Брашно, ориз, сол и попълнена бюлетина - какво повече му трябва на гласоподавателя преди деня за размисъл? 

Няколко сигнали за кампания на ръба на закона бяха подадени през последните няколко дни, а стилът на "ухажването" към избирателите навява унизителни спомени за дефицитните '90 години, в които капачките за буркани се ползваха за агитационен реквизит от БСП.

Годината е 2021, но нищо ново не е научено. В Мадан се раздават торбички с хранителни стоки и образци на бюлетината, в която номер 9 (за Движението за права и свободи) изпъква отчетливо.

От местната партийна структура на ДПС твърдят пред в. "Сега", че нямат нищо общо с "провокацията", за която сигнализира Борислав Сандов (Демократична България), макар че подобни практики не са изключение, а обичайна част от изборните кампании в малките населени места.

ГЕРБ свика пресконференция, за да се разграничи от публикуваните в социалните мрежи сравнения между случката с ДПС и техни партийни благотворителни инциативи от края на 2020 г. Само че в Хасково петият в листата на ГЕРБ/СДС Сашо Савов също раздава непоискани подаръци по време на кампанията - просто са маскирани като корпоративна социална отговорност на семейната му фирма. 

Бащата на кандидат-депутата - Тодор Савов - е собственик на компанията за производство на асансьори "Вертикал", чиято 30-годишнина се оказва претекст за раздаването на пакети със социални помощи и "празнични изненади" по време на срещите на големия му син с потенциалния електорат. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление, но печенето на кебапчета е ритуал - образът на Николай Бареков с бялата манта и шапка зад скарата в Челопечене от 2014 г. никога няма да се забрави от предизборния фолклор. 

Законът за политическите партии ги задължава да разходват средствата си само за присъщи за партията дейности като подготовка и участие в избори, организационна поддръжка и провеждане на партийни мероприятия.

Но никой не може да спре Веселин Марешки да обещава по 5000 лева на калпак за всеки, който сключи "договор" с него преди изборите.

Финансовите отчети на почти всички партии, които получават държавни субсидии, включват "Дарения" в разходната си част.

При ГЕРБ през 2019 г. например те възлизат на 163 000 лв., и то след понижение на годишна основа. През 2013 г. разходите за благотворителност на партията са надвишавали 3,1 млн. лв., а година по-рано раздадените за дарения пари от субсидията са били около 3,5 млн. лв. 

Новинарски архиви от Плевен и Перник показват как активисти на ГЕРБ пакетират торби с хранителни стоки и календари с логото на партията за 2021 г. на социално слаби граждани. Поводът са Коледните и Новогодишни празници във втората вълна на пандемията, четири месеца преди парламентарните избори.

"Благородната инициатива се финансира изцяло от партия ГЕРБ и няма да бъде последна. През всички години на своето съществуване партията с лидер Бойко Борисов е доказала, че е социално отговорна и обърната към хората", се казва в съобщението от декември 2020 г. на пернишката структура.

Няма спор, доказала се е на най-високо ниво. Цвета Караянчева се хвалеше с раздаването на стари календари на обитателите на социални домове, а кърджалийският театър още ползва килимите - трета употреба от Народното събрание. 

През 2020 г. още в първите седмици на Covid-пандемията ДПС дари 101 000 лв. по сметката на Министерството на здравеопазването (междувременно Делян Пеевски в лично качество раздаваше внушителни помощи на всевъзможни бенефициенти - от "Александровска болница" до ПФК "Левски"). 

Дарителските инициативи на БСП са доста по-скромни предвид финансово състояние на партията след намаляването на държавните субсидии и създаването на собствена телевизия, но и при социалистите не липсват примери, в които политиката се смесва с PR-благотворителност по неведоми пътища.

През март 2020 г. Корнелия Нинова свика цяла пресконференция, за да обяви, че БСП "инвестира в науката", като дари 30 000 лв. за учени от Института по микробиология на БАН, работещи по изследвания на антивирусни вещества. 

В партийното "милосърдие" нямаше да има нищо укорително, ако не се правеше като помен с чужда пита, при това - с първична агитационна цел, а не с намерение за разрешаване на системните проблеми в социалната политика, здравеопазването или научната сфера. 

Партиите съществуват, за да формират и изразяват политическата воля на гражданите, като използват демократични средства за постигането на своите цели.

Целта им не може да бъде превръщането във вторичен разпоредител с бюджетни средства, който да раздава порции по празници и избори, докато стандартът на живот на цели региони в България стои на дъното в класациите за благосъстояние в ЕС. 

Чужди пари се харчат най-лесно, а корупцията влиза в обществения договор още преди той да бъде подписан. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията