Бразилският президент Болсонаро отказа да осъди Путин и осмя Зеленски Снимка: © Getty Images

Крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро отказа да осъди военната инвазия в Украйна на руския си колега Владимир Путин. Той каза, че страната му остава „неутрална“ в конфликта, но осмя украинския държавен глава Володимир Зеленски.

„Украинците са оставили надеждата на своята нация в ръцете на един комик“, заяви Болсонаро на пресконференция в неделя, визирайки, че Зеленски беше комедиен актьор, преди да поеме властта през 2019 г.

Бразилският президент наскоро пренебрегна молбите на САЩ да не посещава Путин в Москва преди инвазията и разгневи западните си съюзници, като заяви, че е "солидарен с Русия".

В петък Бразилия гласува в подкрепа на проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която щеше да бъде осъдена руската инвазия в Украйна - въпреки нежеланието на Болсонаро. Русия наложи вето на резолюцията.

На пресконференцията в неделя Болсонаро заяви, че е разговарял два часа с Путин. В последващо изявление външното министерство на страната заяви, че той не е говорил с президента на 27 февруари, а е имал предвид разговора си с руския лидер в Москва.

Сега Болсонаро каза, че Бразилия ще запази неутралитет в конфликта, като отбеляза, че Русия и Украйна са "на практика братски нации". "Няма да вземаме страна, ще продължим да бъдем неутрални и ще помагаме с каквото е възможно", посочи той.

Запитан от репортер дали е готов да осъди действията на Путин, той заяви, че ще изчака окончателното развитие на събитията в Украйна, преди да даде мнението си.

Болсонаро допълни, че е против всякакви санкции, които биха могли да доведат до негативни последици за Бразилия. Посочи като пример вноса на руските торове, които са от решаващо значение за гигантския агробизнес сектор на страната му.

Болсонаро също така заяви, че не смята, че силите на Путин ще извършат масово кръвопролитие в Украйна. "Държавен ръководител като този на Русия не иска да предприеме масово клане, където и да било", каза той и добави, че в два южни региона на Украйна около 90% от населението искало да се "сближи с Русия".

В събота Болсонаро написа в Twitter, че правителството му няма да прекрати усилията си за евакуация на бразилците от Украйна.

"Моля всички бразилци, намиращи се на оспорваната територия, да следват инструкциите и да ни съобщават за всякакви инциденти. Знам за трудностите, но няма да пестим усилия, за да ги разрешим", написа той.

Досега правителството му е успяло да изведе около 70 бразилци от Украйна.


"Путин иска да е император, но няма как да получиш слава за историята, ако минеш през безумието"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024