Божидар Божанов: Не се намираме в кибервойна, но сме на фронта на дезинформационната кампания Снимка: © Булевард България

Не се намираме в състояние на кибервойна, не наблюдаваме завишен фон на киберактивност“, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той участва в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в която участие взе и премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков: Хибридните атаки не са мираж, случилото се на 3 март не е случайно

Божанов каза, че думата „кибервойна“ не включва общия фон кибератаки, а изисква въздействие върху физическа инфраструктура.

„Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, защото руските хакери успяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние в момента не сме в състояние на кибервойна. Дори няма завишен фон на киберактивност", заяви министърът.

Божанов коментира думите на Кирил Петков, че през последното десетилетие България е оставена без структура за прием на бежанци, без бомбоубежища и йодни таблетки, сравнявайки ситуацията с киберсигурността. Според него подготовката на страната в тази сфера е нулева.

"За 2 месеца направихме немалко, за да наваксаме. За седмици покриваме години. Когато премиерът говори, че сме заварили липса на йодни таблетки и бомбоубежища, те лесно се онагледяват от хората. При киберсигурност хората не могат да си представят колко отворени различни портове има. Министерството на финансите, НАП, Агенция по вписванията са с по-задоволително ниво на готовност, не така стои въпросът с общини и по-малки агенции", каза Божанов.

Ведомството му започва политика срещу хибридни атаки, която ще включва дигитални умения и грамотност за обществото, за да може то да различава фалшиви от истински източници.

„Работата ни е през ЕС, който приема серия актове за регулиране на дигиталния свят и социалните мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната кампания и имаме идеи и предложения. Te включват регулиране на системите за препоръчване на съдържание. Ще държим „Фейсбук“ да включат в своя алгоритъм фактори, свързани с неавтентично поведение", заяви Божидар Божанов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024