Снимка: © Getty Images

Първият братовчед на кралица Елизабет II – принц Майкъл от Кент – е използвал статута си на член на кралското семейство, за да осигурява достъп на бизнес партньори до руския президент Владимир Путин срещу големи суми пари.

Това твърдят разследващи журналисти от британските Channel 4 и Sunday Times, които действаха „под прикритие“, за да установят дали принцът злоупотребява с титлата си. 78-годишният Майкъл отрича обвиненията, направени във времена на обтегнати отношения между Лондон и Москва, включително заради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г.

Журналистите от Channel 4 и колегите им от Sunday Times са основали фалшива южнокорейска компания за търговия със злато – House of Haedong. Представили са се за инвеститори, които искат да разширят бизнеса си в Русия. Те твърдят, че принц Майкъл е опитал да им „продаде“ достъп до Кремъл.

Бизнес партньорът на първия братовчед на кралицата – Саймън Айзъкс (известен като Маркиза на Рединг) дори казва, че Майкъл действа като „неофициален посланик в Русия“ на Нейно Величество.

В разговор с журналистите в Zoom Айзъкс казва, че принцът може да бъде нает за 10 хиляди паунда на ден, за да представи „конфиденциално“ корейските „инвеститори“ на Путин. „Тук говорим сравнително дискретно, защото не искаме светът да разбере, че той се среща с Путин единствено по бизнес причини“, заявява Маркизът на Рединг.

„Ако принц Майкъл представлява House of Haedong, може да го обяви пред Путин, а президентът ще намери правилния човек, който е заинтересован от Южна Корея или от златото“, продължава той, цитиран от Channel 4. „Това просто отваря вратата за вас – знаете, ще бъде много полезно“.

„Той е познат като неофициален посланик на Нейно Величество в Русия – казвам го само между мен и вас“, добавя Айзъкс.

Разследващите журналисти твърдят, че принц Майкъл им е казал, че ще предостави на „компанията“ им запис, на който ги препоръчва като член на кралското семейство, но само ако получи 200 хиляди долара.

Принц Майкъл и съпругата му не са действащи членове на монархическата фамилия, но в миналото са представяли кралицата. Според сайта Royal Family – 78-годишният мъж е свързан с Русия по майчина линия и има „силен интерес в страната“.

В биографията му се казва, че е станал първият член на кралската фамилия, който научил руски и е работил като преводач. Цар Николай II е бил първи братовчед на трима от дедите му. През 1998 г. Майкъл е присъствал на погребването на намерените останки на руския цар в Санкт Петербург.

Принц Майкъл е почетен член на Асоциацията „Романов“ – организацията на потомците на бившия Руски императорски дом. Патрон е на няколко организации с връзки в Русия като Руско-британската търговска камара. Набирал е средства за благотворителност, насочени към Москва.

78-годишният Майкъл отрича обвиненията на разследващите журналисти. Твърди, че няма „специална връзка“ с Путин и че не е имал контакт с руския президент или администрацията му от юни 2003 г., когато се срещнали за последен път.

Джон Хейли – депутат от Лейбъристката партия, твърди, че разследването повдига „сериозни въпроси“ за това дали принцът трябва да запази позицията си като старши полковник на Кралските хусари – един от полковете на британската армия. От над 4 десетилетия насам Майкъл управлява своя собствена компания за консултантски услуги.

„Лорд Айзъкс е добър негов приятел, който в опитите си да помогне, е направил предложения, които принц Майкъл не е искал или не е можел да изпълни“, твърдят от офиса му относно случая.

Айзъкс също излезе с позиция след разследването, като обяви, че просто е искал да представи южнокорейската фирма на принца. „Направих грешка и обещах твърде много неща, за които наистина съжалявам. Не се чувствах добре здравословно, тъй като се възстановявах от трансплантация на бъбрек“, твърди той.


Прочетете още:

Нова предполагаема кибератака на Русия срещу САЩ: Този път "жертвата" е най-големият тръбопровод


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас