Божков е свидетелствал пред Европрокуратурата на 8 март

Васил Божков твърди, че е дал показания на представители на Европейската прокуратура на 8 март, като те сами са го потърсили заради сигналите му за извършени престъпления от Бойко Борисов.

На въпрос дали е свидетелствал за престъпления с европейски средства, той каза:

"Мисля, че корупцията в ЕС е проблем за всяка европейска държава. Те са ме издирили, те са ми задвали въпроси, аз съм се съгласил, Няма да дам информация, докато не приключи това и ми разрешат да дам информация".

Божков не уточни дали с него са се свързали служители на ЕП от Люксембург или от делегираните прокурори в България.

Представители на ГД "Национална полиция" също са се свързали с него - преди показанията му за ЕП, но не стана ясно точно кога.

Те са му задавали въпросите "писмено", той е връщал отговорите също писмено и с подпис. Сходни твърдения направи и вътрешният министър Бойко Рашков в края на миналата седмица, като посочи, че тези данни засега са само "сведения", а не доказателства по разследването срещу Борисов.

Попитан неколкократно дали разполага с видеоматериали, снимки или записи, с които да докаже твърденията си за плащане на рекет на Владислав Горанов по разпореждане на бившия премиер, Васил Божков отказа да отговори еднозначно.

"Всичко, с което разполагам, ще стане ясно. Сега няма да кажа. Никога не съм казвал, че имам видеоматериали, записи и т.н.", каза той.

Божков отрече твърденията на Бойко Рашков, че може да се смята за част от организирана престъпна група, в която са участвали и Бойко Борисов и висши представители на ГЕРБ, като отрече хазартният му бизнес да се е разгърнал в мащабите, които имаше, заради облагодетелстване от политическия режим - а "благодарение на знанията и уменията, които имам".

Той обяви, че разговорът му с Борисов по повод промените в Закона за хазарта в полза на "Националната лотария" се е провел в резиденцията на премиера в "Бояна".

"Борисов ме извика, след това ме прати при Менда, тя свърши работата, а после ме изпрати при Влади да каже какво трябва да давам", казва Божков. По думите му - 20% от печалбата на лотарията е отчислявана от него към ГЕРБ.

Отделно от това той е посещаван "всеки месец" от PR-а на Борисов Севделина Арнаудова, като твърди, че предварително е получавал обаждания с "непрекъснат натиск за пари", но в по-дребни суми от обхвата на 10-50 хиляди лева.

В същото време е принуден да купи "Левски" и да подпише обвързващ 10-годишен договор с братя Домусчиеви и Нова ТВ за реклама, който е "осигурил кредит да купят телевизията" на братята бизнесмени и е изплащал инвестицията.

Два пъти Божков е правил опити да продаде бизнеса си изцяло или като дял - той обвързва първия случай с активизирането на Валери Симеонов с предложение да се забрани телевизионната реклама на хазартни игри изцяло, което е "отказало купувачите". Вторият случай е бил в края на 2019 г., когато започнаха и прокурорските разследвания срещу него, довели до края на лотарийния бизнес.

Божков отрече да е плащал на протестиращите срещу ГЕРБ през 2020 или да е организирал бунтове на агитката на "Левски" срещу Борисов.

"Аз не съм заплашил, че ще изкарам всички на улицата. Събрах феновете и казах, че ако приемат закон за закриване на лотарията, няма да мога да издържам Левски. Никога не съм искал да изкарвам Левски на улицата", беше обяснението му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023