Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Укриващият се в Дубай Васил Божков обяви, че „при всички положения“ ще участва на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Към момента не е сигурно дали партията му „Българско лято“ ще успее да се регистрира навреме, но той каза, че ще намери партия мандатоносител, с която да се яви на вота.

„Опитват се да ни пречат всячески, което показва, че ги е страх. Даже да не успеем да регистрираме „Българско лято“ в срок, може би ще намерим партия мандатоносител, но на изборите ще се явим при всички положения“, каза Божков в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Попитан за коя партия става въпрос, той обяви само, че има предвид „няколко“. Не вижда причина за притеснение даден политик да се обвързва с човек, който е изправен пред 19 обвинения. „С 19 обвинения, но по думите на един психически нездрав човек, нездрав прокурор. Нищо доказано няма. Не могат да повдигнат обвинения без доказателства“, добави той.

На 29 януари Софийският градски съд отложи регистрацията на партия “Българско лято”, учредена от намиращия се в Дубай бизнесмен. След като в съдебната зала стана ясно, че представител на прокуратурата не е бил уведомен в законовия срок за датата на заседанието, съдът насрочи следващо за 5 февруари.

Срокът за произнасяне по производствата е 14-дневен, а след това прокуратурата има право да обжалва евентуалната регистрация в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд. Това поставя под въпрос участието на „Българско лято“ на изборите – последната възможност за подаване на документи пред ЦИК е 17 февруари.

По думите на Божков - все още няма решение дали самият той ще е в листите на "Българско лято", но ако получи покана, най-вероятно ще приеме.

„Другите обещават, после не изпълняват. Всички партии са част от статуквото, нищо не правят, не могат да променят нищо. Ние не искаме рестарт на системата, искаме всичко да започне на чисто. Играем за победа", каза той.

„Прокуратурата не спазва законите“, допълни Божков в интервюто, което публикува в профила си във Facebook. „Тя е инструмент на „бога“ (Иван Гешев – б.а.). Никога не съм се чувствал застрашен, защото винаги съм спазвал закона. Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване. Подадох сигнал в прокуратурата за доказано престъпление, което никой не разследва - за рекета срещу мен, който е ескалиращ“.

„Когато отказах да давам парите, унищожиха целия ми бизнес. Аз съм си плащал всички данъци, а след това съм давал пари. Реших, че е по-добре да давам някаква част, за да съществува моят бизнес, докато тези са на власт. Въпреки всичко не съм ощетил никого. Това са мои лични пари, можело е да ги изям и да ги изпия, аз ги давам на грабителите“, каза Божков за случилото се преди година, когато лотарийният бизнес премина в ръцете на държавата.

Божков добави, че ще вади „още конкретни неща срещу властта“, но точно преди вота на 4 април. Мисията му била да „отърве“ българския народ.

По думите му - "Пеевски без Борисов не може да съществува, както и обратното". Те са като сиамски близнаци - пада ли единият, пада и другият. Искаха да ме унищожат, а сега ще осъдя държавата сигурно за няколко милиарда, които ще платят пак хората", каза Божков.


*Васил Божков се укрива в Дубай от началото на 2020 г. Срещу него има повдигнати 19 престъпления, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и към убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти