Снимка: © Булевард България

Не се намираме в състояние на кибервойна, не наблюдаваме завишен фон на киберактивност“, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той участва в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в която участие взе и премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков: Хибридните атаки не са мираж, случилото се на 3 март не е случайно

Божанов каза, че думата „кибервойна“ не включва общия фон кибератаки, а изисква въздействие върху физическа инфраструктура.

„Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, защото руските хакери успяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние в момента не сме в състояние на кибервойна. Дори няма завишен фон на киберактивност", заяви министърът.

Божанов коментира думите на Кирил Петков, че през последното десетилетие България е оставена без структура за прием на бежанци, без бомбоубежища и йодни таблетки, сравнявайки ситуацията с киберсигурността. Според него подготовката на страната в тази сфера е нулева.

"За 2 месеца направихме немалко, за да наваксаме. За седмици покриваме години. Когато премиерът говори, че сме заварили липса на йодни таблетки и бомбоубежища, те лесно се онагледяват от хората. При киберсигурност хората не могат да си представят колко отворени различни портове има. Министерството на финансите, НАП, Агенция по вписванията са с по-задоволително ниво на готовност, не така стои въпросът с общини и по-малки агенции", каза Божанов.

Ведомството му започва политика срещу хибридни атаки, която ще включва дигитални умения и грамотност за обществото, за да може то да различава фалшиви от истински източници.

„Работата ни е през ЕС, който приема серия актове за регулиране на дигиталния свят и социалните мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната кампания и имаме идеи и предложения. Te включват регулиране на системите за препоръчване на съдържание. Ще държим „Фейсбук“ да включат в своя алгоритъм фактори, свързани с неавтентично поведение", заяви Божидар Божанов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне