Божков и Попов имат служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях Снимка: © МВнР

Васил Божков и неговият бизнес съдружник Георги Попов разполагат със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, разкри Биволъ. Първоначално се твърдеше, че са напуснали страната по посока ОАЕ с тях, но МВнР отрече тези твърдения пред "Сега".

Двамата бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а два дни по-късно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е задържан в Обединените Арабски Емирства.

На 17 февруари Министерството на правосъдието обяви, че документите за екстрадиция вече са преведени и изпратени до посолството ни в страната. От Министерството на външните работи съобщават, че паспортите са били анулирани на същата дата.

Служебните паспорти са били издадени на 26 август 2019 г. "във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти" и посочват като причина "писмо от Министерството на младежта и спорта". Паспортите са издадени според Нардбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР.

От Министерството на младежта и спорта обявиха, че не са "инициатор" на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но потвърдиха, че са участвали в съгласувателната процедура пред МВнР.

"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза.

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", се казва в информацията на министерството на Красен Кралев.

Според Наредбата за дипломатическите и служебните паспорти - ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации имат право да поискат служебни паспорти. Божков и Попов са членове на УС на БСФС, но според "Бивол" сдружението не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта, което поставя под въпрос легитимността на тази процедура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024