Какво е SWIFT и как изключването на руските банки ще повлияе на финансовите пазари Снимка: © Getty Images

След няколко дни колебания западните съюзници най-накрая се съгласиха да използват едно от най-мощните оръжия в санкциите срещу Русия. Европейската комисия, САЩ, Франция, Канада, Италия, Великобритания и Германия решиха да изключат отделни руски банки от международната система за разплащания SWIFT.

Кои точно са санкционираните финансови институции - все още не е ясно. Разбра се обаче, че Западът иска да блокира чуждестранните активи на Руската централна банка.

Западът официално обяви изключването на няколко руски банки от SWIFT Западът официално обяви изключването на няколко руски банки от SWIFT

Какво означават новите санкции и колко силно ще се отразят на руската икономика? Германското издание Der Spiegel дава отговорите на най-важните въпроси.

Какво е SWIFT?

Това е нещо като WhatsApp за банките. Комуникационна система, която се превърна в гръбнака на международните финанси. Когато парите се прехвърлят от една банка в друга, за всяка транзакция трябва да се предава и определена информация. В миналото това се правеше трудно по телекс. В началото на 70-те години на миналия век големите банки обединиха усилията си, за да опростят платежните операции с обща система.

Днес повече от 11 000 банки от над 200 държави са свързани чрез SWIFT. Всеки ден те обменят около 42 милиона съобщения. Парите не се прехвърлят чрез самата система SWIFT.

SWIFT е организирана като кооперация и е собственост на банките. Организацията е базирана в малкия белгийски град Ла Юлп, югоизточно от Брюксел. Следователно тя попада в обхвата на белгийското право или правото на ЕС и е пряко обвързана със санкциите.

Кои руски банки ще бъдат изключени от SWIFT?

Това все още не е ясно, защото списъкът на засегнатите институции не е изготвен от западните съюзници. В изявление на федералното правителство на Германия от събота вечерта се съобщава само, че става въпрос за "всички руски банки, които вече са санкционирани от международната общност“. „Ако е необходимо, и други руски банки" ще бъдат изключени от SWIFT.

Това би трябвало да означава, че двете държавни банки - Внешэкономбанк (ВЕБ) и Промсвязьбанк (ПСБ) – със сигурност са в списъка. ЕС вече наложи санкции срещу тях миналата седмица.

ВЕБ е петата по големина финансова институция в страната и финансира голяма част от износа на руската промишленост. На свой ред ПСБ осигурява средствата за руската армия.

Същественият въпрос обаче ще бъде дали най-големите банки в страната също ще бъдат засегнати: Сбербанк, ВТБ и Газпромбанк. На Сбербанк и ВТБ вече бяха наложени санкции от страна на САЩ през миналата седмица.

"Ако списъкът с банките включва големите акули - Сбербанк, ВТБ и Газпромбанк - това е нещо изключително съществено", написа в Twitter експертът по санкциите Едуард Фишман от мозъчния тръст „Атлантически съвет“.

Какво означава изключването от SWIFT за Русия?

Банките, които са изключени от системата, вече не могат да обработват плащания с чуждестранни банки - поне не по традиционния начин, обясняват от Der Spiegel. За всяка отделна транзакция те ще трябва отново да използват телефон или факс и ще се нуждаят от контрагент - в настоящия случай западна банка - който трябва да се съгласи да работи със същия метод, а това е малко вероятно.

На практика вече няма да могат да се плащат доставки на стоки чрез засегнатите финансови институции. Това ще затрудни значително и международната търговия на руските компании. Тъй като засега не всички руски банки ще бъдат изключени от SWIFT, търговията няма да бъде напълно спряна. Компаниите, които досега са извършвали плащанията си чрез институции, засегнати от санкциите, може да се наложи да търсят други банки.

Вторият, по-малко забележим елемент от санкциите, също може да има голяма тежест - блокирането на активите на Руската централна банка в чужбина. Само малко под една трета от общите резерви на страната, възлизащи на повече от 600 милиарда долара, се намират извън Русия. Въпреки това финансирането на войната в Украйна ще бъде много по-трудно, ако тази част от активите бъде замразена. Все още казусът не е напълно изяснен, що се отнася до текста на споразумението.

Ще продължи ли Европа да получава руски газ и петрол?

Докато самата Русия не спре доставките, газът и петролът вероятно ще продължат да текат на запад. Това е така, защото по-голямата част от тези транзакции се извършват от Газпромбанк, дъщерно дружество на държавната енергийна компания.

Досега "Газпромбанк" е била освободена от повечето санкции и вероятно ще остане извън тях. От една страна, това означава, че доставките на енергия за Европа засега не са засегнати. От друга, значи също, че настоящите санкции не вредят на Кремъл толкова, колкото би навредило пълното изключване на страната от SWIFT.

България също е пряко засегната от всички санкции към и от Русия, тъй като е почти напълно зависима от руския газ. Министърът на енергетиката Александър Николов заяви пред bTV в неделя, че за страната ни има рискове, но не следва да се очакват драстични повишения на цените. Правителството разглежда детайлно всички алтернативни горива, които да заместят при необходимост природния газ, както и всички алтернативни източници.

Министър Александър Николов: Не се очакват шокови промени в цените на енергията Министър Александър Николов: Не се очакват шокови промени в цените на енергията

Ще доведе ли изключването на Русия от SWIFT до сътресения на финансовите пазари?

Това е много вероятно. Докато първата вълна от санкции предизвика само краткотраен смут на фондовите пазари миналата седмица, новите мерки вероятно ще имат по-драстични последици.

Руската финансова система най-вероятно ще се сблъска със сериозни проблеми през следващите дни, тъй като доверието в банките в страната е разклатено. Още в събота се появиха съобщения за проблеми с тегленето на пари от банкомати от руски граждани. След решението за SWIFT още повече клиенти ще бъдат разтревожени и ще се наредят пред банкоматите и банковите гишета, за да получат пари в брой.

Подобно масово теглене е много опасно - никоя банка не може да изплати в кратък срок всички пари в брой, които държи по сметките си (това се отнася и за западните банки). Така че ако твърде много клиенти искат да изтеглят парите си едновременно, банката е заплашена от фалит.

Планираното блокиране на средства от страна на руските банки вероятно ще доведе и до по-нататъшно понижение на обменния курс на рублата.

Но новите санкции могат да разтревожат и инвеститорите извън Русия. Няколко европейски банки работят с руски компании и са им отпускали заеми. Не е ясно дали тези пари ще бъдат възстановени. В центъра на вниманието са по-специално австрийските и кипърските банки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023