Божидар Божанов изброи 5 лъжи за "машините на Мадуро" Снимка: © Getty Images

Депутатът от "Демократична България" (ДБ) Божидар Божанов изброи 5 "неистини и подвеждащи твърдения" за машините за гласуване.

  • "Никъде в Европа не се гласува с машини" - невярно, в Белгия се гласува с машини и то със същите.
  • "Германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни" - първо, българският Конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията.

Според Божанов, ако се прочете решението на германския конституционен съд, ще се види, че то по принцип не изключва машинното гласуване, а визира един конкретен случай, в който е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем.

Същото нещо каза сутринта по Нова телевизия и Радостин Василев.

"Разликата е огромна, там машината не пуска разписка, за да види избирателят за кого е гласува, т.е. избирателят може да види вота си само на екрана", коментира Радостин Василев от "Продължаваме Промяната", който е юрист по професия.

  • "Машините на Мадуро" - основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добавяли гласове накрая на изборния ден, пише Божанов. Това нарушение е обявено именно от Smartmatic, които след това се изтеглят оттам.

"То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че за разлика от на хартия, тук това е откриваемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журналът на събитията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха.", обяснява Божанов.

  • "Съобщението "Дневникът е подправен" показва манипулация" - точно обратното, това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулирана флашка), машината открива това и спира изборния ден. Това съобщение казва, че машината се пази от манипулации.
  • "Техните машини" - Министерският съвет в мандата на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ ги поръча, уточнява Божанов.

"Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е безотговорно.", завършва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024