"Путин иска да е император, но няма как да получиш слава за историята, ако минеш през безумието" Снимка: © bTV

„Германският канцлер Олаф Шолц го каза директно за Путин: „Прекарах няколко часа с него. Той иска да е император. Иска да е император на Руската империя“. Не може да има Руска империя без Украйна. Той обаче няма друг изход, освен да върви към преговори. Трудно е да подчиняваш един народ да прави това, което ти искаш, след като този народ вече е имал държава“.

Това е коментарът за събитията в Украйна на Свилен Спасов – създателя на поредицата „Власт и отговорност“ с биографиите и на световните лидери от близкото минало.

Той участва в предаването „120 минути“ по bTV и беше попитан дали Путин ще натисне „червеното копче“, след като в неделя обяви режим на „специална готовност“ на ядрените руски сили. „Според мен не“, отговори Спасов.

Путин нареди военните да приведат ядрените сили в "специална готовност"

„Наскоро имаше изказване на министър-председателя на Русия от първия мандат на Владимир Путин - Михаил Касянов, който направи един допълнителен психопортрет на президента и на ситуацията в момента. В последните 2 г. Путин, може би и заради Covid, живее изолиран, което допълва нереалния свят, в който той живее в мислите си. Мислите му са да създаде Руската империя отново“, коментира Свилен Спасов.

„Касянов акцентира върху това, че около Путин има само един кръг хора, които се водят като единомишленици, но ги е страх. Преди да нападне Украйна, той направи това шоу със Съвета за безопасност и с публичното наругаване на Наришкин. На следващия ден е събрал руските олигарси. Вероятно част от разговорите са били – ако завземем Украйна, и вие ще имате някакви ползи. Путин със сигурност има различни планове, но в момента е изпаднал в ситуация, в която младите хора в Русия започнаха да се възмущават от него. Сега е моментът да видим дали руснаците ще тръгнат към свободата, или ще продължат да бягат от нея“.

Шефът на руското външно разузнаване "присъедини" Донецк и Луганск, Путин го назида

Според Спасов не е ясно как може да завърши военната инвазия на Русия в Украйна, но Путин няма друг изход освен преговорите.

През последната година се забелязва промяна в лексиката на Путин към Запада, промяна и в отношението му към западните сили. „Той има огромна жажда за самоизтъкване, за самоизграждане, за самоутвърждаване. Това е, когато не си бил в елита на някаква страна – начинът да се утвърдиш, е елитът да те признае. Той създаде структура, но тя не е политическа, а е силова. Назначава олигарси, маха олигарси. Икономиката им зависи от държавните ресурси, затова са зависими от него. Те не са Тим Кук, Стив Джобс, нито Илон Мъск, който осигурява космически интернет за Украйна чрез спътници“, коментира авторът на „Власт и отговорност“.

Мъск пусна сателитния интернет на Starlink в Украйна след призив от най-младия им министър

Той представи новата книга „Безумие и слава“ от Тим Уайнър, която е част от поредицата, и каза, че границата между двете е в буквата „и“.

„Можеш да минеш през безумието и да постигнеш слава, но тя ще е временна. Не можеш да постигнеш такава слава, която да те остави в историята. Той (б.а. - Путин) много иска да остане в историята, но изглежда, че избра грешен път. Няма да остане в историята като Петър I и Екатерина Втора, които са неговите идоли“, заяви Спасов.

Според него в „гилдията“ на Путин няма никакъв „елемент на образованост“. „Вижте министъра на отбраната Сергей Шойгу, той няма военно образование“, отбеляза общественикът.

По думите на Спасов - белоруският президент Александър Лукашенко, който е съюзник на руския лидер, го е страх „от всички, не само от Путин“. „Страх го е какво ще прави, когато Путин си отиде. Това ще стане някога – кога точно, не знаем, но ще се случи“.

Свилен Спасов не вижда защо Путин трябва да заема място сред лидерите на САЩ и Китай, при положение че Америка има 20 трилиона долара БВП, азиатската страна – 17 трилиона, а Русия – 1,7 трлн.

„Несериозно е той да стои на такова място. Да, благодарение на оръжията, които притежава, може да заплашва. Трябваше за 2 дни да превземе Украйна – оказа се, че не е чак толкова лесно“, коментира Спасов.

„Категорично ЕС, с огромната си икономическа мощ и интелектуален потенциал, ще бъде сила, която ще е част от историята в следващите 30-40 г. Много е важно който и да е на власт в България, да не забравя, че сме членове на ЕС и НАТО. Способността да се борави с властта, е умението да управляваш, нашите млади управляващи трябва да се замислят върху това“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024