Снимка: © Getty Images

Европейската комисия и лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада обявиха официално, че ще изключат някои руски банки от глобалната платежна банкова система SWIFT - мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

В извънредно обръщение в събота срещу неделя вечерта те обещаха, че "войната на Русия в Украйна ще е стратегически провал за Владимир Путин".

"Този ход ще гарантира, че съответните банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да оперират в световен мащаб", съобщават лидерите в съвместно изявление.

Активите на Руската централна банка също ще бъдат замразени, което ще ограничи достъпа на Москва до чуждестранните ѝ резерви.

От ЕК обещават "ограничителни мерки, които ще попречат на Руската централна банка да използва международните си резерви по начин, който да подкопае въздействието на нашите санкции". "Това ще направи невъзможно изтеглянето и ликвидирането на тези активи, което ще нарани военната машина на Путин", съобщиха от ЕК.

Засегнатите банки не бяха назовани, но германският говорител заяви, че те ще включват "всички, които вече са санкционирани от международната общност, както и други институции, ако е необходимо".

ЕК и западните партньори са се съгласили за ограничаване на продажбата на "златни паспорти", които позволяват на руските олигарси да избегнат тежестта на вече наложените санкции.

Руските олигарси няма да имат възможност да използват своите средства на европейските финансови пазари, се подчертава в документа.

Според два източника, запознати с разговорите и цитирани от CNN - американски и европейски служители са обсъждали и налагането на санкции на Руската централна банка - стъпка без прецедент за икономика с размерите на руската. Според тях не са взети окончателни решения и структурата на обсъжданите санкции остава неясна.

Тези стъпки засега представляват връх в опитите на Запада да изолира и накаже Путин. На пресконференция в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън беше подложен на натиск по въпроса защо е избегнал изваждането на Русия от SWIFT или налагането на санкции лично на Путин. По-малко от 48 часа по-късно той се съгласи и на двете. Последната пречка падна след изявленията на Унгария и Германия в събота, че биха подкрепили изваждането на руски финансови институции от системата SWIFT.

Русия натрупа четвъртите по големина валутни резерви в света, възлизащи на повече от 630 млрд. долара. Мащабният пакет от мерки, разгърнат тази седмица обаче, вече предизвика значителни сътресения в руската икономика.

Макар че дискусиите по отношение на руската централна банка бяха описани като "все още в начален етап", тяхното разглеждане подчертава мащаба на готовността за значително засилване на санкциите във Вашингтон и Брюксел.

Русия е силно зависима от системата SWIFT заради огромния износ на нефт и газ. SWIFT е защитена система за съобщения, която прави възможни бързите трансгранични плащания и дава възможност за международна търговия. Базирана в Белгия, тя улеснява трансакциите между повече от 11 000 банки и финансови институции по целия свят.


Роман Абрамович излиза от управлението на "Челси"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна