Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас Снимка: © bTV

Когато през 2020 бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че за лечение на Covid-19 може да се инжектират дезинфектанти, твърденията му го поставиха в компанията на конспираторите и вярващите в псевдонауката.

Последователите му започнаха да рекламират и продават белина като „чудодейно лекарство“ за различни болести и въпреки че републиканецът впоследствие заяви, че се е шегувал, хиляди хора вече му бяха повярвали. Оказва се, че братството на пиещите белина има клон и в България.

Най-добрите шеги с Тръмп и рецептата му срещу Covid-19

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид, или белината, е универсално лекарство - дори срещу коронавируса.

В България вече се е сформирало нещо като „братство“, което консумира опасния разтвор, пръска го по тялото си или го маже по кожата си. Десетки хиляди го смятат за универсална терапия и „тайна за здраве“, затова го разреждат и го ползват профилактично, показа разследване на bTV.

„Нашето време е дошло, няма нужда да се крием. Бъдещето е тук“, казва Росен Бакалов - един от „предводителите“ на групата, призоваваща да се приема хлорен диоксид за лечение на коронавируса. В нея дори имало лекари, които го ползват.

Тези хора са против ваксините срещу Covid и не вярват на медицината, която е категорична – CDS (хлорен диоксид), MMS (Mineral Miracle Solution) и всички подобни продукти, близки до белината, са изключително опасни и могат да доведат до фатални последици.

„Ще ви покажа инструментите, които са в ръцете ни - за предпазване и лечение, превантивно и по време на боледуване от коронавирус. Има 3 агента в окислителната терапия – хлорен диоксид, кислородна вода и озон“, казва предводителят на „братството“, което е набрало огромна популярност в България чрез няколко големи групи в социалните мрежи. Една от тях е с над 6 хиляди членове. Според bTV продуктът дори се давал на деца.

Разтворът от хлорен диоксид е легален дезинфектант и се продава в аптеките. Когато bTV се обаждат на фармацевт, за да го поръчат, той ги насочва „към групите за лечение“ в интернет.

Една от тях е с името „Харен Дионис – капка златна вода“ и в нея са публикувани „протоколи“ за лечение с хлорен диоксид. „Казах ти, хлорният диоксид прецаква мафията в световен мащаб“, гласи един от коментарите. „Станахме десетки хиляди“.

Друг потребител се хвали, че преборил „тежка корона за 72 часа“. „Не съм стъпвал в аптека от 2012“, твърди трети.

„Вече 20 дена пия CDS - за начинаещи, но не се оправям. Дали съм сгрешила?“, пита жена, която явно не е следвала „протокола“ – или просто не знае, че консумира опасен продукт с риск за живота си. Отговорът, който ѝ дават, е, че всичко може да се дължи на това, че в „последните два дни има пълнолуние“.

„Мъжът ми е болен с грипоподобни симптоми, купихме ММS, пие, но вместо да се подобрява, се влошава“, пише друга жена.

Според предводителя на вярващите в белината „много лекари в Испания и Германия се вдигнаха, откакто стана това с вируса, и започнаха да казват истината“. Истината за него е, че избелващите агенти са ефективна терапия срещу Covid, която не била отразявана от медиите.

Според Американската лекарствена асоциация – MMS, CDS и всички други вещества, подобни на белината, не трябва да се използват за никакви подобни терапии.

„Тази информация е силно притеснителна, „медицинската информация“ в интернет пространството е свързана с големи рискове“, казва директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. „Тези хора претендират, че това е лекарство, но то може да доведе до тежки и фатални последствия“.

„В никакъв случай лекарствен продукт, който не е изпитан, не трябва да се приема. Когато хората попаднат на нещо такова, винаги да се консултират със специалисти. Работим с МВР и ДАНС при подобни случаи. Ролята на Агенцията за лекарствата е да контролираме обектите с лиценз за продажба на лекарства, но ако има такива сигнали, ще ги проверяваме“, заявява Кирилов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024