Бразилският президент Болсонаро отказа да осъди Путин и осмя Зеленски Снимка: © Getty Images

Крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро отказа да осъди военната инвазия в Украйна на руския си колега Владимир Путин. Той каза, че страната му остава „неутрална“ в конфликта, но осмя украинския държавен глава Володимир Зеленски.

„Украинците са оставили надеждата на своята нация в ръцете на един комик“, заяви Болсонаро на пресконференция в неделя, визирайки, че Зеленски беше комедиен актьор, преди да поеме властта през 2019 г.

Бразилският президент наскоро пренебрегна молбите на САЩ да не посещава Путин в Москва преди инвазията и разгневи западните си съюзници, като заяви, че е "солидарен с Русия".

В петък Бразилия гласува в подкрепа на проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която щеше да бъде осъдена руската инвазия в Украйна - въпреки нежеланието на Болсонаро. Русия наложи вето на резолюцията.

На пресконференцията в неделя Болсонаро заяви, че е разговарял два часа с Путин. В последващо изявление външното министерство на страната заяви, че той не е говорил с президента на 27 февруари, а е имал предвид разговора си с руския лидер в Москва.

Сега Болсонаро каза, че Бразилия ще запази неутралитет в конфликта, като отбеляза, че Русия и Украйна са "на практика братски нации". "Няма да вземаме страна, ще продължим да бъдем неутрални и ще помагаме с каквото е възможно", посочи той.

Запитан от репортер дали е готов да осъди действията на Путин, той заяви, че ще изчака окончателното развитие на събитията в Украйна, преди да даде мнението си.

Болсонаро допълни, че е против всякакви санкции, които биха могли да доведат до негативни последици за Бразилия. Посочи като пример вноса на руските торове, които са от решаващо значение за гигантския агробизнес сектор на страната му.

Болсонаро също така заяви, че не смята, че силите на Путин ще извършат масово кръвопролитие в Украйна. "Държавен ръководител като този на Русия не иска да предприеме масово клане, където и да било", каза той и добави, че в два южни региона на Украйна около 90% от населението искало да се "сближи с Русия".

В събота Болсонаро написа в Twitter, че правителството му няма да прекрати усилията си за евакуация на бразилците от Украйна.

"Моля всички бразилци, намиращи се на оспорваната територия, да следват инструкциите и да ни съобщават за всякакви инциденти. Знам за трудностите, но няма да пестим усилия, за да ги разрешим", написа той.

Досега правителството му е успяло да изведе около 70 бразилци от Украйна.


"Путин иска да е император, но няма как да получиш слава за историята, ако минеш през безумието"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024