Снимка: © МВнР

Васил Божков и неговият бизнес съдружник Георги Попов разполагат със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, разкри Биволъ. Първоначално се твърдеше, че са напуснали страната по посока ОАЕ с тях, но МВнР отрече тези твърдения пред "Сега".

Двамата бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а два дни по-късно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е задържан в Обединените Арабски Емирства.

На 17 февруари Министерството на правосъдието обяви, че документите за екстрадиция вече са преведени и изпратени до посолството ни в страната. От Министерството на външните работи съобщават, че паспортите са били анулирани на същата дата.

Служебните паспорти са били издадени на 26 август 2019 г. "във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти" и посочват като причина "писмо от Министерството на младежта и спорта". Паспортите са издадени според Нардбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР.

От Министерството на младежта и спорта обявиха, че не са "инициатор" на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но потвърдиха, че са участвали в съгласувателната процедура пред МВнР. 

"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза.

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", се казва в информацията на министерството на Красен Кралев.

Според Наредбата за дипломатическите и служебните паспорти - ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации имат право да поискат служебни паспорти. Божков и Попов са членове на УС на БСФС, но според "Бивол" сдружението не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта, което поставя под въпрос легитимността на тази процедура. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени