Божков и Попов имат служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях Снимка: © МВнР

Васил Божков и неговият бизнес съдружник Георги Попов разполагат със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, разкри Биволъ. Първоначално се твърдеше, че са напуснали страната по посока ОАЕ с тях, но МВнР отрече тези твърдения пред "Сега".

Двамата бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а два дни по-късно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е задържан в Обединените Арабски Емирства.

На 17 февруари Министерството на правосъдието обяви, че документите за екстрадиция вече са преведени и изпратени до посолството ни в страната. От Министерството на външните работи съобщават, че паспортите са били анулирани на същата дата.

Служебните паспорти са били издадени на 26 август 2019 г. "във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти" и посочват като причина "писмо от Министерството на младежта и спорта". Паспортите са издадени според Нардбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР.

От Министерството на младежта и спорта обявиха, че не са "инициатор" на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но потвърдиха, че са участвали в съгласувателната процедура пред МВнР.

"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза.

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", се казва в информацията на министерството на Красен Кралев.

Според Наредбата за дипломатическите и служебните паспорти - ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации имат право да поискат служебни паспорти. Божков и Попов са членове на УС на БСФС, но според "Бивол" сдружението не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта, което поставя под въпрос легитимността на тази процедура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024