават през трета страна, като така губят част от собствената си комисионна.", пише той.

И добавя, че липсата на технически капацитет в тол управлението също е сериозен проблем и че извън няколкото IT експерта, там за толкова години не е изградена достатъчен капацитет, за да управлява тол системата.

"Пример за това е, че въпреки мое изрично писмо като министър, все още в публичния регистър на мрежите (RIPE DB), мрежата на тол управлението се води, че се управлява от единия от подизпълнителите на Капш.", добавя Божанов.

На 34 години Божидар Божанов оглави Министерството на електронното управление, формирано в структурата на проектокабинета на Кирил Петков. Божидар Божанов е софтуерен инженер и специалист по информационни технологии, основател и изпълнителен директор е на компанията за IT сигурност LogSentinel.

Той е член на ръководството на "Да, България", а на 14 ноември беше избран за депутат от листите на "Демократична България".

След падането на кабинета "Петков" потребители във Facebook, предимно от IT сектора, създадоха петиция за назначаването му в служебния кабинет на Румен Радев. Тогава министърът в оставка коментира, че в дългосрочен план ще е по-удачно да участва в предстоящата предизборна кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023