Снимка: © МВнР

Васил Божков и неговият бизнес съдружник Георги Попов разполагат със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, разкри Биволъ. Първоначално се твърдеше, че са напуснали страната по посока ОАЕ с тях, но МВнР отрече тези твърдения пред "Сега".

Двамата бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а два дни по-късно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е задържан в Обединените Арабски Емирства.

На 17 февруари Министерството на правосъдието обяви, че документите за екстрадиция вече са преведени и изпратени до посолството ни в страната. От Министерството на външните работи съобщават, че паспортите са били анулирани на същата дата.

Служебните паспорти са били издадени на 26 август 2019 г. "във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти" и посочват като причина "писмо от Министерството на младежта и спорта". Паспортите са издадени според Нардбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР.

От Министерството на младежта и спорта обявиха, че не са "инициатор" на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но потвърдиха, че са участвали в съгласувателната процедура пред МВнР. 

"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза.

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", се казва в информацията на министерството на Красен Кралев.

Според Наредбата за дипломатическите и служебните паспорти - ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации имат право да поискат служебни паспорти. Божков и Попов са членове на УС на БСФС, но според "Бивол" сдружението не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта, което поставя под въпрос легитимността на тази процедура. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание