Божидар Божанов: Не се намираме в кибервойна, но сме на фронта на дезинформационната кампания Снимка: © Булевард България

Не се намираме в състояние на кибервойна, не наблюдаваме завишен фон на киберактивност“, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той участва в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в която участие взе и премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков: Хибридните атаки не са мираж, случилото се на 3 март не е случайно

Божанов каза, че думата „кибервойна“ не включва общия фон кибератаки, а изисква въздействие върху физическа инфраструктура.

„Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, защото руските хакери успяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние в момента не сме в състояние на кибервойна. Дори няма завишен фон на киберактивност", заяви министърът.

Божанов коментира думите на Кирил Петков, че през последното десетилетие България е оставена без структура за прием на бежанци, без бомбоубежища и йодни таблетки, сравнявайки ситуацията с киберсигурността. Според него подготовката на страната в тази сфера е нулева.

"За 2 месеца направихме немалко, за да наваксаме. За седмици покриваме години. Когато премиерът говори, че сме заварили липса на йодни таблетки и бомбоубежища, те лесно се онагледяват от хората. При киберсигурност хората не могат да си представят колко отворени различни портове има. Министерството на финансите, НАП, Агенция по вписванията са с по-задоволително ниво на готовност, не така стои въпросът с общини и по-малки агенции", каза Божанов.

Ведомството му започва политика срещу хибридни атаки, която ще включва дигитални умения и грамотност за обществото, за да може то да различава фалшиви от истински източници.

„Работата ни е през ЕС, който приема серия актове за регулиране на дигиталния свят и социалните мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната кампания и имаме идеи и предложения. Te включват регулиране на системите за препоръчване на съдържание. Ще държим „Фейсбук“ да включат в своя алгоритъм фактори, свързани с неавтентично поведение", заяви Божидар Божанов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023