Западът официално обяви изключването на няколко руски банки от SWIFT Снимка: © Getty Images

Европейската комисия и лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада обявиха официално, че ще изключат някои руски банки от глобалната платежна банкова система SWIFT - мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

В извънредно обръщение в събота срещу неделя вечерта те обещаха, че "войната на Русия в Украйна ще е стратегически провал за Владимир Путин".

"Този ход ще гарантира, че съответните банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да оперират в световен мащаб", съобщават лидерите в съвместно изявление.

Активите на Руската централна банка също ще бъдат замразени, което ще ограничи достъпа на Москва до чуждестранните ѝ резерви.

От ЕК обещават "ограничителни мерки, които ще попречат на Руската централна банка да използва международните си резерви по начин, който да подкопае въздействието на нашите санкции". "Това ще направи невъзможно изтеглянето и ликвидирането на тези активи, което ще нарани военната машина на Путин", съобщиха от ЕК.

Засегнатите банки не бяха назовани, но германският говорител заяви, че те ще включват "всички, които вече са санкционирани от международната общност, както и други институции, ако е необходимо".

ЕК и западните партньори са се съгласили за ограничаване на продажбата на "златни паспорти", които позволяват на руските олигарси да избегнат тежестта на вече наложените санкции.

Руските олигарси няма да имат възможност да използват своите средства на европейските финансови пазари, се подчертава в документа.

Според два източника, запознати с разговорите и цитирани от CNN - американски и европейски служители са обсъждали и налагането на санкции на Руската централна банка - стъпка без прецедент за икономика с размерите на руската. Според тях не са взети окончателни решения и структурата на обсъжданите санкции остава неясна.

Тези стъпки засега представляват връх в опитите на Запада да изолира и накаже Путин. На пресконференция в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън беше подложен на натиск по въпроса защо е избегнал изваждането на Русия от SWIFT или налагането на санкции лично на Путин. По-малко от 48 часа по-късно той се съгласи и на двете. Последната пречка падна след изявленията на Унгария и Германия в събота, че биха подкрепили изваждането на руски финансови институции от системата SWIFT.

Русия натрупа четвъртите по големина валутни резерви в света, възлизащи на повече от 630 млрд. долара. Мащабният пакет от мерки, разгърнат тази седмица обаче, вече предизвика значителни сътресения в руската икономика.

Макар че дискусиите по отношение на руската централна банка бяха описани като "все още в начален етап", тяхното разглеждане подчертава мащаба на готовността за значително засилване на санкциите във Вашингтон и Брюксел.

Русия е силно зависима от системата SWIFT заради огромния износ на нефт и газ. SWIFT е защитена система за съобщения, която прави възможни бързите трансгранични плащания и дава възможност за международна търговия. Базирана в Белгия, тя улеснява трансакциите между повече от 11 000 банки и финансови институции по целия свят.


Роман Абрамович излиза от управлението на "Челси"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024