"Бранете си града": Пореден съборен тютюнев склад в Пловдив въпреки протестите Снимка: © Арх. Петкана Бакалова

Поредният опит за събаряне на стар тютюнев склад доведе до спешна проверка на министъра на културата Велислав Минеков на фона на полуразрушената сграда.

Сигнал за събарянето дойде от арх. Петкана Бакалова, която от години се занимава със статута на оставените да се рушат исторически сгради. Именно тя е опитала да спре строителите, докато бутат един от складовете на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф" в Пловдив.

Тя посочва, че обектът е част от защитен групов паметник на културата и може да се събаря само след разрешение на министерството - каквото не е издавано.

В четвъртък казусът за този склад е трябвало да влезе в дневния ред на Специализирания експертен съвет, за да се даде статут на недвижимото културно наследство, но точката не е влязла в обсъждането заради късно внасяне. Междувременно събарянето е започнало.

"Единственото, което ни остава, е да се обърнем към съда. Законовите правомощия ще дойдат след окончателното разпореждане с мое решение. Дотогава нищо няма да остане. Тук има опит за изпреварване на решенията, тъй като са били запознати, че това ще се случи следващите няколко дни. Естествено утре аз ще подпиша становище, с което безобразията ще бъдат спрени окончателно", беше коментарът на Минеков, цитиран от БНР.

Той твърди, че е получил заплахи да бъде подложен на "огромна критика от пловдивските медии" заради скандалите около старите складове.

"Това нещо няма да го допусна. Въобразят си, че по този начин, бидейки служебен министър, ще предприема една лекота, но това е част от историята на града. Бранете си града. Бранете си историята. Това е част от националната история, не трябва да го допускаме", каза още той.

Според първоначалната информация - събарянето е започнало на база на издадено разрешение от общината за план за безопасност и здраве, докато от Министерството на културата твърдят, че са се готвили да издадат финално документи за статут на паметници на културата за 12 сгради в централния район.

Във Facebook архитектът показва снимки на разрушен етаж от сградата и багер, който събаря стените ѝ.

Същото становище защитава и директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, който казва, че сградата е елемент от групов паметник на културата "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и бутането му противоречи на правилата.

На мястото на полуразрушената сграда дойде и бившият председател на 47 НС Никола Минчев, който се кандидатира за депутат от града.

"Ставаме свидетели как си отива културното наследство на нашата страна - част от тютюневия град. Вторичен е въпросът дали това се случва незаконно или чрез вратички в закона. Отношението на държавата към културното наследство трябва да е политика на запазване и продължаване", коментира той.

Имотът е част от сградите, които бяха засегнати при пожара от 2016 г., довел до сериозни щети по и без това запуснатите сгради. Единственият обвиняем за случая беше бездомен човек, въпреки съмненията за умишлен палеж с цел разчистване на скъпо струващите терени в центъра на Пловдив.

Само преди седмица се стигна до протести заради събарянето на друга стара сграда от тютюневите складове на ул. "Христо Ботев" 51.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024