Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подала жалба срещу Русия в Международния съд на ООН и иска от съдиите да разпоредят спиране на инвазията на Москва.

„Русия трябва да бъде подведена под отговорност за манипулирането на понятието "геноцид", с което оправдава агресията си“, пише той в Twitter.

"Молим съда незабавно да разпореди на Русия да прекрати военните действия и да насрочи изслушване следващата седмица", добавя Зеленски.

Главната прокуратура на Украйна вече е започнала да събира доказателства за наречената от Путин "специална военна операция", които да предостави на съда в Хага.

Международният съд е висшият съд на ООН и решава дали дадена държава е нарушила международното право. Съдът обаче не може да повдига наказателни обвинения срещу отделни държавни глави.

Междувременно, часове след като руски танкове влязоха в Харков, регионалният губернатор обяви, че украинските сили са си върнали контрола във втория по големина град в страната.

В публикация в Telegram Олех Сюнюехубов заяви: „Контролът над Харков е изцяло наш! Военните, полицията и отбранителните сили работят в нормален режим и градът беше напълно прочистен от вражески сили“.

По-рано в социалните мрежи се появиха кадри от сражения по улиците на Харков между украински и руски войници. На някои от тях се виждаше изгорял и напълно разрушен руски танк.

Ситуацията на място продължава да е променлива и е трудно да се проверят твърденията кой контролира територията, но цивилни граждани на място са заявили пред кореспондента на BBC, че Харков отново е под украинско командване и че конфликтът там е деескалирал.

Харков се намира в североизточна Украйна, на няколко километра от руската граница.

Руснаците започнаха атаката си в съседната страна миналия четвъртък - от север към Киев, от изток към Харков, Суми, Донецк и Луганск и от юг към Крим.

Нанесени са ракетни удари по десетки цели в различни градове, включително по цивилни обекти. Цивилните жертви от началото на конфликта са над 200, обявиха украинските власти.


Екокатастрофа заплашва Украйна, Русия порази две нефтобази и газопровод


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024