Путин нареди военните да приведат ядрените сили в "специална готовност"

Руският президент Владимир Путин нареди на военните да приведат ядрените си сили в "специална готовност" - най-високата степен на готовност за стратегическите ракетни сили на Москва.

В реч пред висши военни служители, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, той заяви, че западните държави са предприели "неприятелски действия" спрямо Русия и са наложили "незаконни санкции".

Какво е SWIFT и как изключването на руските банки ще повлияе на финансовите пазари

Руският лидер вече беше отправил кодирано предупреждение, че е готов да използва ядрени оръжия, когато започна инвазията си в Украйна.

Миналата седмица той предупреди, че "всеки, който се опита да ни попречи", ще види последиците, "които никога не сте виждали в историята". Тези думи бяха широко интерпретирани като сигнал за заплаха да използва ядрени оръжия, ако Западът застане на пътя му.

Ръководителят на НАТО заяви, че заповедта на Путин е "опасна" и "безотговорна". Тя допълва агресията на руския лидер по отношение на Украйна, казва Йенс Столтенберг.

"Разбира се, когато съчетаете тази реторика с това, което те правят на място в Украйна - водят война срещу независима, суверенна държава - това допринася за сериозността на ситуацията", каза той пред CNN.

САЩ реагираха на заповедта на Путин почти моментално. Посланикът на Щатите в ООН Линда Томас-Грийнфийлд нарече този ход "неприемлив" в интервю за CBS News.

"Това означава, че президентът Путин продължава да ескалира тази война по начин, който е напълно неприемлив, и ние трябва да продължим да възпираме действията му по най-строгия възможен начин", каза тя.

В нито един момент Русия не е била застрашена от НАТО, заявява прессекретарят на Белия дом Джен Саки в отговор на факта, че Путин е поставил руските ядрени сили в "специална готовност". Това е познат отговор от страна на руския президент, смята тя.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че ако Русия използва ядрено оръжие срещу Украйна, това ще бъде "катастрофа за света". "Но това няма да ни сломи", твърди той.

"Тази заповед на президента Путин дойде малко след като беше обявено, че двете делегации са готови да се срещнат за преговори. Виждаме това съобщение или тази заповед като опит да се вдигнат залозите и да се окаже допълнителен натиск върху украинската делегация. Но ние няма да се поддадем на този натиск. Ще подходим към тези преговори с много прост подход. Отиваме там, за да чуем какво има да каже Русия и ще им кажем какво мислим за всичко това", заяви Кулеба.

Публичното преминаване в състояние на повишена готовност е начин Москва да отправи предупреждение, коментира кореспондентът по сигурността на BBC Гордън Корера. Преминаването в състояние на тревога вероятно ще улесни по-бързото изстрелване на оръжия. Но това не означава, че Путин в момента има намерение да ги използва.

Страната разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света, но също така знае, че НАТО също има достатъчно, за да унищожи Русия, ако ги използва.

Целта на Путин вероятно е да се опита да възпре подкрепата на НАТО за Украйна, като покаже колко далеч е готов да отиде, коментират от BBC.

В събота срещу неделя Европейската комисия и лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада обявиха официално, че ще изключат някои руски банки от глобалната платежна банкова система SWIFT - мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

"Този ход ще гарантира, че съответните банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да оперират в световен мащаб", съобщават лидерите в съвместно изявление.

Активите на Руската централна банка също ще бъдат замразени, което ще ограничи достъпа на Москва до чуждестранните ѝ резерви.

ЕК и западните партньори са се съгласили за ограничаване на продажбата на "златни паспорти", които позволяват на руските олигарси да избегнат тежестта на вече наложените санкции. Сега олигарсите няма да имат възможност да използват своите средства на европейските финансови пазари. Именно в отговор на тези санкции Путин обяви режима на специална готовност на ядрените оръжия.


Какво е SWIFT и как изключването на руските банки ще повлияе на финансовите пазари

Украйна завежда дело срещу Русия в Международния съд на ООН

Разрушение и пустош: Киев в сърцето на войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024