Васил Божков твърди, че е дал показания на представители на Европейската прокуратура на 8 март, като те сами са го потърсили заради сигналите му за извършени престъпления от Бойко Борисов.

На въпрос дали е свидетелствал за престъпления с европейски средства, той каза:

"Мисля, че корупцията в ЕС е проблем за всяка европейска държава. Те са ме издирили, те са ми задвали въпроси, аз съм се съгласил, Няма да дам информация, докато не приключи това и ми разрешат да дам информация".

Божков не уточни дали с него са се свързали служители на ЕП от Люксембург или от делегираните прокурори в България.

Представители на ГД "Национална полиция" също са се свързали с него - преди показанията му за ЕП, но не стана ясно точно кога.

Те са му задавали въпросите "писмено", той е връщал отговорите също писмено и с подпис. Сходни твърдения направи и вътрешният министър Бойко Рашков в края на миналата седмица, като посочи, че тези данни засега са само "сведения", а не доказателства по разследването срещу Борисов.

Попитан неколкократно дали разполага с видеоматериали, снимки или записи, с които да докаже твърденията си за плащане на рекет на Владислав Горанов по разпореждане на бившия премиер, Васил Божков отказа да отговори еднозначно.

"Всичко, с което разполагам, ще стане ясно. Сега няма да кажа. Никога не съм казвал, че имам видеоматериали, записи и т.н.", каза той.

Божков отрече твърденията на Бойко Рашков, че може да се смята за част от организирана престъпна група, в която са участвали и Бойко Борисов и висши представители на ГЕРБ, като отрече хазартният му бизнес да се е разгърнал в мащабите, които имаше, заради облагодетелстване от политическия режим - а "благодарение на знанията и уменията, които имам".

Той обяви, че разговорът му с Борисов по повод промените в Закона за хазарта в полза на "Националната лотария" се е провел в резиденцията на премиера в "Бояна".

"Борисов ме извика, след това ме прати при Менда, тя свърши работата, а после ме изпрати при Влади да каже какво трябва да давам", казва Божков. По думите му - 20% от печалбата на лотарията е отчислявана от него към ГЕРБ.

Отделно от това той е посещаван "всеки месец" от PR-а на Борисов Севделина Арнаудова, като твърди, че предварително е получавал обаждания с "непрекъснат натиск за пари", но в по-дребни суми от обхвата на 10-50 хиляди лева.

В същото време е принуден да купи "Левски" и да подпише обвързващ 10-годишен договор с братя Домусчиеви и Нова ТВ за реклама, който е "осигурил кредит да купят телевизията" на братята бизнесмени и е изплащал инвестицията.

Два пъти Божков е правил опити да продаде бизнеса си изцяло или като дял - той обвързва първия случай с активизирането на Валери Симеонов с предложение да се забрани телевизионната реклама на хазартни игри изцяло, което е "отказало купувачите". Вторият случай е бил в края на 2019 г., когато започнаха и прокурорските разследвания срещу него, довели до края на лотарийния бизнес.

Божков отрече да е плащал на протестиращите срещу ГЕРБ през 2020 или да е организирал бунтове на агитката на "Левски" срещу Борисов.

"Аз не съм заплашил, че ще изкарам всички на улицата. Събрах феновете и казах, че ако приемат закон за закриване на лотарията, няма да мога да издържам Левски. Никога не съм искал да изкарвам Левски на улицата", беше обяснението му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят