Брашно, ориз и попълнена бюлетина - какво му трябва на човек?

Брашно, ориз, сол и попълнена бюлетина - какво повече му трябва на гласоподавателя преди деня за размисъл?

Няколко сигнали за кампания на ръба на закона бяха подадени през последните няколко дни, а стилът на "ухажването" към избирателите навява унизителни спомени за дефицитните '90 години, в които капачките за буркани се ползваха за агитационен реквизит от БСП.

Годината е 2021, но нищо ново не е научено. В Мадан се раздават торбички с хранителни стоки и образци на бюлетината, в която номер 9 (за Движението за права и свободи) изпъква отчетливо.

От местната партийна структура на ДПС твърдят пред в. "Сега", че нямат нищо общо с "провокацията", за която сигнализира Борислав Сандов (Демократична България), макар че подобни практики не са изключение, а обичайна част от изборните кампании в малките населени места.

ГЕРБ свика пресконференция, за да се разграничи от публикуваните в социалните мрежи сравнения между случката с ДПС и техни партийни благотворителни инциативи от края на 2020 г. Само че в Хасково петият в листата на ГЕРБ/СДС Сашо Савов също раздава непоискани подаръци по време на кампанията - просто са маскирани като корпоративна социална отговорност на семейната му фирма.

Бащата на кандидат-депутата - Тодор Савов - е собственик на компанията за производство на асансьори "Вертикал", чиято 30-годишнина се оказва претекст за раздаването на пакети със социални помощи и "празнични изненади" по време на срещите на големия му син с потенциалния електорат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление, но печенето на кебапчета е ритуал - образът на Николай Бареков с бялата манта и шапка зад скарата в Челопечене от 2014 г. никога няма да се забрави от предизборния фолклор.

Законът за политическите партии ги задължава да разходват средствата си само за присъщи за партията дейности като подготовка и участие в избори, организационна поддръжка и провеждане на партийни мероприятия.

Но никой не може да спре Веселин Марешки да обещава по 5000 лева на калпак за всеки, който сключи "договор" с него преди изборите.

Финансовите отчети на почти всички партии, които получават държавни субсидии, включват "Дарения" в разходната си част.

При ГЕРБ през 2019 г. например те възлизат на 163 000 лв., и то след понижение на годишна основа. През 2013 г. разходите за благотворителност на партията са надвишавали 3,1 млн. лв., а година по-рано раздадените за дарения пари от субсидията са били около 3,5 млн. лв.

Новинарски архиви от Плевен и Перник показват как активисти на ГЕРБ пакетират торби с хранителни стоки и календари с логото на партията за 2021 г. на социално слаби граждани. Поводът са Коледните и Новогодишни празници във втората вълна на пандемията, четири месеца преди парламентарните избори.

"Благородната инициатива се финансира изцяло от партия ГЕРБ и няма да бъде последна. През всички години на своето съществуване партията с лидер Бойко Борисов е доказала, че е социално отговорна и обърната към хората", се казва в съобщението от декември 2020 г. на пернишката структура.

Няма спор, доказала се е на най-високо ниво. Цвета Караянчева се хвалеше с раздаването на стари календари на обитателите на социални домове, а кърджалийският театър още ползва килимите - трета употреба от Народното събрание.

През 2020 г. още в първите седмици на Covid-пандемията ДПС дари 101 000 лв. по сметката на Министерството на здравеопазването (междувременно Делян Пеевски в лично качество раздаваше внушителни помощи на всевъзможни бенефициенти - от "Александровска болница" до ПФК "Левски").

Дарителските инициативи на БСП са доста по-скромни предвид финансово състояние на партията след намаляването на държавните субсидии и създаването на собствена телевизия, но и при социалистите не липсват примери, в които политиката се смесва с PR-благотворителност по неведоми пътища.

През март 2020 г. Корнелия Нинова свика цяла пресконференция, за да обяви, че БСП "инвестира в науката", като дари 30 000 лв. за учени от Института по микробиология на БАН, работещи по изследвания на антивирусни вещества.

В партийното "милосърдие" нямаше да има нищо укорително, ако не се правеше като помен с чужда пита, при това - с първична агитационна цел, а не с намерение за разрешаване на системните проблеми в социалната политика, здравеопазването или научната сфера.

Партиите съществуват, за да формират и изразяват политическата воля на гражданите, като използват демократични средства за постигането на своите цели.

Целта им не може да бъде превръщането във вторичен разпоредител с бюджетни средства, който да раздава порции по празници и избори, докато стандартът на живот на цели региони в България стои на дъното в класациите за благосъстояние в ЕС.

Чужди пари се харчат най-лесно, а корупцията влиза в обществения договор още преди той да бъде подписан.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024